Kvantemekanik
Atomernes vilde verden
En del af serien Univers , og fagområdet Naturvidenskab
Mere om bogen
Om bogen
Kvantemekanikken er en fantastisk og forunderlig teori. Den blev formuleret i 1920'erne og beskrev universets mindste byggesten som paradoksale og uforudsigelige: Elektroner kan tilsyneladende være flere steder på én gang, og målinger på dem giver altid tilfældige resultater. Den nye teori blev en enorm succes, men fortolkningen af den splittede samtidig tidens største videnskabsmænd, særligt Niels Bohr og Albert Einstein.
Denne bog gennemgår kvantemekanikkens og fysikkens udvikling i det 20. århundrede - og giver indblik i de nyeste opdagelser af, hvordan den atomare verden fungerer. Kvantemekanikken er i dag fundamentet for vores forståelse af den mikroskopiske verden, og forskere forsøger nu at udnytte teoriens særheder i revolutionerende teknologier - fx i kvantecomputere, der kan udføre beregninger, det ville tage almindelige computere milliarder af år at løse.
Klaus Mølmer får Danmarks største forskerpris
Klaus Mølmer modtager i januar 2012 Danmarks største forskerpris, Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning. Forskerprisen på kr. 2.500.000 tildeles Klaus Mølmer for hans fremragende og nyskabende forskning inden for teoretisk kvanteoptik og atomfysik. Læs interview med kvantemekanikkens stemme her.
Henrik Jensen
Cand.mag. i litteraturhistorie. Henrik redigerer primært bøger inden for litteratur og miljøvidenskab og står bl.a. bag serierne Verdenslitteratur og Miljøbiblioteket. Henrik startede på forlaget som ung praktikant i 2007 og har været rundt i mange hjørner på forlaget.
Pressen skrev
Erik Nicolaisen Høy Lektørudtalelse
"... nok den til dato lettest tilgængelige introduktion til et uhyre vanskeligt område af atomfysikken."
Kvant
"Denne lille bog giver en kortfattet, kontant og veloplagt, populærvidenskabelig fremstilling af kvantemekanikken, dens paradokser og dens anvendelser."
Gymnasieskolen
"Bogens forfatter har gjort sig umage for at formidle dette vanskelige og abstrakte emne til den interesserede læser. I forbindelse med beskrivelsen af de historiske, filosofiske og teknologiske aspekter af teorien lykkes det rigtig flot. De mere matematiske emner er pædagogisk indrammet, så man ikke blander disse tungere elementer ind i selve teksten og dermed risikerer at ødelægge læseroplevelsen for den matematisk svagere læser. Men det er vanskeligt at læse de mere tekniske afsnit uden en vis mængde matematisk forudviden, og en selvstændig læsning af de mere tekniske afsnit ville kræve meget af en elev med fysik på A-niveau. Hvis man i fysikundervisningen arbejder sig igennem de mere matematiske kapitler, kan elever på såvel B- som A-niveau i fysik godt selv læse de mere filosofiske afsnit og få rigtigt meget ud af dem. De kan derigennem nå til den erkendelse, at nok er den kvantemekaniske natur anderledes, men den er ikke ubeskrivelig eller vilkårlig."
Forlaget skriver:
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…
4 september 2024
Efterårets første Bogtorsdag d. 12. september
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste nye udgivelser til sæ…
3 september 2024
Efterårets Bogtorsdage
Efterårets Bogtorsdage Så er vi klar med datoerne for efterårets Bogtorsdage. Hver anden torsdag i hver måned kan du komme n…