Faste forhold - flygtige forbindelser
Stat og interesseorganisationer i Danmark i det 20. århundrede
En del af serien Magtudredningen, bogserien , og fagområdet Samfundsvidenskab
Mere om bogen
Om bogen
Der er en lang tradition for, at interesseorganisationerne spiller en betydelig rolle, når lovgivningen formuleres, besluttes og gennemføres. Det har især været lønmodtagernes og erhvervenes organisationer, som har haft et tæt samspil med de politiske og administrative beslutningstagere. Med tiden er imidlertid også organisationerne inden for kultur, uddannelse, kirke, idræt, miljø, sundhed, sociale forhold mv. kommet til at spille en politisk rolle.
Bogen viser, at traditionen for en tæt inddragelse af organisationerne blev etableret allerede før 1. Verdenskrig, mens den gyldne periode for det korporative samfund var de første årtier efter 2. Verdenskrig.
Siden da har forholdene gradvist ændret sig. Samspillet med organisationerne er i dag præget af større pluralisme og åbenhed, og Folketingets medlemmer er mindre bekymrede for organisationernes politiske indflydelse end tidligere. Ikke desto mindre har uligheden været stigende, når man ser på, hvilke organisationer der har et tæt samspil med centraladministrationens embedsmænd og med Folketinget. Organisationerne med mange kontakter på Slotsholmen er især dem, der har mange medlemmer og mange penge.
Indholdsfortegnelse
Forord
Kapitel 1. Faste forhold - flygtige forbindelser
Kapitel 2. Demokrati og organiserede interesser
Kapitel 3. Etableringen af faste forhold - 1900-1945
Kapitel 4. Modne forhold - 1945-1975
Kapitel 5. Faste forhold under opbrud - 1975-2000
Kapitel 6. Europæisering
Kapitel 7. Følg pengene
Kapitel 8. Kan korporatisme skabe konsensus?
Kapitel 9. Tættere forbindelser, løsere forhold: organisationerne og Folketinget 1980-2000
Kapitel 10. Demokrati, stat og organisationer i det 20. århundrede
Appendiks. Bogens data
Litteratur
Pressen skrev
Ole P. Kristensen, Politica
"[...] en bog, der grundigt, minutiøst og kompetent empirisk afdækker relationerne mellem stat og organisationer i det 20. århundrede."
Forlaget skriver:
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…