Aarhus Universitetsforlag
Cover

Sanselig senmiddelalder

Litterære perspektiver på danske tekster 1482-1523

En del af fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

560 sider rigt illustreret
Hardback
ISBN 978 87 7934 369 6

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Vejen til Gud går gennem sanserne, mente man i middelalderen. Gud er ren ånd og må formidles gennem alt det konkrete, man kan høre, se, lugte, føle og smage. I højmiddelalderen (ca. 1100-1350) oplevede man det guddommelige gennem himmelstræbende fænomener som katedralerne. I senmiddelalderen (ca. 1350-1520) fandt man det guddommelige i det jordnære, f.eks. i et kalkmaleri af Jesusbarnet, der går i gangstol.

Sanselig senmiddelalder handler om de sidste 40 år af senmiddelalderen; det er samtidig de første 40 år af nyere tid, et tidligt moderne gennembrud. Bogtrykkerkunsten er den store medierevolution, der bl.a. er en forudsætning for humanisternes folkeoplysende projekt. Den tiltagende sanselige, kropslige og hverdagslige kultur skyldes især høj folkelig religiøs aktivitet. Midt i alvoren er der i billeder og tekster plads til alle mulige fantasiskabninger, groteske deformiteter samt stærke kvindelige identifikationsbilleder og kønsforhold, der går helt på tværs af alle normer.

Periodens trykte og utrykte tekster handler mest om religion og moral. Derfor har de ikke fyldt meget i litteraturhistorien. Det er denne bogs pointe, at disse tekster er gennemvævet af litterære og fiktive niveauer og slet ikke kan forstås uden dem.

Pressen skrev

Bo Hakon Jørgensen Kristeligt Dagblad

"..uhyre indsigtsfulde punktnedslag på en række væsentlige områder og tekster... Dertil er bogen rigt illustreret med især billeder af kalkmalerier, der kommenteres relevant og gør fremstillingen levende i de enkelte afsnit. Det er samtidig en uhyre videnskabelig bog, der diskuterer for og imod tidligere fortolkninger af teksterne og perioden..."

Steffen Heiberg Politiken

"Et sandt stykke humanisme ..en fremragende bog... Fem hjerter"

Niels Højlund Weekendavisen

"..dristigt og modigt af Pil Dahlerup, at hun gør netop de sidste årtier af senmiddelalderen til sit emne i denne store og flotte bog.... En længe så godt som kasseret tidsalder bliver rehabiliteret i dette store værk, og det er på alle måder nyttigt for os alle at blive oplyst om."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen