Aarhus Universitetsforlag
Cover

Det Medicinske Politi

Sundhedspolitikken i Danmark 1750-1860

En del af fagområderne og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

277 sider ill.
Paperback
ISBN 87 7934 017 2

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Her fortælles mange historier om danskernes hverdagsliv i perioden: Boligforholdene var elendige, ernæringen var dårlig, hygiejnen mangelfuld, og der var ingen kloaksystemer; kilderne taler deres tydelige sprog om et hårdt liv, men fortæller også om de første spæde forandringer af de kritisable sundhedsforhold; først og fremmest med fokus på historien om Det Medicinske Politi, som var lægernes slagplan for at fremme folkesundheden fra 1700-tallet og frem.

Den danske enevældige regering var interesseret i en talrig og rask befolkning og ville derfor gerne danne parløb med lægerne. En hel række initiativer så dagens lys: Der blev oprettet embedslægestillinger og bygget sygehuse. Epidemiforordninger blev udformet og koppevaccinationen indført.

Det hele foregik på forbløffende symbiotisk måde. Gik lægerne for vidt i deres iver, bremsede regeringen dem. Vaccinationen var således ikke obligatorisk, men var i de første mange år kun for dem, der havde lyst. Den enevældige regering ville ikke anvende tvang over for befolkningen. På den anden side iværksatte den så godt som aldrig sundhedspolitiske tiltag uden først at have rådført sig grundigt med lægerne. Det fik befolkningen til at bakke op omkring lægernes tiltag, som for eksempel da mange frivillige borgere under koleraangrebet midt i 1800-tallet bistod lægerne i deres hygiejnefremstød.

 

Pressen skrev

Poul Ulrich Jensenwww.historie-online.dk

"...megen viden at hente, og Gerda Bonderup har udnyttet den til en grundig indføring i de problemer, der mødte datidens sundhedspolitik...krydret med velvalgte illustrationer...en spændende beskrivelse af sundhedspolitikkens fremkomst og udvikling gennem godt 100 år og et enestående indblik i den danske dagligdag i perioden."

FagBogInfo

"En spændende beskrivelse af sundhedspolitikkens fremkomst og udvikling gennem godt 100 år og et enestående indblik i den danske dagligdag i perioden...indeholder også en grundig fremstilling af et andet vigtigt område...jordemodervæsenet."

Jes Fabricius Møller Politiken

"Bonderup har et omfattende kendskab til sundhedspolitik og praktisk medicin i det 19. århundrede, og hendes forråd af repræsentative, farverige og forunderlige historier om behandlingsmetoder, bureaukratiske tiltag og folkelige reaktionsmønstre er kosteligt."

Ulrik Langen Weekendavisen

"...et enestående og meget talende kildemateriale..."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen