Celler deler os
En del af serien ScienceFaction (1) , og fagområdet Naturvidenskab
Mere om bogen
Om bogen
Lotte Bjergbæk forsker i cellens DNA og kræft på Aarhus Universitet. Her stiller hun skarpt på enzymer i bagegær i håbet om at finde svar på store spørgsmål om livets mindste levende enhed.
Lige siden vores forældres celler smeltede sammen til et nyt verdensmirakel, har cellerne delt sig. Tarmceller deler sig ofte, nerveceller sjældent, mens strenge kontrolsystemer altid råber vagt i gevær, når en rask celle forvandler sig til en syg. For kræft er en uønsket følgesvend til alle flercellede organismer. Selv dinosaurerne blev ramt. Kimen til kræft sås i bare én af vores 50 billioner celler. Og enten ofrer den syge celle sig i ren kamikazestil, eller også løber den løbsk forbi et utal af barrierer for at ende som alt fra bryst- til knoglekræft. Mens vi beskyder syge celler med deres eget våben, og rammer dem på evnen til at dele sig, har hvaler og elefanter taget helt andet skyts i brug. Naturen gemmer uden tvivl på flere hemmelige strategier, og i fremtiden kan vi måske endda bekæmpe sygdomme, allerede inden de opstår.
Indholdsfortegnelse
Litteratur
Læseprøve
Maria Schaldemose Kristensen
Cand.mag. i idéhistorie med en bachelor i biologi og en master i retorik og formidling. Maria er ansvarlig for forlagets naturvidenskabelige udgivelser og særligt for udviklingen af serien ScienceFaction. Hun har tidligere arbejdet med formidlingsledelse, strategi og uddannelse. Maria kom til forlaget fra Energimuseet og har i flere år været gymnasielærer.
Pressen skrev
Anette Heinrichson, Favrskov Bibliotek
"Det er virkelig fascinerende viden, som Lotte Bjergbæk formår at formidle for os."
Lektørudtalelse, DBC
"Interessant faglitteratur og blændende flot formidling er grundstenene i denne nye serie fra Aarhus Universitetsforlag, der giver forskerne pennen og lader dem fortælle om deres områder. Tonen er en fin kombination af faglig formidling med et personligt touch, hvilket giver en rigtig behagelig og flot formidlende læseoplevelse."
P1, Vildt naturligt
Radioudsendelse: "Cellers mirakler og fatale fejl"
28.11.2022
Aktuel Naturvidenskab
Artikel: "Historien om historien om celledeling"
19.12.2023
Forlaget skriver:
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…
4 september 2024
Efterårets første Bogtorsdag d. 12. september
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nye udgivelser til sæsonens…