Aarhus Universitetsforlag
Cover

Det oprejste menneske

På sporet af fremskridt, kriser, gæring og nedture i Vestens kulturer og civilisationer set i lys af kunsten

En del af fagområderne og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

2218 sider rigt ill.
Hardback
ISBN 978 87 7934 565 2

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Bind I. Fra huleboerne til mørk middelalder

Bind II. Den faustiske kultur

Bind III. Den moderne civilisation

Forfatteren Leo Tandrup er i sit store trebindsværk Det oprejste menneske gået i alliance med store behjertede kunstnere op gennem historien for at finde frem til, hvorledes de har inspireret deres nutid og fremtid i opgør med magtens og elitens ofte fatale overgreb på borgere og befolkninger. Igennem analyser og fortolkninger af kunstværker fra tidernes morgen til det 21. århundrede beskriver og vurderer Tandrup historiens op- og nedture i kultur og civilisation. Hans konklusion er klar: Kun med hjælp fra en mere aktiv og traditionsbevidst kunst og kulturel fortrop end den historieløse, der præger nutiden, kan vi ifølge forfatteren komme igennem den dybe åndelige krise med en ny gammel medmenneskelighed syngende i blodet.

Det oprejste menneske ligger i forlængelse af Leo Tandrups omfattende forfatterskab med historiens aktører og ikke mindst kunsten som kilde, og han er kendt for sine originale, sprælske og præcise eksistentielle og politisk-sociale analyser af de store værker i verdenskunsten.

 

"Leo Tandrup er et af disse utrættelige mennesker, der bestandigt diskuterer og søger veje for kunstens humanistiske forpligtelse. Personligt kan vi være uenige, men betydningen af Leo Tandrups insisteren er umistelig; jeg skal derfor ubetinget anbefale Det oprejste menneske."

Bjørn Nørgaard


"Det gigantiske arbejde fortjener en stor læserskare."

Hans Jørgen Frederiksen

 

"En fejende, hele vejen igennem intelligent, højst læseværdig og stadigt tankevækkende gennemgang af kunstens social- og kulturhistorie."

Henrik Jensen

Pressen skrev

Ole Fogh Kirkeby, Politiken

❤ ❤ ❤ ❤ ❤

"Leo Tandrups kraftpræstation af en kulturhistorie er så stærk og sammenfattet,
at værket overbeviser og udfordrer."

"eksemplerne inden for kunstens forskellige genrer i Tandrups bog er valgt med stor indsigt, og hans analyser af de enkelte kunstværker er ofte dybt  inspirerende."

"uoverskueligt mange eksempler på veloplagte analyser."

"Alt i alt en kraftpræstation - og dejligt, at det er en dansker, der har skrevet det."
 

Asger Brandt, Kristeligt Dagblad

 "Det oprejste menneske" er virkelig et stort værk.

Kai Sørlander, Weekendavisen

"Tidsånden i de forskellige epoker gøres levende igennem de nærgående og personlige værkanalyser."

"Det er et respektindgydende værk med dybe indre svagheder. Jeg har læst det med både fascination og irritation og håber, at mange vil gøre det samme. Tandrup er ikke kedelig og har man sit eget hoved med, så er han en god partner."

Johs. H. Christensen, Jyllands-Posten

"Det er et monumentalt værk, historikeren Leo Tandrup har præsteret. Ikke
siden Hartvig Frisch i 1928 (plus senere optryk) udgav sin "Europas
Kulturhistorie", har nogen mig bekendt præsteret så omfattende og ambitiøs
en kulturhistorie.

Tandrup er også kunsthistoriker, derfor har fremstillingen sin rod i billekunst og skulptur og rummer foruden talrige velmotiverede illustrationer en overdådighed af grundige, indsigtsfulde og tankevækkende billedanalyser.

Samtidig er det et resultat af en kolossal lærdom og kompromisløs vilje til at sammentænke kulturelle konjunkturer over meget lange tidsspand."

Martin Kloster, NU, Fyens Stiftstidende

"Den 77-årige kunsthistoriker Leo Tandrup gennemgår på 2218 tætskårne sider kunstens kultur-og socialhistorie med de store, klassiske pejlemærker som drivtømmer op gennem civilisationens bølgedale. Det kolossale og papirtunge indhug i regnskoven, trebindsværket "Det oprejste menneske I-III", er et imponerende enkeltmandsværk, der vil stå nærmest urokkeligt mange år endnu, som en californisk kæmpefyr i en dansk bøgeskov."

Hans Michelsen, Lektørudtalelse

"Det spændende og velskrevne værk er måske ikke let læseligt, men til gengæld meget givende. Det velunderbyggede værk præges af forfatterens særlige civilisationskritik, ifølge hvilken man ikke kan forstå hverken sig selv eller sin tids mennesker bare ud fra sig selv og samtiden. Det historiske forløb skal med. De mange og flotte illustrationer bidrager væsentligt til læseoplevelsen af det på flere måder vægtige værk."

Bo Hakon Jørgensen, Kristeligdagblads liste over "De bedste bøger i 2012"

"Et blændende kulturhistorisk pragtværk, bygget op omkring dybt originale billedanalyser. Et civilisationsportræt, der nok er storslået og hovmodigt, men samtidig skævt og kontrært."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen