Revolution
Masser af modstand
Mere om bogen
Om bogen
Revolutionen går igen. Både som kulturel forestilling og som samfundsforandrende praksis. Fra Athen til Tunis, fra Madrid til Caracas og New York forenes almindelige mennesker i protest. De vil ændre deres verden gennem fælles diskussioner, vilje og handling. Deres engagement kan påvirke deres samfund og stater, men også deres kultur, sprog, selvopfattelse og historiske forankring. Måske også vores.
Derfor er det blevet påtrængende nødvendigt at spørge, hvad revolutioner er, hvad de udspringer af, og hvad de gør ved menneskers liv, kultur og samfund. Denne bog giver elementer til svar ved at skildre revolution i et bredt, tværfagligt perspektiv. Den viser revolutioners vidt forskellige udtryk i statslige og samfundsmæssige forandringer, kunst, litteratur og menneskelige handlinger og tidsopfattelser. Den drøfter revolutionens komplekse forhold til reform, evolution, kontrarevolution, vold og den moderne verdenshistorie som helhed. Revolutioners geografiske grænser, deres begyndelser og afslutninger samt deres efterliv i historiske tilbageblik tages op til kritisk overvejelse: Er den franske og den russiske revolution nogensinde afsluttet helt, eller føles deres virkninger endnu? Hvad har moderne revolutioner betydet for den tilsyneladende ikkerevolutionære danske historie?
Historiske begivenheder og eksempler fra dagligdagen forbindes her med kultur- og samfundsteoretiske perspektiver. Derved vil bogen ikke blot kaste lys på revolutionen som fænomen, men også lade lyset reflektere tilbage på andre fænomener og sammenhænge, der umiddelbart kan synes at være uberørt af revolution.
Indholdsfortegnelse
Spring
Et moderne begreb
Hvor findes revolutioner?
Slægtninge
Hvem skaber revolutionen?
Brud i tiden
Vold
Sprængninger i sprog, kultur og kunst
Forudsætninger og følger
Revolution i det 21. århundrede
Henrik Jensen
Cand.mag. i litteraturhistorie. Henrik redigerer primært bøger inden for litteratur og miljøvidenskab og står bl.a. bag serierne Verdenslitteratur og Miljøbiblioteket. Henrik startede på forlaget som ung praktikant i 2007 og har været rundt i mange hjørner på forlaget.
Pressen skrev
Inger Sjørslev, Weekendavisen
"læseværdig"
Morten Thing, Social Kritik
"en uhyre velskrevet bog om et stort emne."
"En bog der er rigtig klog."
Asger Brandt, Kristeligt Dagblad
"Bertel Nygaard har skrevet en fremragende bog om fænomenet revolution."
"I dag er det heldigvis muligt at behandle revolutionen på nøgtern vis som det væsentlige historiske fænomen, den er. Det demonstreres på smukkeste vis i denne bog."
"Nygaard er i besiddelse af sjældne elementære formidlerkvaliteter. Netop fordi hans analyse alligevel altid forholder sig rimelig tæt til konkrete historiske begivenheder, lykkes det ham fornemt at behandle emnet på en måde, der er appetitlig og let tilgængelig, men samtidig teoretisk ganske avanceret."
"Grundlæggende er bogen imponerende, ikke mindst i sit udsyn, der udmærker sig ved ikke at være afgrænset af sædvanlige faggrænser. At bogen også må ses som en del af en bølge, der i disse år leverer et tiltrængt opgør med den nationale orientering i historieskrivningen, der i gennem generationer har begrænset vort udsyn, gør den kun endnu mere velkommen."
Hans Michelsen, lektørudtalelse
"Glimrende, velskrevet og spændende gennemgang af revolutionsbegrebet i historisk, kulturel og politisk sammenhæng."
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…