Møntbrug
Fra vikingetid til vendertogter
En del af fagområdet Arkæologi
Mere om bogen
Om bogen
Denne bog fortæller historien om, hvordan betalingsformen i Danmark skiftede fra vikingetidens vægt- og naturalieøkonomi til udbredt brug af kongens mønt. Krige, afgifter, nye landbrugsmetoder, stærke biskopper og nye skibstyper gjorde de ca. 250 år, processen strakte sig over, til en turbolent periode, og overgangen til pengeøkonomi og begyndende nationalstatsdannelse var langtfra nem.
Møntbrug behandler møntfund ud fra en arkæologisk metode og tegner derfor et samlet billede af de økonomiske forhold i alle samfundets sociale lag: by- og landbefolkningen såvel som bondestanden og håndværkerne. De få skriftlige kilder fra perioden handler derimod udelukkende om den sociale elites brug af penge.
I bogen behandles alle møntfund fra Sjælland, Lolland og Falster. Det er dermed det første regionale studie, hvor danske møntfund gennem knap 250 år tolkes i både lokalt, nationalt og internationalt perspektiv.
Forlaget skriver:
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…