Aarhus Universitetsforlag
Cover

At forandre verden

En læsning af Platons politiske filosofi i Staten

En del af fagområdet


Tilgængelige e-bogs-formater: PDF

{{variant.title}}: {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}}{{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

504 sider
Hardback
ISBN 978 87 7184 400 9

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Filosofferne skal til magten, familien afskaffes, og digterne skal ud af staten. Sådan læser mange Platons Staten. Men bogen kan læses helt anderledes: Politisk styre skal være fornuftigt, slægtsforhold og køn har ingen betydning i det politiske liv, og kunst og litteratur er afgørende for opdragelsen.

Platon er ikke imponeret af demokratiet, og han er temmelig bekymret for retfærdighed og anstændighed i en verden, hvor penge og individualisme regerer. Samtidig er han bekymret for muligheden for at leve et godt liv, hvis opdragelse og oplysning ikke er statens væsentligste opgave. Et bedre samfund kan nemlig kun realiseres af bedre og klogere mennesker.

At forandre verden præsenterer en læsning af Platons indflydelsesrige værk og perspektiverer til senere politisk og pædagogisk filosofi. Inspireret af kritisk teori, Marx og Freud undersøger Anne-Marie Eggert Olsen Staten og dens grundproblem: Hvis samfundet er menneskeværk, men mennesker er produkter af samfundet, hvordan kan forholdene så blive anderledes og bedre?

At forandre verden er den første danske filosofiske kommentar til Staten.

Pressen skrev

Jakob Leth Fink, Weekendavisen

”[…] en provokerende pointe, som fortjener seriøs opmærksomhed. […] Hendes læsning af de tre billeders bidrag til en mulig løsning af begyndelsesproblemet er kontroversiel.”

”[…] uomtvisteligt positivt bidrag til forståelsen af Staten. Der tænkes med Platon. Kompromisløst og engageret. Afhandlingen er dertil skrevet med stort sprogligt overskud og fandenivoldskhed. Jeg blev klogere på Platon, på Staten og på den intrikate stilling, politisk tænkning indtager i samfundet. Det er herligt utidssvarende at læse Platon gennem Marx og Adorno […]”

Tilføjet til kurven

Gå til kassen