Bevægelser i demokrati
Foreninger og kollektive aktioner i Danmark
En del af serien Magtudredningen, bogserien , og fagområdet Samfundsvidenskab
Udsolgt fra forlaget
Redigeret af
Flemming Mikkelsen
Med bidrag af
Jørgen Goul Andersen,
Bolette M. Christensen,
Jørn Hansen,
Mustafa Hussain,
René Karpantschof,
Niels Nørgaard Kristensen,
Flemming Mikkelsen og
Søren Hein Rasmussen
Mere om bogen
Om bogen
Sociale bevægelser og foreninger har spillet en afgørende rolle for udviklingen i de europæiske demokratier, ikke mindst i Danmark. Denne bog lægger vægten på sociale bevægelser og på forholdet mellem sociale bevægelser og foreninger i et samfund i forandring. Herunder bevægelsernes og foreningernes evne til at opfange og udtrykke interesser, identiteter og konflikter i samfundet, om konflikternes fredelige eller voldelige karakter, og om almindelige borgeres muligheder for at finde sammen og gøre deres indflydelse gældende.
Bogen kommer vidt omkring. Den præsenterer nye teorier og metoder, og diskuterer forholdet mellem det etablerede politiske system og de sociale bevægelser og ser nærmere på, om der er tale om stærke uforenelige modsætninger eller om samarbejde, og hvorvidt bevægelserne er nødvendige, for at marginaliserede grupper og nye samfundsproblemer kan vinde indpas i den demokratiske beslutningsproces, og om foreningerne er tilstrækkeligt rustet til at give et kvalificeret modspil til staten og markedet.
Bogen giver ikke et entydigt svar på disse spørgsmål, men viser at sociale bevægelser og foreninger bidrager til at smidiggøre demokratiet, og i længden gør det mere modstandsdygtigt over for egentlige antidemokratiske strømninger.
Indholdsfortegnelse
Flemming Mikkelsen: Kapitel 1. Indledning
Flemming Mikkelsen: Kapitel 2. Protestaktioner og sociale bevægelser i Europa efter Anden Verdenskrig - teoretiske og empiriske aspekter
Flemming Mikkelsen: Kapitel 3. Kollektive aktioner og politiske bevægelser i Danmark efter Anden Verdenskrig
Søren Hein Rasmussen: Kapitel 4. Græsrødder, partier og demokrati
René Karpantschof & Flemming Mikkelsen: Kapitel 5. Fra slumstormere til autonome - husbesættelse, ungdom og social protest i Danmark 1965-2001
Bolette M. Christensen: Kapitel 6. Selvorganisering og demokratisk netværkskultur
Niels Nørgaard Kristensen: Kapitel 7. Kampen om Fedtebrødet: Når værthusrødder danner politisk front
Mustafa Hussain: Kapitel 8. Etniske minoriteters politiske organisering i Danmark
Jørn Hansen: Kapitel 9. Fra "enten-eller" til "Zweiströmigkeit" - Idrætsforeningerne i det tyske og danske mindretal i Nord- og Sydslesvig fra 1939 til i dag
Jørgen Goul Andersen: Kapitel 10. Danskernes deltagelse i foreningsliv og græsrodsbevægelser, 1979-2000
Litteratur
Forfatterne
Forlaget skriver:
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…