Fra Bayreuth til Bauhaus
Gesamtkunstwerk'et og de moderne kunstformer
En del af fagområderne Arkitektur, Film og teater, Filosofi og etik, Historie, Idéhistorie, Kulturhistorie, Kunst og æstetik, Litteratur og Musik
Mere om bogen
Om bogen
Drømmen om Gesamtkunstwerk'et - værket, der forener kunstarterne og forløser kulturen - har været drivkraft bag mange bevægelser og eksperimenter i den moderne kunst. Der er langt fra Richard Wagners Bayreuth-festspil til avantgardens mange blandformer og flygtige udkast til fremtidens samfund, men fælles er forestillingen om at tage alle kunstneriske midler i brug og overskride grænsen mellem kunst og liv.
Wagner fremlægger sin visdom om Gesamtkunstwerk'et som "Fremtidens kunstværk", og hans ideer finder såvel klangbund i jugendstilens indretninger som i teorierne bag den abstrakte kunst hos Kandinsky, Mondrian og Malevitj. De wagnerske tanker og begreber forplanter sig hos så forskellige kunstnere som Schönberg, Taut og Schwitters, der søger nye udtryksformer og livsrammer. De blomstrer på Bauhausskolen, der forbinder alle kunstarter for at forme samfundet ud fra koblingen af kunst, teknologi og medier. Det er i yderste konsekvens en kunst hinsides kunstværkernes kunst, som Nietzsche foreskrev.
Fra Bayreuth til Bauhaus eftersporer drømmen om og ideerne bag Gesamtkunstwerk'et gennem kunstnerteorier og manifester og spejler den i værkformer og kunstnerisk praksis, der spænder fra scenekunst og poesi til kunstnerkolonier og havebyer, fabrikker og corporate identity.
Udgivelsen er en afhandling, der er indleveret til Det Humanistiske Fakultet, Aarhus Universitet, i 2009 og indstillet til forsvar for den filosofiske doktorgrad, der finder sted den 7. september 2012.
Indholdsfortegnelse
Læseprøve
Pressen skrev
Moritz Schramm, Kristeligt Dagblad
"Bogen spænder derfor også dejligt vidt omkring og kan nærmest læses som en
gennemgang af hele den moderne kunsthistorie, der både omfatter symbolismen, jugendstilen, avantgarden og Bauhaus-traditionen [...]. Et imponerende værk om et af de helt centrale begreber i den europæiske kunsthistorie."
Jacob Holm Krogsøe, lektørudtalelse
"Forfatteren formår også at skrive både akademisk og underholdende, hvilket er en evne som mange akademikere godt kunne lære noget af. Bogen er flot, trykt på lækkert og kraftigt papir og med et fint billedmateriale."
"Omfattende og velskrevet akademisk nedslag i begrebet "Gesamtkunstwerk", og samtidig en grundig historisk gennemgang af 100 års kunsthistorie set ud fra dette perspektiv."
Anders Engberg Pedersen, Weekendavisen
"Det er meget ambitiøst, og det synoptiske blik på kunstarterne resulterer ofte i overraskende og fascinerende sammenhænge på tværs af tilsyneladende helt disparate felter. Man kan have Munch mistænkt for indtag af præstationsfremmende midler, for det er noget af en tour de force, han har kastet sig ud i. [...] Fra Bayreuth til Bauhaus er en vidtfavnende og på mange måder overdådig bog."
Flemming Ravn, tidsskriftet Epsilon
"Anders V. Munchs mangefacetterede bog rummer en gennemgang af moderne kunsthistorie. Bogen er lang at læse, men også behagelig at læse. Den handler først og fremmest om Gesamtkunstwerk'et. Forfatteren har en fin og dybdegående formidling om dette emne og dets mange aspekter. Begrebet - eller fænomenet - Gesamtkunstwerk er på grundig vis sat ind i en større idéhistorisk, kulturel og kunstnerisk kontekst."
"Fra Bayreuth til Bauhaus er udgivet i et lækkert format. Den er faktisk Anders V. Munchs doktorafhandling fra humaniora ved Aarhus Universitet. Dette forklarer grundigheden og ildhuen, hvormed emnet er skildret og analyseret uden at være tør eller alt for abstrakt. Den omfattende bog formidler en interessant forståelsesramme og kan anbefales alle, der ønsker at udvide deres kunstsyn eller fordybe sig i moderne kunsthistorie og Tysklands (Europas) kulturelle og idéhistoriske udvikling de sidste 200 år. Bogen er fint illustreret og veldokumenteret og gives den høje bedømmelse: seks stjerner af seks."
Presserum
I presserummet kan du finde pressemeddelelser. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…