Engelsk i Danmark
What's the story?
En del af fagområderne Uddannelse og Sprog
Mere om bogen
Om bogen
Bogen findes også kapitelvis som Open Access hos JSTOR.
Engelsk i Danmark er, når to 16-årige bruger engelske fraser fra tv-serien Top Boy, og når den spanske træner i basketballklubben taler engelsk med de danske spillere. Det er, når en ung kvinde ser en neglevideo hos en belgisk YouTuber på engelsk, når en pensionist må opgive at følge med i avisens reportager, fordi han ikke forstår de mange engelske termer fuldt ud, og når en 10-årig gamer spørger sine venner, hvilket ”map” de skal spille på. Det er Barnaby på DR sent lørdag aften, og det er RuPaul’s Drag Race på Netflix. Det er universitetslektoren fra Italien, der holder forelæsning på engelsk, og den danske familiefar, der på engelsk bestiller mad hos tjeneren fra Letland på caféen på Østerbro.
Engelsk er ikke længere et fremmedsprog i Danmark. Måske kan man ligefrem sige – som forfatterne gør i denne bog – at engelsk er blevet et hverdagssprog. Og man kan spørge, hvilke konsekvenser udbredelsen af engelsk skal have i skolen, på arbejdsmarkedet og i vores demokrati.
Men hvor meget bruges engelsk egentlig? Er alle i Danmark gode til engelsk? Og hvad tænker folk i Danmark om engelsk? På baggrund af et forskningsprojekt på Københavns Universitet tegner Engelsk i Danmark. What’s the story? et billede af et sprogligt landskab i forandring og inviterer til en samtale om betydningen af engelsk i Danmark nu og i fremtiden.
Med bogen og forskningsprojektet hører der også en podcast til. Her kan du høre alle seks afsnit med lektor Dorte Lønsmann, adjunkt Kamilla Kraft, professor Janus Mortensen og lektor Jacob Thøgersen. Podcasten er produceret af Videnslyd.
Pressen skrev
Morten Mikkelsen, Kristeligt Dagblad
Artikel: "Alle danskere kan engelsk. Spørgsmålet er udelukkende, hvor godt vi kan engelsk"
22.11.2024
Lotte Thorsen, Politiken
Artikel: "Engelsk er nu så udbredt, at Danmark er blevet et tosproget land"
22.11.2024
Boris Schilling Weiss, K-forum
Artikel: "Danmark er blevet et tosproget land, siger forsker"
22.11.2024
TV2 News
Indslag: "Engelsk er ikke længere et fremmedsprog"
22.11.2024
P1 Morgen
Indslag: "Ny bog: Danmark er et tosproget land"
23.11.2024
Politiken podcast "En lang historie kort"
Indslag: "Derfor er finansloven lyserød, english is everywhere, her gik Trump for langt"
22.11.2024
Sara Hougaard, Videnskab.dk
Artikel: "Forskere: Engelsk er ikke længere et fremmedsprog"
23.11.2024
Benedikte Ballund, Ritzau
Artikel: Engelsk er blevet en del af næsten alles arbejde
23.12.2024
DR, Genstart
Podcast: "Mothersmål"
12.01.2025
Netop udkommet
Forlaget skriver:
17 januar 2025
Forårets Bogtorsdage
I marts genoptager vi de månedlige Bogtorsdage i samarbejde med Det Kgl. Bibliotek i Aarhus. Datoerne arrangementerne frem ti…
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…