Det vilde sildeboom
1703
En del af serien 100 danmarkshistorier (53) , og fagområdet Historie
Mere om bogen
Om bogen
Skomagere, skoledrenge og snarrådige degne stormede mod bådene. Overalt gik rygtet – silden var kommet! Siden middelalderen var silden strømmet til gydepladser i danske farvande og ofte i så tykke stimer, at de kunne skovles direkte fra overfladen. Den fede fisk blev Nordens sølv, for både pave og pøbel slubrede salte sild i sig på årets fastedage. Eksporteventyret forvandlede Limfjordens ukendte flækker til hovedrige købstæder, og i 1703 kvitterede en kvotekonge i Nibe med et nyt kirkeskib – en model af en sildebåd. I 1820’erne endte det vilde sildeboom brat, da havet gennembrød klitterne ved Nordsøen og sendte mindre sildevenligt vand ind i fjorden. I dag er silden henvist til højtidsbordet, hvor vi samles som sild i en tønde.
Gennemtrawl sildens danske kulturhistorie med historiker Jakob Ørnbjerg.
Indholdsfortegnelse
Litteratur
Læseprøve
Thomas Oldrup
Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.
Pressen skrev
Henrik Gjøde Nielsen, Historie-online.dk
"Det vilde sildeboom er en lille bog, der fortæller en stor historie, og som kommer vidt omkring, men som aldrig forlader sagen af syne, hvad enten vi taler om katolsk faste, tøndeproduktion, sildefiskeri og sildeforarbejdning. Som en søjle står silden op gennem dansk og europæisk historie. Jakob Ørnbjerg skriver til slut, at det beskedne kirkeskib i Nibe fortsat bærer vidnesbyrd om en af danmarkshistoriens helt store fortællinger, og når man lukker øjnene, kan man næsten smage historie. Det kan man også når man læser bogen.
Herværende anmelder er en stor ynder af sild, især bücklinge; dvs. saltrøgede sild. Det vilde sildeboom får 5 ud af 5 bücklinge. Og nu skal jeg have mig en sildemad.”
Knud Meldgaard, Omnibus
"Men kan man virkelig skrive en bog på 100 sider bar om sild? Ja, det kan man, når man hedder Ørnbjerg og kan ”sin sild” – og det kan han. (...) hvor han sagligt, spændende og, ikke mindst, informativt, tager os med på sildens rejse og betydning (...)
Der er fra denne anmelders side ingen grund til at strides om kvaliteten af Ørnbjergs bog, den er god og tildeles gerne seks af seks kokkehuer for det fine arbejde."
Katrine Lester, bogblogger.dk
”En bog om sildefiskeri lyder sikkert lidt smalt og nørdet, og mange vil instinktivt holde sig væk. Det er der absolut ikke nogen grund til, for Jakob Ørnbjerg skriver fremragende og engageret. Serien 100 danmarkshistorier har været præget af mange gode skribenter med stor indsigt, men sjældent når de op på niveau med Ørnbjergs smittende fortælleglæde og begejstring for emnet. Det er virkelig formidling i topklasse, og Dansk Fiskeriforening, Sundhedsstyrelsen og alle andre med interesse i at fremme danskernes lyst til at spise sild, bør opkøbe oplaget og rundsende det til alle skoler, så fremtidens sildespisere kan få formidlet glæden ved dette hjørne af danmarkshistorien.
Det er svært at læse med uden at få lyst til en sildemad eller til at besøge Nibe eller måske begge dele. Det vilde sildeboom er for alle dem med interesse for historie, fisk og alt derimellem.”
Lektørudtalelse, DBC
"Sild var big business! Alle spiste dem under fasten; paver, landmænd, skomagere, konger ja alle. Og det formår denne bog at få med i sine beskrivelser, så man som læser føler at man er en del af historien. En bog om sildens kulturhistorie, der for den rette låner/opgaveskrivende er guld værd."
Weekendavisen
Artikel: "Flaskepost: Fastefisk"
05.04.2024
Kristeligt Dagblad
Interview: "Danmark er bygget på saltede sild"
01.04.2022
Kristeligt Dagblad
Artikel: "Havets sølv gjorde Danmark til et internationalt handelscentrum"
01.04.2022
Ugeavisen Vejen
Interview: "Silden trak Danmark ind i den globale økonomi"
06.04.2022
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…