Aarhus Universitetsforlag
Cover

Østers

En natur- og kulturhistorie

En del af fagområderne , , , og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

198 sider
Hardback
ISBN 978 87 7184 572 3

Af
og


Del:

Mere om bogen

Om bogen

I stenalderen fandtes der europæisk østers til overflod langs de danske kyster. Den lille salte slimklat udgjorde en uundværlig fødekilde for vores forfædre, og den nemme adgang til det næringsrige skaldyr forsinkede måske ligefrem agerbrugets indtog i Danmark. I dag er østers en delikatesse, men også en kilde til bekymring.

Som følge af de sidste årtiers mildere klima lever der nu også stillehavsøsters i blandt andet Limfjorden og Vadehavet, en uønsket invasiv art, som har spredt sig fra kommercielle dyrkningsanlæg. De tilpasningsdygtige dyr sydfra ser som sine oprindelige artsfæller lækre ud på menukortet, men har udviklet sig til et mareridt for naturelskere, fordi de udkonkurrerer de hjemmehørende arter.

Østers åbner for østersens natur- og kulturhistorie i Danmark og byder på smutture til Sydafrika, Middelhavet, Frankrig og Amerika. Bogens forfattere graver østersen frem fra køkkenmøddingen, dykker ned i arternes biologi og serverer de rå fakta om den eksklusive spises rolle som konsumvare og økosystemingeniør. Østers er ægte palæokost med vigtige mineraler og flerumættede fedtsyrer, som allerede stenalderens sankere slugte med velbehag.

Hør K. Thomas Jensen fortælle om Østers i forlagets podcastserie Fagbøger, der giver genlyd

Podcasten er produceret af Videnslyd for Aarhus Universitetsforlag.

Pressen skrev

✮✮✮✮✮✮
Louise Frevert, Kulturinformation
"Vi kommer med på en rejse gennem østersens verden.

(...) Bogen er garneret med bedårende tegninger og smukke billeder. Ja, man kunne sige appetitlige. En suverænt gennemarbejdet bog, hvor intet er overladt til tilfældighederne. Værsågod, der er serveret."

Jens Tang Christensen, Flora & Fauna
"Bogen er rigt illustreret med både fotos, kort og diagrammer, og desuden med et væld af Jens Gregersens smukke vignetter og akvareller. (...) En meget fin ting ved denne bog, som kommer så vidt omkring, er de diskrete notehenvisninger, som sætter læseren i stand til at gå yderligere i dybden med emner, som måtte have særlig interesse. Omfanget af disse noter viser også det store research-arbejde, som ligger til grund for bogen. Den kan på det varmeste anbefales (...)"

Hans Marker, Gymnasieskolen
”Det er nemlig en herlig bog (…) Køb den, nyd den. Denne lækre bog gør en vinteraften foran brændeilden guddommelig.”

Lektørudtalelse, DBC
"Man kan ikke undgå at blive fascineret af østers, når man læser denne bog.

(...) en guldgrube af både biologisk og historisk information.

(...) Der findes ikke lignende værker på dansk."

Weekendavisen
Artikel: "Østers"
30.12.2022

Weekendavisen
Reportage: "I østers stiger solen op"
30.12.2021

Tilføjet til kurven

Gå til kassen