Aarhus Universitetsforlag
Cover

Marsilius af Padua

Middelalderens revolutionære filosof

En del af fagområderne og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

206 sider
Hardback
ISBN 978 87 7219 289 5

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Marsilius af Padua (1275/80-1342) regnes for en af middelalderens største filosoffer. Han brød radikalt med læren om kirken som centrum for det kristne samfund og så staten som samfundets midtpunkt og politiske autoritet. Med sit store værk, Defensor Pacis (Fredens Forsvarer), skabte han sin tids måske mest markante intellektuelle vidnesbyrd om en ny måde at begribe stat og samfund på. Værket blev en inspirationskilde for eftertidens statsteoretikere og for reformationerne i det 15. og 16. århundrede. Samtidig foregreb det oplysningstidens tanker om republik og demokrati.

Claus Bryld er dr.phil., professor emeritus i historie ved Roskilde Universitet. Han har især forsket i arbejderbevægelsens historie, politisk idéhistorie og kollektiv erindring. Han har blandt andet skrevet Edmund Burke. Konservatismens profet (2018).

Hør Claus Bryld fortælle om Marsilius af Padua i forlagets podcastserie Fagbøger, der giver genlyd

Podcasten er produceret af Videnslyd for Aarhus Universitetsforlag.

Pressen skrev

Peter Wivel, Politiken
❤❤❤❤❤
”Fremragende portræt af en middelalderlig debattør, der banede vej for Luther og den franske revolution.

(...) et lille pragtbind om ' Middelalderens revolutionære filosof', som undertitlen på hans seneste bidrag til den politiske filosofis historie lyder. Bogen er en akademisk tilrettelagt, men letlæselig fremstilling af værket og dets moderne anstrøg.

(...) Den står på storpolitik og pavelig fordømmelse, når Marsilius tænker så moderne, at han kaldes kætter.”

Georg Metz, Information
”En af middelalderens største filosoffer, Marsilius af Padua, har fået ristet en værdig rune med historiker Claus Brylds nye bog, Marsilius af Padua. Middelalderens revolutionære filosofi.

(...) En lille tæt udgivelse fra det flittige Aarhus Universitetsforlag, en koncentreret grundigt kommenteret gennemgang af hovedtrækkene i Marsilius' værk, sat i tidens sammenhæng og med oversatte uddrag af hovedværket.

(...) At læse ham er at måtte erkende et middelalderligt frisind, der er værd at stifte bekendtskab med, og som man kan takke Claus Bryld for, nu er gjort muligt i denne smukke bog.”

Søren Hindsholm, Kristeligt Dagblad
⭐⭐⭐⭐⭐
”Claus Bryld er den første til at præsentere Marsilius’ tanker på dansk. Resultatet er en spændende og let tilgængelig bog, hvor Bryld både sætter Marsilius ind i hans samtid og viser hans tankers senere betydning.”

Sophus Helle, Weekendavisen
"Idéhistoriker Claus Bryld har pillet denne geniale, men oversete figur ud af historiens glemmebog og gengivet hans tænkning i en kompakt og krystalklar udlægning.

Bryld skal have stor ros for at have kastet sit begejstrede lys på denne glemte filosof. I sit efterskrift antyder han, at Marsilius lige så småt er ved at finde sig en plads i historiebøgerne: I 2019 erklærede Jürgen Habermas ham for den første sekulære filosof. Danske læsere kan prise sig lykkelige for, at vi har fået et glimrende forskud på dette idéhistoriske comeback."

Henning Galmar, Logos
”Bogen gengiver i dansk oversættelse centrale passager, og Brylds iagttagelser og kommentarer er klare og præcise. Han fremhæver den store betydning, som Marsilius’ læsning af Aristoteles har haft for hans forestillinger om det velordnede samfund. Brylds fremstilling krydres af gode perspektiveringer til Jürgen Habermas og Umberto Eco.

(...) anbefales varmt.”

Carsten Selch Jensen, Historisk Tidsskrift
"(...) en lille, men interessant bog om den middelalderlige statstænker Marsilius af Padua (...) Claus Brylds bog er et godt sted at begynde, hvis man vil vide mere om ham og hans tid og de udfordringer, han forsøgte at løse gennem sin (stats)tænkning."

Bernadette Preben-Hansen, Tidsskriftet Arbejderhistorie 
”Bryld skriver enkelt med en evne til at formidle det ikkenemt tilgængelige stof i et let og utvungent dansk med den for Bryld så karakteristiske rolige fremdrift. Det er tydeligt, at emnet har stået Bryld nært over et livsspand, og det er lykkedes forfatteren at gøre et kapitel af middelalderens tænkning levende, så den virker moderne. (…) Middelalderfilosoffer kunne ikke fatte sig i korthed, men det kan Bryld, og middelalderfilosofi på dansk – det må vi have noget mere af!” 

Villabyerne
Interview: "Et 700 år gammelt oprør med religiøse doktriner"
30.03.2021

P1, Tidsånd
Radioudsendelse: "Verden uden Gud"
28.02.2021

Presserum

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside (jpeg)

Forside (pdf)

Download pressemeddelelse (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen