Aarhus Universitetsforlag
Cover

Den vitalistiske strømning

- i dansk litteratur omkring år 1900

En del af fagområdet


{{variant.title}}: {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}}{{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

362 sider
Hardback
ISBN 978 87 7934 439 6

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Kunsten skal intensivere livet. Det er grundtanken i den vitalistiske strømning, der prægede dansk litteratur og kultur omkring år 1900, og hvis dyrkelse af livets kraft og dynamik var udbredt i hele Europa. Denne bog viser, at intensiteten ikke kun opstår af lys og livslyst: Vitalistisk litteratur er også tæt forbundet med tidens dekadente dyrkelse af forfald og opløsning.

Driften i det strømmende liv står i centrum for periodens største forfattere, fra digtere som Johannes V. Jensen, Thøger Larsen og Sophus Claussen til kritikere som Vilhelm Andersen og Georg Brandes. Bogen sætter i en række nylæsninger deres værker i spil med århundredskiftets billedkunst og musik, repræsenteret af J.F. Willumsen og Carl Nielsen.

Den livsdyrkende kunst i Danmark sættes desuden ind i sin internationale idéhistoriske sammenhæng. Her er de tyske filosoffer Arthur Schopenhauer og Friedrich Nietzsche i fokus.

Pressen skrev

Bo Hakon Jørgensen Kristeligt Dagblad

"Anders Ehlers Dam foretager en virkelig dækkende sammenskrivning af de mange enkeltstudier, der er lavet om mange af disse kunstnere."

Pil Dahlerup Weekendavisen

"Den vitalistiske strømning er et væsentligt bidrag til dansk litteraturhistorie. Som helhed får læseren både oplevelse og oplysning gennem denne bog, der virkelig er 'en ny måde at anskue årene omkring 1900 på'."

Jakob Levinsen Jyllands-Posten

"Anders Ehlers Dam skriver vidende om den vitalistiske strømning omkring år 1900 i dansk kusnt og litteratur."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen