OECD og idéspillet Game over?
En del af serien Magtudredningen, bogserien , og fagområdet Samfundsvidenskab
Mere om bogen
Om bogen
Danske politiske og administrative eliter indgår i en kontinuerlig meningsdannelsesproces. Man kan sige, at politik og magt i stor udstrækning faktisk handler om at forhandle meninger. Men hvor kommer disse meninger fra?
I denne bog peges der på, at også aktører uden for landets grænser bidrager til og deltager aktivt i danske meningsdannelsesprocesser. En væsentlig aktør i den danske sammenhæng er Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD). De fleste ved, at OECD eksisterer, og at den har noget med økonomi at gøre. Det er imidlertid de færreste, der vil være i stand til at redegøre yderligere for, hvad formålet med OECD er, og hvordan organisationen fungerer.
OECD er med til at indsamle, behandle og sprede viden og meninger, som overtages og nogle gange udnyttes strategisk i den danske politiske debat. OECD har med andre ord formået at udnytte, at viden giver legitimitet, at legitimitet giver autoritet, og at autoritet er en vigtig del af det at have magt.
OECD's indflydelse på den danske meningsdannelsesproces bliver imidlertid ofte enten negliceret eller direkte underkendt, hvilket denne bog forsøger at råde bod på ved at gennemgå de forskellige roller, som OECD spiller i forhold til danske politikere, embedsmænd og journalister. Det konkluderes, at OECD befinder sig i en identitetskrise, og at dette er det rette tidspunkt at overveje, hvad danske embedsmænd skal bruge organisationen til i fremtiden.
Indholdsfortegnelse
Kapitel 1. Indledning
Kapitel 2. OECD's organisation og funktionsmåde
Kapitel 3. OECD og idéerne
Kapitel 4. OECD som idé-opfinder
Kapitel 5. OECD som idé-mødeplads
Kapitel 6. OECD som idé-agent: Globaliseringsdiskursen som case
Kapitel 7. OECD som idé-købmand: Forvaltningsetikken som case
Kapitel 8. OECD som idé-autoritet i Danmark
Kapitel 9. OECD's fremtid i idéspillet - Game Over?
Litteratur
Links
Forlaget skriver:
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…