Aarhus Universitetsforlag
Cover

Sigøjnere

1000 år på kanten af Europa

En del af fagområderne , og


Udsolgt fra forlaget

{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

405 sider ill., farver
Paperback
ISBN 87 7934 272 8

Af
og


Del:

Mere om bogen

Pressen skrev

Eline Mørch Jensen Social Kritik

"Som Sigøjnere, 1000 år på kanten af Europa så glimrende dokumenterer det, har denne etniske minoritetsgruppe ringere vilkår - også sammenlignet med andre minoriteter - på rigtig mange, varierende områder i samtlige lande som bogen omhandler...det tjener til Carsten og Malene Fenger-Grøndahls ros, at de gør sig så stor umage med at belyse de spørgsmål, bogen beskæftiger sig med, så sagligt og nuanceret som muligt...helstøbt, tankevækkende og længe savnet værk om Europas største etniske mindretal, som man må håbe får mange læsere blandt skoleelever, socialarbejdere og mange andre almindeligt interesserede - også i Helsingør og omegn."

Anette Dina Sørensen Politiken

"Bogen gør det lysende klart, hvorfor anerkendelse af romaerne som national minoritet er afgørende for en succesfuld integration, og forøger desuden respekten for et forfatterpar, der stædigt forfægter menneskerettighederne som verdens vigtigste grundprincip."

Peter Bakker Kultur & Klasse

"Man kan godt sige, at udgivelsen af denne bog falder på det rette sted. Den er mere omfattende og dybtgående end alle de øvrige.

Resultatet er blevet en meget informativ og velskreven bog, som knuser læsernes fordomme. En god og tilgængelig bog.

Forfatterne har valgt deres destinationer på en fornuftig måde, som kan tages som repræsentativ for Romaernes mangfoldighed.

Bogen er blandt de allerbedste i genren, og det er den mest oplagte måde at få mere at vide om dette folk, som er omgærdet af myter, romantik og fordomme."

  

Lisbeth Algreen Fred & Frihed

"Vi har vel alle mere eller mindre diffuse forestillinger om de altid udskældte sigøjnere - eller romaer, som de selv foretrækker at kalde sig. Myterne florerer, og det er rigtig godt at få både konkrete oplysninger og personlige overvejelser serveret af kompetente mennesker som de to forfattere.

Bogen giver viden på mange områder, den er spændende skrevet og let læst trods sit omfang. Det er ikke en bog, man slipper, men en bog, der hele vejen igennem pirker til ens nysgerrighed - og samvittighed."

 

É Romani Glinda

"...boken påminner oss om, att om de kommunala nationella och europeiska politikerna inte vill hålla problemen vid livs tills de exploderer, ska de handla inann det är för sent."

Anette Dina Sørensen Politiken

"...et imponerende murstensværk om Europas største minoritet...samtalerne med romakunstnere, politikere, aktivister og romaer på gaden danner sammen med et imponerende researcharbejde grundlag for bogens historiske, geografiske og sociokulturelle skildringer...et vidensgenererende værk af de bedste. Drevet af en veritabel social indignation, der aldrig bliver bidsk i tonen eller forfalder til leflende romantisering af romaernes kulturelle baggrund, stiller forfatterparret sig på romaernes side og giver dem en tiltrængt stemme."

Morten Petersen Kristeligt Dagblad

"Folk var snakkesaglige i Indien og 11 andre europæiske lande fra Rumænien til Frankrig, hvor forfatterparret Fenger-Grøndahl gennem de sidste to år har interviewet romaer om deres kultur, livsvilkår og forhold til det omgivende samfund. Det er der kommet en interessant og informativ bog ud af....Parret Fenger-Grøndahl gør, hvad de kan, for at nedskyde myter om tyvagtighed, dovenskab og beskidthed i et indigneret forsvar for en presset minoritet, som savner rettigheder...forfatterne kombinerer dygtigt journalistik med et antropologisk reflekteret vid."

Ellen Lind Jensen Lektørudtalelse

"...gør op med de myter, fordomme og klichéer, som eksisterer i hovederne på os fra majoritetssamfundet...et mangfoldigt billede af et marginaliseret og undertrykt folk...et seriøst stykke arbejde, der giver romaerne mæle, en spændende bog, der også kan læses som rejselitteratur."

 

Kirsten Moth Helsingør Dagblad 

"...glimrer allermest ved en spændende historisk gennemgang af romaernes omskiftelige tilværelse i Europa og Danmark og ved et kig ind i de nye EU-lande og deres måde at gribe romaernes styrker og svagheder an på..."

Winnie Maria Bak www.historie-online.dk

"Det er en klart anbefalelsesværdig bog, hvis man vil vide noget mere om romaer, deres kultur og deres vilkår. Der findes nemlig ikke mange samlede undersøgelser af romaer som folk og som minoritet. Man får et rigtigt godt indblik i det vakuum, der opstår mellem romaernes selvopfattelse og omverdenens opfattelse af romaer, og hvordan det skaber en ond cirkel mellem ikke-romaers fordomme og romaers mistro over for alle andre end deres egen gruppe. Endnu engang tommelfingeren op til de to forfattere."

Jahn Otto Johansen Nordisk Øst-forum 2:07

"Det viktigste [...] er at forfatterne ikke har nøyd seg med å sitte på biblioteker og i arkiver, men også har reist ut i det europeiske landskap der sigøynerne befinner seg [...] Jeg synes forfatterne får godt frem den onde sirkel Europas sigøynere befinner seg i, både når det gjelder skolegang og økonomiske og sosiale kår. De tror ikke det er enkle løsninger på disse problemene. Men de dokumenterer hvor alvorlig situasjonen er, og de viser at det bare blir verre dersom ikke storsamfunnet er seg sit ansvar bevisst. Carsten Fenger-Grøndahl og Malene Fenger-Grøndahl gir seg ikke ut for noe annet enn å bedrive seriøs journalistikk, men mye av de studier og iakttakelser de gjør i boken, har karakter av feltarbeid slik det drives av sosialantropologer, sosiologer og psykologer. Derfor vil boken også være nyttig for høyskoler og universiteter."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen