Aarhus Universitetsforlag
Cover

Skrammellegepladsen

1943

En del af serien 100 danmarkshistorier (60) , og fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider
Hardback
ISBN 978 87 7219 807 1

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Den 15. august 1943 stormede en flok børn ind på Danmarks første skrammellegeplads. De voksne havde fyldt græsarealet i Emdrup op med gamle brædder og trætte trillebøre, og snart var der jordhuler, murstenshuse og tårne overalt. Idéen viste sig at være så god, at den har holdt sig i mange generationer. Politikere, pædagoger, arkitekter og kunstnere tog den fri, skabende leg til hjertet, i håbet om at børnene kunne blive fremtidens fredselskende bygmestre. Allerede rundt om 1800-tallets sandkasser diskuterede man, om byens børn kunne lege sig til at blive gode samfundsborgere, og i dag er legepladser blevet big business.

Hop på, når Ning de Coninck-Smith, professor på Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, tager os på en karruseltur gennem legepladsens kulturhistorie.

Thomas Oldrup

IMG 8503

Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.

Thomas Oldrup

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Pressen skrev

Ida Munk, Historie-online.dk
”…bogen på glimrende vis sætter legepladsens historie ind i en socio-økonomisk ramme, hvor industrialiseringen, kvindernes lønarbejde uden for hjemmet, byudviklingen med sovebyer og livsfarlig trafik, forstædernes og de sociale boligforeningers arkitektur gør behovet for forbedring af de fysiske rammer for børns udfoldelse - og dermed personlige og sociale udvikling - helt indlysende. […] Bogens sidste afsnit har overskriften Utopier, hvor omskifteligheden for legepladsens funktion og betydning for familien og samfundet sættes i relation til de brydninger, som udvikles i samfundet – ja forandringerne i samfundet kan faktisk aflæses i legepladsernes løbende fysiske udvikling og sociale betydning.

Den lille bog griber således fat om de store samfundsmæssige linjer set gennem legepladsens kalejdoskop.”

Katrine Lester, Bogblogger.dk
"Engang handlede det om raske drenge, og piger der helst ikke skulle gøre de hvide knæstrømper beskidte. Senere spredte legepladserne sig over de danske byer, og selvom skrammellegepladserne kom til at hedde byggelegepladser blev de aldrig rigtig udbredte i stor stil. Til gengæld viser synet på legepladser meget om voksnes syn på børns leg og samfundets syn på barndommen som helhed. Det er en spændende fortælling, som de Coninck-Smith formidler legende let med perspektiv og evne til at trække tråde både tilbage i tiden og op til nutiden. (...) – legepladsens kulturhistorie siger noget vigtigt om hvordan vi tænker børns liv og udvikling, og det er godt at blive klog på."

DBC, Lektørudtalelse
"En interessant opsummering af børns leg og dens betydning og prioritering op igennem tiden."

Grønt miljø
”Bogen er en del af serien '100 danmarkshistorier'. Den er kortfattet, velskrevet og hurtigt læst. Formen kan i sin personlige stil og sine hyppige vurderinger minde om et essay, men der er henvisninger til masser af kilder undervejs. Som sådan bør bogen høre med til fagets historiske standardbibliotek.”

Weekendavisen, Ideer
Klumme: "Legens mester"
09.12.2022

Tine Maria Winther, Kristeligt Dagblad
Omtale: ”Bag enhver legeplads står der en tidsånd”
15.10.2022 

Flensborg Avis
Interview: "Ny bog kaster lys over legepladsens historie"
8.10.2022

Tilføjet til kurven

Gå til kassen