Kunstmaleren og prinsessen
Elisabeth Jerichau Baumanns møde med prinsesse Nazili
En del af fagområderne Kunst og æstetik og Historie
Mere om bogen
Om bogen
Den polsk-danske kunstmaler Elisabeth Jerichau Baumann rejste i årene 1869-75 til Konstantinopel og Kairo. Som mange andre af datidens malere var hun tiltrukket af Orientens mystik og eksotisme, men hun mødte i stedet et Osmannerrige midt i en brydningstid mellem et traditionelt og et mere moderne samfund.
Baumann fandt en del kunder til sine portrætter af mennesker fra alle dele af det osmanniske samfund, og i sin jagt efter motiver besøgte hun blandt andet en række haremmer, hvor hun oplevede et på mange måder frit liv inden for murene. I et af disse haremmer traf Baumann den unge tyrkisk-osmanniske prinsesse Nazili, som gjorde et stort indtryk på hende. Prinsessen var allerede som purung aktiv forkæmper for kvinders rettigheder og blev en af de førende kvindesagsforkæmpere og antikolonialister i det 19. århundredes Mellemøsten.
Baumann nedfældede sine betragtninger om mødet med prinsessen og om sex, ægteskab og kvinders og børns rettigheder i et par rejseberetninger. På den baggrund kan Kunstmaleren og prinsessen genoplive de to kvinders unikke forhold og derigennem give indblik i en periode, hvor kvinder både i Europa og i Osmannerriget fik øget mulighed for at præge deres eget liv og deltage i det offentlige rum.
Anna Rebecca Kledal er forfatter og historiker samt ph.d. i køn og orientalisme fra Roskilde Universitet.
Hør Anna Rebecca Kledal fortælle om Kunstmaleren og prinsessen i forlagets podcastserie Fagbøger, der giver genlyd
Podcasten er produceret af Videnslyd for Aarhus Universitetsforlag.
Indholdsfortegnelse
Læseprøve
Pressen skrev
Bogsyn
"En uhyre interessant bog der fylder i læseren, når man er færdig, og fylder særligt i bevidstheden om, at der også i forne tider, var folk, også i aristokratiet, der havde overskud, og måske netop derfor, til at kæmpe for ligestilling.
(...) serveret i en oplysende og detaljeret stil, der giver fin og indsigtsfuld viden om datiden og genvordigheder for kunst og mennesker."
Birte Strandby, Bogvægten
"Fremstillingen giver indblik i de to kvinders unikke forhold. Den tager læseren med tilbage til en tid, hvor kvinder både i Europa og i Osmannerriget fik større muligheder for at sætte aftryk og blande sig! Det er lig stof til eftertanke set i lyset af nutidens syn på begreber som modernitet, religion og ligestilling."
Lektørudtalelse, DBC
"Interessant udgivelse, der vækker to kvinders forhold og betragtninger til live igen. Det giver et indblik i en periode, hvor der skete store forandringer for kvinder, også i Osmannerriget."
Bodil Skovgaard Nielsen, Information
"Kledals bog er underholdende forskningsformidling, der rummer mange flere tankevækkende krydsklip mellem kvindekamp og mellemøsthistorie, end jeg har plads til her."
Heidi Laura, Weekendavisen
"(...) Elisabeth Jerichau Baumann skubber også til den nationale selvforståelse: Omlægningen til et nyt, demokratisk Danmark var tydeligvis en filtret, uskøn proces fuld af backlash og modvilje mod det nye, og heldigvis vover både udstillingen på ARoS og historikeren Anna Rebecca Kledal i sin nye bog Kunstmaleren og prinsessen at gå dybere i den konflikt, Jerichau Baumann blev fanget i."
Anders Ellegaard, historie-online.dk
"Bogen har en del illustrationer, fotografier og reproduktion af nogle få malerier.
Der er ikke tale om en bog, der kun koncentrerer sig om Elisabeth Jerichau Baumanns produktion som kunstner, men derimod om to meget forskellige kvinder som mødtes, og som havde kvinders emancipation for øje."
Jyllands-Posten
Interview: "Når de eventyrlystne mødes"
29.05.2021
Presserum
I presserummet kan du finde pressemeddelelser, forsidebilleder og forfatterfoto. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…