Aarhus Universitetsforlag
Cover

Oliekrisen

1973

En del af serien 100 danmarkshistorier (23) og fagområdet


Tilgængelige e-bogs-formater: PDF, EPUB

{{variant.title}}: {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}}{{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider ill.
Hardback
ISBN 978 87 7184 793 2

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Olie. Et lille ord på fire sorte bogstaver. Men med stor betydning. Oliekrisen ramte Vesten i 1973, og den slog Danmark ekstra hårdt. Siden Anden Verdenskrig havde det sorte guld givet danskerne energi til køleskabe, nye biler og mere velvære. Men da de olieproducerende lande satte priserne op og skruede ned for forsyningerne, måtte danskerne tage kolde brusebade og finde det varme tøj frem. Krisen fik politikerne til at satse på det lige så sorte kul, indtil miljø og klima for alvor kom på dagsordenen i 1990’erne. Så skulle danskerne skifte den sorte energi ud med den rene gas, vindmøller og solceller. Både for at sikre strøm og varme i hverdagen og for at gøre planeten grøn igen.


Tænd læselampen, og læs om bilfrie søndage, når Mogens Rüdiger, historiker ved Aalborg Universitet, fortæller om oliekrise og danskernes brug af energi.

Peter Bejder

Peter

Historiker med tillægsuddannelsen fra Danmarks Journalisthøjskole. Peter arbejder mest med projektet “100 danmarkshistorier”. I over 25 år har han levet af at undervise, redigere og skrive fagbøger, undervisningsmateriale og rejseguides. Han er passioneret fan af West Ham fra East London.

Peter Bejder

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

pb@unipress.au.dk

Pressen skrev

Georg Metz, Information

"Mere opfindsomme lande, herunder Danmark, begyndte at tænke i andre baner som udvinding af egne reserver samt alternativer i vind og sol. Oven i forsyningsusikkerheden kom siden den langsomme erkendelse af klimabelastningerne og udsigterne til en total farlig overophedning af kloden. Selv Dansk Folkeparti må indse, hvor betydningsfuldt det er, at klimatosserne får vind i sejlene og nu så småt definerer den energipolitik, som man end ikke kendte som begreb før 1973.

Mogens Rüdigers lille bog med gode illustrationer, der afspejler energiproblematikkens indflydelse på danskernes hverdag, understreger bidraget som velskreven kulturhistorie mere end energihistorie. Og så er den jo billig!"

Carsten Güllich-Nørby, lektørudtalelse

"Velskrevet kulturhistorisk bog om dengang oliekrisen kradsede første gang, og vigtig energi-historie fra før klimadebatten.”

Katrine Lester, bogblogger.dk

“Det er som altid interessant at få det store perspektiv på samfundsudviklingen perspektiveret af de små hverdagsbegivenheder. [...]

“Oliekrisen” er en veloplagt lille introduktion til den danske energipolitik og dens konsekvenser i anden halvdel af det tyvende århundrede, og er værd at læse for alle, der interesserer sig for energipolitik og ikke mindst klimapolitik.”

Preben Etwil, historie-online.dk

"I bogserien fra Aarhus Universitetsforlag om 100 danmarkshistorier, skrevet á 100 sider, har historikeren Mogens Rüdiger skrevet en lille fremragende og letlæst bog om Danmarks to oliekriser i 1970’erne – og hvad deraf fulgte. Mogens Rüdiger beskriver selv begivenhederne som ”Da Danmark gled i olien” (p. 1). […] Den er let fortalt og direkte i præsentation af både fakta og refleksioner. Der er tale om en solid kulturhistorisk gennemgang af oliekrisernes baggrund og følgevirkninger – skrevet på en sådan måde, at enhver selv med minimal interesse for historie kan følge med.

Bogen er på mange måder et wake-up-call til de mennesker, der betegner andre som ”klimatosser”. Problemet er nok, at de først finder ud at læse den, når alt er gået i sort. Men for os andre er bogen en lille kærkommen påmindelse om, at det er nødvendigt at handle på kriser, det være sig energi, miljø eller klima, inden at det er for sent. Og her kan sommervarmen – i skyggen – være en udmærket anledning.

Med disse ord skal bogen varmt anbefales."

Anders Abildgaard, Nordjyske

"Men Rüdiger vælger altså at se lyst på fremtiden alene ud fra, at "erkendelsen af den grønne nødvendighed tager til”. Man må håbe, han får ret, for alternativet er ikke rart at tænke på. Nu har han til en start gjort os alle den tjeneste at give et rigtigt fint overblik over godt et halvt århundredes energiforsyning. En velskrevet historie, set fra hverdagens perspektiv."

Mette Gerdt, http://mettegerdt.blogspot.com/

"Endnu en interessant bog i serien! Jeg husker de bilfri søndage og den usikre tid, hvor handlinger der skete i lande langt fra Danmark havde stor indflydelse på hverdagen. Her i 2019 skal hele kloden blive enige om at skrue ned for de fossile brændstoffer, satse på bæredygtighed og mindre CO2 udslip. En meget aktuel bog, som mange burde læse."

Knud Meldgaard, OMNIBUS

"Mogens Rüdiger redegør fornemt for hele optakten og det videre forløb i oliekrisen og dermed også for statsministerens herostratisk berømte tale i Middelfart den 5. oktober, hvor han fastslår at Danmark er på Israels parti og det var de arabiske lande, der havde begyndt krigen. […] ”Oliekrisen” er en spændende bog, der præcist redegør for det ofte lidt spegede spil der foregik ”på den store klinge” og hvor en uoverlagt bemærkning kunne koste dyrt. Anker Jørgensen var ingen erfaren ”statsmand”, men sandheden er at ingen danske politikere var vant til at bevæge sig på så farligt et område som Mellemøsten. Spørgsmålet er om vi har lært det siden. Læs bogen og bliv lidt klogere." 

 

Politiken
Kronik: "Olie, gas og kul skabte den moderne verden"
26.07.19

Avisen Danmark
Kronik: "Oliesheikerne startede den grønne omstilling. De usynlige dilemmaer"
21.07.19

Presserum

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside (jpeg)

Forside (pdf)

Download pressemeddelelse (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen