Aarhus Universitetsforlag
Cover

Tantaluskvaler

Den moderne fortælling om appetit

En del af fagområderne og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

246 sider
Paperback
ISBN 978 87 7934 407 5

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Kunstens fortællinger kan supplere med nye vinkler på nutidens psykosociale problemer med appetit, som hidtil har været domineret af biologiske forklaringer.

Ifølge bogen Tantaluskvaler beskriver den knap så kendte klassiske myte om Tantalus samtidens problemer med appetitten bedre end psykoanalysens kanoniserede myter om Ødipus og Narcissus. Sagnfiguren Tantalus fik en hård straf, da han fornærmede guderne: Han måtte til evig tid sulte og tørste, mens han var fanget i en overflod af mad og drikke. Det er denne bogs pointe, at Tantalusmyten begynder at ligne en ny fortælling over det moderne menneskes paradoksale appetit og følelsesstruktur. I kunstens fortællinger træder appetit frem som et behov, der ikke blot er biologisk, men også kulturelt variabelt og præget af et mønster af globalt genkendelige billeder.

Tantaluskvaler undersøges i fortællinger af bl.a. Franz Kafka, Siri Hustvedt, J.M. Coetzee, Karen Blixen, Klaus Rifbjerg, Salman Rushdie, Claus Beck-Nielsen, Jørgen Leth og Lars von Trier. En række af modernitetens mest centrale fortællinger tyder ligefrem på udbredelsen af et Tantaluskompleks, og det samme gør i øvrigt en væsentlig del af forskningen i anoreksi, uden at den selv har erkendt det.

Det mytekritiske perspektiv suppleres med ny teori om hvordan madvarers hverdagsagtige betydning kan forklares med sprogvidenskab, og bogen udmunder i en samtale med Klaus Rifbjerg - om den forrykte appetit.

Pressen skrev

Lone Krøgh lektørudtalelse

"Appetit er en kulturelt variabel og universelt menneskelig begærsmekanisme. Med udgangspunkt i de klassiske myter om Ødipus, Narcissus og Tantalus fører forfatteren med kyndig hånd læseren omkring talrige aspekter af begrebet appetit.

Velskrevet akademisk behandling om den moderne appetit set i et litterært, filmisk, filosofisk og psykologisk perspektiv."

Christian Graugaard Politiken

"Elfs bog er begavet og inspirerende, men også vanskelig. Den er absolut velskrevet og godt disponeret, men det kræver unægtelig et højt akademisk oktantal for alvor at trænge ind i de komplekse pointer. Har man det, vil man til gengæld få sin intellektuelle appetit styret. Og vakt. Fire stjerner."

Jørgen Johansen Berlingske Tidende

"Fire stjerner"

Tilføjet til kurven

Gå til kassen