Bøjning og bygning
En del af serien Dansk Sproghistorie 1-6 (3) , og fagområdet Sprog
Redigeret af
Ebba Hjorth,
Henrik Galberg Jacobsen,
Bent Jørgensen,
Birgitte Jacobsen,
Merete Korvenius Jørgensen og
Laurids Kristian Fahl
Med bidrag af
Michael Lerche Nielsen,
Marie Stoklund,
Britta Olrik Frederiksen,
Hanne Ruus,
Henrik Galberg Jacobsen,
Sebastian Møller Bak,
Lars Heltoft,
Marita Akhøj Nielsen,
Karen Margrethe Pedersen,
Lars Brink,
Viggo Sørensen og
Inge Lise Pedersen
Mere om bogen
Om bogen
DANSK SPROGHISTORIE 1-6 følger det danske sprogs udvikling fra de ældste runeindskrifter til nutidens digitale tekster. I værkets seks bind beretter sprogforskere og andre eksperter om hvordan udtalen, retskrivningen, grammatikken og ordenes betydning har ændret sig gennem historien. Forfatterne fortæller også om hvordan man taler dansk i fx Island og EU og engang talte det på Guldkysten, ligesom de undersøger hvad der sker når andre sprog som latin, engelsk og tyrkisk dukker op inden for landets egne grænser. DANSK SPROGHISTORIE 1-6 kommer hele vejen rundt om sprog i Danmark og dansk i verden – før og nu – og kortlægger den afgørende betydning sproget har for kultur og identitet.
BØJNING OG BYGNING handler om hvordan vi sætter ord sammen ud fra bestemte regler og på den måde skaber mening ved hjælp af sprogets separate bygningsdele. Bogen fortæller fx hvordan forskellige ordklasser som substantiver, verber og adjektiver arbejder sammen. De bøjes efter tal, tid eller grad, ligesom hver ordklasse indtager bestemte pladser for at sætninger kan blive forståelige. Men sætningernes opbygning og udseende forandrer sig afhængig af tid, sted og socialklasse; det samme gælder også ordenes udtale. Derfor tages det danske sprogs dialekter og sociolekter også under behandling. Bogen beskriver og eksemplificerer det danske sprogs skiftende bøjning og bygning ud fra et bredt udvalg af kilder – lige fra Christian 4.s håndskrevne breve til lydoptagelser af moderne talesprog.
Pressen skrev
Sune Gregersen, RASK – International journal of language and communication
”Det er svært for en grammatiker ikke at blive begejstret for denne flotte og velskrevne bog, der især for syntaksens vedkommende fremlægger mange spændende nye forskningsresultater og analyseforslag.
(…) Bøjning og bygning er samlet set en pragtfuld bog, som nok skal komme til at inspirere og anspore fremtidige sproghistorikere.”
Presserum
I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.
Forlaget skriver:
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…
4 september 2024
Efterårets første Bogtorsdag d. 12. september
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nye udgivelser til sæsonens…