Aarhus Universitetsforlag
Cover

OECD og idéspillet Game over?

En del af serien Magtudredningen, bogserien og fagområdet


Tilgængelige e-bogs-formater: PDF

{{variant.title}}: {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}}{{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

259 sider Hans Reitzels Forlag
Paperback
ISBN 87 7934 080 6

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Danske politiske og administrative eliter indgår i en kontinuerlig meningsdannelsesproces. Man kan sige, at politik og magt i stor udstrækning faktisk handler om at forhandle meninger. Men hvor kommer disse meninger fra?

I denne bog peges der på, at også aktører uden for landets grænser bidrager til og deltager aktivt i danske meningsdannelsesprocesser. En væsentlig aktør i den danske sammenhæng er Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD). De fleste ved, at OECD eksisterer, og at den har noget med økonomi at gøre. Det er imidlertid de færreste, der vil være i stand til at redegøre yderligere for, hvad formålet med OECD er, og hvordan organisationen fungerer.

OECD er med til at indsamle, behandle og sprede viden og meninger, som overtages og nogle gange udnyttes strategisk i den danske politiske debat. OECD har med andre ord formået at udnytte, at viden giver legitimitet, at legitimitet giver autoritet, og at autoritet er en vigtig del af det at have magt.

OECD's indflydelse på den danske meningsdannelsesproces bliver imidlertid ofte enten negliceret eller direkte underkendt, hvilket denne bog forsøger at råde bod på ved at gennemgå de forskellige roller, som OECD spiller i forhold til danske politikere, embedsmænd og journalister. Det konkluderes, at OECD befinder sig i en identitetskrise, og at dette er det rette tidspunkt at overveje, hvad danske embedsmænd skal bruge organisationen til i fremtiden.

Indholdsfortegnelse

Kapitel 1. Indledning

Kapitel 2. OECD's organisation og funktionsmåde

Kapitel 3. OECD og idéerne

Kapitel 4. OECD som idé-opfinder

Kapitel 5. OECD som idé-mødeplads

Kapitel 6. OECD som idé-agent: Globaliseringsdiskursen som case

Kapitel 7. OECD som idé-købmand: Forvaltningsetikken som case

Kapitel 8. OECD som idé-autoritet i Danmark

Kapitel 9. OECD's fremtid i idéspillet - Game Over?

Litteratur

Tilføjet til kurven

Gå til kassen