Ti kongers tøj
Tre århundreders kongedragter på Rosenborg Slot, 1596-1863
En del af fagområderne Historie, Kulturhistorie og Kunst og æstetik
Mere om bogen
Om bogen
Ti kongers tøj er historien om kongernes garderober fra Christian 4. til Frederik 7. fortalt gennem Rosenborgs dragtsamling, der er verdensberømt i kraft af sin alder og tilstand og dragternes pragtfulde materialer og enestående elegante udførelse.
De royale dragter udstilles uhyre sjældent, og bogen byder derfor på et eksklusivt kig ind i de kongelige klædekamre. Det historiske tøj fortæller samtidig sin helt egen historie om kongernes kroninger og bryllupper og om dagliglivet ved hoffet, som det tog sig ud for blandt andre skræddere, perlestikkere, kammertjenere, portrætmalere, slotsforvaltere og vaskekoner.
Ti kongers tøj er både en danmarkshistorie og en families historie. H.M. Dronningen har skrevet forord.
Katia Johansen er uddannet tekstilkonservator fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Konservatorskole. Hun var 1980-2016 ansat på Rosenborg med ansvar for dragtsamlingen, dens bevaring, konservering, dokumentation og formidling.
Bogen er udgivet i samarbejde med Kongernes Samling og på engelsk tillige i samarbejde med Yale University Press.
Se webinar om Ti kongers tøj her:
Indholdsfortegnelse
Læseprøve
Pressen skrev
Sine Gerstenberg, Berlingske
⭐⭐⭐⭐⭐
"Hvad enten du er til Gud, konge og fædreland eller guld, sølv og silke, så er »Ti Kongers Tøj« årets julegave.
...en historiebog, der er god at få forstand af og et opslagsværk, du vil gribe efter mange år frem – uanset om du er nyfigen royalist eller nørdet fashionista – og som giver lyst til efterfølgende at drage på dannelsesrejse til landets slotte og slotsparker, begyndende med Rosenborg Slot.
...
Vi får ikke bare et gennemillustreret kongekatalog med skarpe fotos, nærbilleder af håndværksmæssige detaljer og pedantisk researchede billedtekster suppleret med malerierne af kongerne iført den viste brokadehue, maskeradedragt eller uniform. Nej, vi får også et tidsbillede af, hvordan livet var i Danmarks fornemste familie – gennem hverdagstøjet, skoene, undertøjet og alt det, der af konserveringsmæssige grunde sjældent ellers aldrig ser dagens lys."
...Bogen vil være en guldgrube for scenografer, kulturhistoriske museumsfolk og også almindelige læsere kan glæde sig over fortidens påklædningsmæssige lyksaligheder. For sådan kan man vel godt opfatte de kongelige mandsdragter.”
Heidi Laura, Weekendavisen, 11.12.2020
”STORSLÅET. Et gavmildt kig i Rosenborgs samling af kongelige klæder er et udsøgt afsæt til at fundere over autoritet og maskulinitet gennem tiden.
... Katia Johansen, som igennem et helt arbejdsliv har taget sig af dragterne i kongernes samling, skriver med fagmandens præcision og den sande nørds entusiasme, og det er især i rollen som tøjdetektiv, at hendes tekster får liv."
Bogsyn
"Et helt igennem fuldendt værk.
(...) Forfatteren har en sådan viden om detaljerigdom som beklædning, tekstiler og kostumer gennem mange, mange år, og det er imponerende, så bredt og dybt, hun når igennem med sin force i bogen her.
(...) Læs bogen, oplev tekstilskønhed og bliv imponeret over dens evne til at formidle et stort stykke af Danmarkshistorien."
Christian Kaaber, historie-online.dk
" Ti kongers tøj er således ikke alene en grundig og detaljeret oversigt i bogform over hele mængden af bevarede tekstiler - bogen er i sig selv en udstilling. Og hvilken udstilling!
(...) Alene rent visuelt er Ti kongers tøj et mesterligt stykke historieformidling. Det overdådige billedmateriale støtter hele vejen en særdeles velskrevet tekst, som mundret og uprætentiøst forklarer, hvordan tøjet blev til, og hvorledes man brugte det. Alle realoplysninger om de enkelte genstande er med, men her forfaldes ikke til opremsende katalogprosa. Læseren mærker, at Katia Johansen har haft alt gennem hænderne, når små og væsentlige, men usynlige detaljer - eksempelvis om hvordan Christian IV holdt bukserne oppe - forklares."
Kristeligt Dagblad
Interview: "Blod, sved og guldbroderier"
09.01.2021
Presserum
I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.
Forlaget skriver:
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…