Tabet af Skåne
1658
En del af serien 100 danmarkshistorier (80) , og fagområdet Historie
Mere om bogen
Om bogen
Efter et skånselsløst naboopgør i 1658, hvor svenskerne drog over isen og tog os på sengen, måtte vi skamfuldt afstå Skåne, Halland og Blekinge. Siden er området forsvensket og betragtes nu blot som en fjern fætter. Skånelandene var dog danske från början og havde været det i 800 år. Landsdelen, der engang blev besunget som ”det smukkeste land i Danmark”, var lige så pæredansk som Jylland, Fyn og Sjælland, og kongerigets hovedstad kunne lige så vel have ligget i Lund sammen med ærkebispesædet. I dag vajer det rødgule flag fortsat foran mange sydsvenske træhuse, og siden Øresundsbroens indvielse er der igen blevet hvisket om ”Skåne – en født del af Danmark”.
Kryds broen med Stig Wørmer, historiker, lektor og journalist, og besøg de tabte besiddelser i broderlandet.
Indholdsfortegnelse
Litteratur
Læseprøve
Thomas Oldrup
Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.
Pressen skrev
Knud Meldgaard, Omnibus
❤️❤️❤️❤️❤️
"Hvis du også får lyst til at besøge Skåne, så vil du blive hilst velkommen af den venlige befolkning og du vil garanteret nyde dit ophold mere hvis du har læst Wørmers bog, som jeg stærkt anbefaler, bl.a. med fem af seks anmelderhjerter."
Ole Schramm, Historie-online
"Stig Wørmer rejser mange spændende problemstillinger i sin fremstilling og inddrager den tidligere kontrafaktiske historiefortælling. Det giver stof til eftertanke.
(…) Stig Wørmer gør udmærket rede for Danmarks udenrigspolitik, der førte frem til katastrofen i 1658, og også for årene, der fulgte, indtil der blev sat punktum ved freden efter Den store Nordiske Krig i 1720. Især er kapitlet om forsvenskningen af Skåne fremragende."
Katrine Lester, Bogblogger.dk
"Det er et spændende emne, og især historien om hvordan Skåne blev forsvensket efter tabet er væsentlig. Forskellene mellem Danmark og Sverige (dengang og nu) er større end man lige tror, og når en landsdel skifter land, er det ikke bare et nyt sprog og en ny konge. Det er nye love, nye skikke, nye præster i kirken og meget meget andet."
Forlaget skriver:
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…
4 september 2024
Efterårets første Bogtorsdag d. 12. september
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste nye udgivelser til sæ…
3 september 2024
Efterårets Bogtorsdage
Efterårets Bogtorsdage Så er vi klar med datoerne for efterårets Bogtorsdage. Hver anden torsdag i hver måned kan du komme n…