Verden. Fra Columbus til Napoleon
En del af serien Europæisk litteratur 1500-1800 (1) , og fagområderne Historie og Litteratur
Med bidrag af
Knut Ove Eliassen,
Anne Fastrup,
Elisabeth Friis,
Carsten Meiner og
Tue Andersen Nexø
Mere om bogen
Om bogen
Året 1492 markerede et vendepunkt i europæisk historie: Kun to dage inde i det herrens år overdrog emiren af Granada det sidste muslimske fyrstendømme i Vesteuropa til Spaniens kongepar, Ferdinand og Isabella, og godt ti måneder senere ankom Christoffer Columbus til Bahamas uden at gøre sig klart, at han dermed havde påbegyndt udforskningen af to helt ukendte kontinenter. Et nyt kristent Europa og en hel ny verden var med ét kommet på tegnebrættet, og Europas historie blev i de følgende århundreder præget af opdagelsesrejser, kolonier og imperiale ambitioner. - En ny verdensorden var indstiftet, og i kølvandet fulgte konfrontationer mellem forskellige kulturer og levemåder, der måtte udtrykkes i datidens fortællinger.
Europæisk litteratur 1500-1800. Verden udforsker en række litterære hovedværkers politiske historie og betydning for en verden, der var ved at blive global. Gennem læsninger af blandt andet Cervantes' Don Quixote, Shakespeares The Tempest og Voltaires Candide undersøger bogen, hvordan forfattere reflekterede og artikulerede ikke blot opdagelsen af Amerika og uddrivelsen af muslimerne af Europa, men også andre afgørende geopolitiske begivenheder som Vasco da Gamas rejse til Indien, slaget ved Lepanto, Syvårskrigen og Napoleons felttog i Egypten.
Europæisk litteratur 1500-1800. Verden er første bind af i alt fire om periodens litteratur og fremvæksten af vores moderne politiske horisont. De tre andre bind vil behandle staten, samfundet og individet, og tilsammen markerer de fire bind en nyere vending i litteraturforskningen hen imod Europas grundlæggende politiske spørgsmål.
Indholdsfortegnelse
Forord
Columbus' Diario: at skrive den nye verden
Kulturmøder i Calicut og Jerusalem: renæssancens historiske eper
Menn nettopp ankommet fra gudene? Montaigne og den nye verdens kannibaler
En ridder i Nordafrika. Maurere, tyrkere og heltemod i Don Quixote
Fishy business. Koloniseringens dilemmaer i The Tempest
Romerske næser og elektriske ål. Opdagelsen af det eksotiske i Oroonoko
Harem og enevoldsmagt. Det orientalske despotis afvikling i Montesquieus Lettres Persanes
Verden blir mindre. Kosmopolitter, slaver og det globale markedet i Voltaires Candide ou l'Optimisme
Tahiti i Paris. Opdagelesrejser og imperialisme i Supplement au voyage de Bougainville
Epilog: Vi er også sande muslimer. Napoleon i Egypten
Litteraturliste
Bidragydere
Henrik Jensen
Cand.mag. i litteraturhistorie. Henrik redigerer primært bøger inden for litteratur og miljøvidenskab og står bl.a. bag serierne Verdenslitteratur og Miljøbiblioteket. Henrik startede på forlaget som ung praktikant i 2007 og har været rundt i mange hjørner på forlaget.
Pressen skrev
Jens Henneberg, Nordjyske Stiftstidende
"Det er et imponerende interskandinavisk værk om europæisk litteratur fra omkring 1500 til omkring 1800, AarhusUniversitetsforlag har søsat."
"[...] dette første bind, der undersøger, hvorledes verden uden for Europa blev fremstillet i periodens europæiske litteratur, lover godt."
Lasse Horne Kjældgaard, Politiken
"Anne Fastrup leverer en fremragende udredning af de traumatiske historiske omstændigheder, der ligger til grund for Cervantes' roman om ' Don Quixote'"
"Med det formidlingsniveau, som ' Europæisk litteratur 1500-1800' lægger for dagen, henvender det sig imidlertid først og fremmest til andre universitetsansatte inden for faget. De er få, men de vil helt sikkert kunne få stor glæde af det."
Svend Erik Larsen, Passage
”Europæisk litteratur 1500-1800 et både spændende og relevant forsøg på at tage direkte del i (…) litteraturens og den socio-kulturelle konteksts historie.”
”en perlerække af tekstlæsninger i en passende vekslen mellem kanoniske og mindre etablerede værker.”
”I den forstand er Europæisk litteratur 1500-1800 Auerbach 2.0 med inspirerende tekstlæsninger af udvalgte værker som centrum”.
Forlaget skriver:
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…