
Passage 58
Tidsskrift for litteratur og kultur
En del af tidsskriftet Passage (58)
Udsolgt fra forlaget
Med bidrag af
Jørn Erslev Andersen,
Geoffrey Hartman,
Isak Winkel Holm,
Stefan Iversen,
Carsten Juhl,
Imre Kertész,
Morten Lassen,
Sidse Laugesen,
Jacob Lund Pedersen,
Mads Rosendahl Thomsen og
Frederik Tygstrup
Mere om bogen
Om bogen
I disse år synes vidnesbyrd af forskellig art at indtage en stadig vigtigere funktion i indskrivningen af fortiden i det kulturelle, sociale, psykiske og politiske liv. Særligt inden for litteratur, film og kunst har der været en klar tendens til at ville dokumentere, bevidne og repræsentere realhistoriske forhold, som har en særlig traumatisk betydning i kulturen. Passage belyser i dette nummer de vigtigste aspekter af det litterære og kunstneriske vidnesbyrd og en række af de æstetiske, etiske, historiske og eksistentielle spørgsmål, det rejser.
Et af de centrale spørgsmål inden for den aktuelle vidnesbyrddiskussion er spørgsmålet om, hvem der kan gøre sig til vidnesbyrdets subjekt; hvem der har ret til at tage ordet. Dette spørgsmål trænger sig på, efterhånden som de overlevende førsthåndsvidner fra fx de nazistiske lejre bliver færre og færre. Sagen sættes på spidsen i Imre Kertész' essay "Hvem tilhører Auschwitz?" Her forsvarer han andenhåndsvidnet Roberto Benignis fil Livet er smukt med, at dens ånd er autentisk - i modsætning til det andet andenhåndsvidne Steven Spielbergs Schindlers liste, der betegnes som kitsch, fordi den ikke har, og ikke kan have, begreb om kz-lejrens autentiske virkelighed.
Nummeret har artikler om blandt andet dansk og kinesisk vidnesbyrdlitteratur, om forholdet mellem æstetik og etik i vidnesbyrdlitteratur, og om forfattere som Elie Wiesel, W.G. Sebald og Paul Celan.
Indholdsfortegnelse
Imre Kertész:
Hvem tilhører Auschwitz?
Geoffrey H. Harman:
Vidnesbyrd og autenticitet
Jørn Erslev Andersen:
Vidnernes vidner
Jacob Lund Pedersen:
At give erindringen form
Carsten Juhl:
Ondt værre: Et vidnesbyrd ud af arten
Stefan Iversen:
Det umisteliges dialektik
Morten Lassen:
Fortiden genoplivet i erindringen
Sidse Laugesen:
Kunsten at vidne imod
Isak Winkel Holm & Frederik Tygstrup:
Livets rum, erindringens form
Mads Rosendahl Thomsen:
Det æstetiske tabu og den æstetiske nødvendighed
Forlaget skriver:
3 januar 2023
Bogtorsdage foråret 2023
Den anden torsdag i hver måned kan du komme ned på Det Kgl. Bibliotek i Aarhus og blive præsenteret for månedens nye udgivels…
22 december 2022
Mangler du årets underholdning til nytårsselskabet?
Nu kan du spille den store Tænkepause-bingo til H.M. Dronningens nytårstale. Print, klip og uddel vedhæftede bingoplader. Kry…
29 november 2022
Lagersalg den 6. og 7. december
Kig forbi, når vi holder lagersalg på tirsdag den 6. december og onsdag den 7. december - begge dage kl. 13.00 til 17.00.Her…