Livsvæsen
Om forholdet mellem dyret, mennesket og det guddommelige
En del af fagområderne Filosofi og etik og Religion
Mere om bogen
Om bogen
Vi kan læse i Bibelen, at Gud skabte mennesket i sit billede, men hvor kommer menneskets billede af sig selv og det guddommelige fra? Ved at rette blikket mod religionerne og deres fortællinger bliver det tydeligt, at forestillinger om dyret indtager en afgørende rolle, når mennesket på den ene side prøver at forstå sig selv som andet og mere end et dyr og på den anden side som andet og mindre end guddommelig.
Ud fra begrebet livsvæsen, der dels omfatter dyr, mennesker og guder som levende væsener, dels livets eget væsen, afdækker Lars Albinus, lektor i religionsfilosofi, hvordan dyr og deres livsvilkår har påvirket menneskers kultur, myter og tænkning i mere end 30.000 år. Lige fra det moderne menneskes dagligdag, hvor økofeminister sammenligner husdyrhold med fastlåste kvinderoller, til de fortidsmennesker, der på hulemalerierne i Chauvetgrotten kun afbildede seks mennesker, men over 400 dyr og gav dem et guddommeligt skær.
Bogen undersøger en række forskellige aspekter af forholdet mellem dyret, mennesket og det guddommelige, men det centrale spørgsmål forbliver dog det samme: Hvordan forstår vi dyret i lyset af os selv og os selv i lyset af dyret? Religion, filosofi og litteratur giver os forskellige svar, men rummer alligevel en fælles klangbund: Dyret fremstår på den ene side som fortroligt og kendt og på den anden side som utilgængeligt og fremmedartet; det synes med andre ord at repræsentere en form for immanent transcendens.
Indholdsfortegnelse
Læseprøve
Pressen skrev
Henrik Bach, Information
”I en overfladisk tid, fuld af tomme kalorier, er det befriende at sidde med et værk i hånden, som ikke lefler for laveste fællesnævner, men tværtimod kræver investering og tålmodighed den anden vej. Og hvem har nogensinde sagt, at læseren ikke må arbejde for den åndelige føde? Der skal være højt til loftet, tømrer, og det her værk rækker både højt og dybt.
(…) Summa er, at Lars Albinus Livsvæsener både er svær og lærd, men også det hele værd. For vi mennesker er udstyret med et forundrings- og beundringsmandat, der bør få os til at se ud over den instrumentale og rationalistiske verdensbeherskelse."
Ingvild Sælid Gilhus, Religionsvidenskabeligt Tidsskrift
”Albinus har en imponerende oversikt over et bredt religionshistorisk kildemateriale og evne til å føre en fruktbar samtale med en rekke, stort sett nåtidige, filosofer og antropologer.
(…) [En] rik bok, som har gitt en spennende og lærerik leseopplevelse.
(…) Det er ikke lenger så vanlig å skrive monografier, heller ikke blant humanistene, og enda færre skriver omfattende fremstillinger. Det er synd når man ser hvor givende en slik monografi kan være og hvor mye mer utdypende bilde den kan gi av et tema.”
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…