Aarhus Universitetsforlag
Cover

Plantens sjæl

Studier i Albert Dams forfatterskab

En del af fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

264 sider
Paperback
ISBN 978 87 7124 377 2

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Berømmelsen kom sent til den danske forfatter Albert Dam. Siden debuten i 1903 havde Dam igennem næsten seks årtier skrevet bøger inden for bl.a. psykologisk realisme, science fiction, forskellige former for modernisme og diverse folkelige fortælletraditioner, uden at det førte frem til noget stort gennembrud. Men med udgivelsen af anmeldersuccesen Syv skilderier i 1962 var det pludselig, som om Nobelprisen kunne være inden for rækkevidde.

Berømmelsen forsvandt dog lige så hurtigt, som den var kommet. Og i dag er Dam næsten en glemt skikkelse i dansk litteraturhistorie. Til trods for at han igennem tiden har haft så respekterede fortalere som Johannes V. Jensen, Artur Lundkvist, Vagn Lundbye og Per Højholt.

Plantens sjæl. Studier i Albert Dams forfatterskab vækker Albert Dam og hans forfatterskab til live. Bogen gør rede for Dams filosofiske inspirationskilder og undersøger forfatterskabets litterære rodnet såvel inden for som uden for Danmarks grænser. Ved at afdække forfatterskabets mange lag får bogen lidt efter lidt tegnet et billede af en unik forfatter, hvis særegne digteriske univers snarere bør være centralt placeret i dansk litteraturhistorie end gå i glemmebogen.

Indholdsfortegnelse

Fremtiden er allerede begyndt: Albert Dam, futurismen og science fiction-genren

Mordets topologi

Plantens metafysik

Albert Dam og de folkelige fortælletraditioner

Fortiden er ikke forbi: Albet Dams skilderier og rids

Kosmopolitiske refleksioner i Vesteuropæers Bekendelser

Epilog: Albert Dams litterære betydning og hans eftermæle

 

Pressen skrev

Lars Clausen, kirkenigyngen.net

"Albert Dam synes fra forfatterskabets begyndelse at sprænge alle grænser for en sædvanlig kategorisering, selv om han vedgår en bevægelse fra det ydre handlingsorienterede til det indre visionære som en udviklingslinje i forfatterskabet."

"Hos Dam møder vi en afstandsløs og hensigtsløs identifikation med historiernes personer, et nærvær etableret i kraft af en erkendt absolut afstand. Deri ligger modernismen hos Dam."

"Plantens sjæl er en fascinerende bog skrevet med stort fagligt overskud og eksistentielt nærvær i analysen. Som sagt gennemgås hele forfatterskabet, og bogen er med sine nedslag og sammenfattende betragtninger en inspirerende følgesvend til Albert Dams forfatterskab."

Niels Dalgaard, Proxima

"en helstøbt læseoplevelse"

"Plantens sjæl er ikke en bog om science fiction. Men det er en bog om et forfatterskab, der også omfatter nogle prægnante science fiction-værker, og det er glædeligt, at det bliver taget under behandling af en skribent, der kender genrens teori og praksis, og som derfor har øje for ting, der meget vel kunne være blevet minimeret eller helt overset af andre, mere traditionelt indstillede litterater."

 

Tilføjet til kurven

Gå til kassen