Aarhus Universitetsforlag
Cover

Det ambiente

Sansning, medialisering, omgivelse

En del af fagområderne , , , , og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

376 sider
Paperback
ISBN 978 87 7124 063 4

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Vi lever i en tid, hvor omgivelserne iscenesættes i et større omfang end nogensinde før. Smartphones, flow-tv, baggrundsmusik, surround sound og computergrafik skaber på forskellige måder et særligt rum af lys, lyd, billeder og tegn. Disse omgivelser er ikke længere noget sekundært, men er blevet selve omdrejningspunktet for oplevelsen.

Det ambiente undersøger disse særlige former for omgivelser i kunsten og hverdagslivet og præsenterer 'det ambiente' som det mest præcise begreb til at beskrive, hvad der sker, når vi fornemmer baggrundsmusikkens diskrete beats, betragter udsigten gennem panoramavinduet eller tager 3D-brillerne på og læner os tilbage i biografsædet. Bogen analyserer, hvordan ambiente oplevelser skabes, og hvilke konsekvenser det har for vores forhold til ting, informationer og mennesker omkring os, når de ikke længere indtager en fast og afgrænset plads, men flyder sammen og ud i omgivelserne.

"Det ambiente kan netop forstås som det mere, der i sansningen får den omgivende verden til at give sig til kende som omgivende. Det ambiente er det, som gør en omgivelse æstetisk effektfuld som omgivelse; det, som får den til at 'træde frem' uden derved at fravriste den sin omgivende karakter. Iscenesættelsen af det ambiente indebærer af den grund ikke blot det at skabe en omgivelse. Det indebærer også det at omgive på en sådan måde, at omgivelsen forstærker det omgivne subjekts fornemmelse af at være omgivet. Alle omgivelser er potentielt ambiente fænomener. Men nogle omgivelser er mere ambiente end andre."

Citat fra bogen

Indholdsfortegnelse

Hvad er det ambiente?

Ambiensbegrebet

Det ambiente, stemning og atmosfære

Det æstetiske ambiente

Omgivelseseffekt

Æstetisering, medialisering og omgivelseseffekt

Omringning og indkapsling

Dynamisering af omgivelserne

Medialiseret bevægelse

Ambiente materialer

Materiale og fænomen

Ambient lys

Ambient lyd

Omgivelseskarakter

Form og omgivelse

Afigurative formationer

Ambiente begivenheder

Ambiens

Ambiens og rumfornemmelse

Sansning og uopmærksomhed

Pressen skrev

Mads Walther-Hansen, Seismograf

"Det ambiente: sansning, medialisering, omgivelse er et aktuelt og ambitiøst værk." 

"Det er en levende, uprætentiøs og frem for alt meget velskrevet fremstilling, der, [...], har bred kunstteoretisk appel."

"Den begrebsmæssige udredning alene er ganske enkelt en imponerende bedrift. Begreberne genindsættes konstant i nye sammenhænge og giver bogen en stærk sammenhængskraft på tværs af tid, materialeanvendelse og kunstneriske praksisser."

"Den er behagelig at læse og redegørelsen for den ambiente oplevelse får nærmest poetisk karakter. Man må især fremhæve sprogets præcision, de få, men oplysende illustrationer og Schmidts evne til at fodre læseren, nærmest sanseligt, med nye perspektiver på det ambiente. I det hele taget fremstår bogens argumentation velunderbygget."

"Det ambiente, sansning, medialisering, omgivelse når meget langt med sin målsætning. Det er et nyskabende og meget anbefalelsesværdigt stykke arbejde til alle med en interesse for moderne oplevelseskultur."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen