Aarhus Universitetsforlag
Cover

KRISTUS

Thorvaldsens statue i Vor Frue Kirke

En del af fagområderne og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

544 sider
Hardback
ISBN 978 87 7219 113 3

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Vor Frue Kirke i København fremstår som et samlet værk tegnet af arkitekten C.F. Hansen og med udsmykning af billedhuggeren Bertel Thorvaldsen. Bygningens stramme, antik-inspirerede former taler samme sprog som de monumentale, hvide marmorstatuer og -relieffer, og Kristus-statuen i apsis over alteret har i snart 200 år har haft hovedrollen – både i kirkerummet og i kirkens liturgi.

I KRISTUS. Thorvaldsens statue i Vor Frue Kirke bliver der sat fokus på begge dimensioner, det æstetiske og det liturgiske. Ud fra en tværfaglig tilgang analyserer og fortolker kunsthistorikeren Margrethe Floryan Kristus-statuen, dens fremtræden og betydning i samspillet med de øvrige knap 30 Thorvaldsen-skulpturer i Vor Frue Kirke og i forhold til kirkerummet som ramme om gudstjenesten.

Bogen handler også om Vor Frue Kirkes tilblivelse, om Thorvaldsens forudsætninger og inspirationskilder og om hans andre kirkeværker. Med afsæt i Grundtvigs teologi og nugældende ritualpraksis argumenterer Margrethe Floryan for en æstetisk-liturgisk nytolkning af Thorvaldsens Kristus-statue.

KRISTUS. Thorvaldsens statue i Vor Frue Kirke er den første større bogudgivelse om Thorvaldsen som kirkekunstner.

Margrethe Floryan er kunsthistoriker og overinspektør ved Thorvaldsens Museum. Hun er mag.art. og ph.d. fra Aarhus Universitet og har diplom i museologi fra École du Louvre. Forfatter til artikler og bøger om arkitektur, skulptur og historiske haver.

Pressen skrev

Præsteforeningens Blad
"Fremstillingen hen over de 500 sider er velskrevet og klar i stilen (...) vi må regne med, at Floryans bog i mange år frem vil være selve VÆRKET om Thorvaldsens Kristus og udsmykningen i Vor Frue Kirke."

Nordjyske Stiftstidende
⭐⭐⭐⭐⭐
”(…) en overbevisende gennemgang af et af hans (Thorvaldsens) mest kendte værker, nemlig Kristus-figuren i Vor Frue Kirke, Domkirken i København, og de i øvrige knap 30 andre af hans skulpturer i kirken.
(…) en fornøjelse at læse, (…)  fyldt med lækre fotos i farver og s/ h af detaljer og fyldt med skitser af Vor Frue, relieffer, tegninger af Jesu Liv og en masse bibelske temaer.”

Kristeligt Dagblad, 24.04.2021
Interview: "Alle kender Thorvaldsen, men én side af ham er underbelyst"

Peter Michael Hornung, Politiken
❤️❤️❤️❤️❤️
"Margrethe Floryan har skrevet en imponerende bog, der får alt med.

(...) For nu er ’Kristus’ også kommet i bogform – med et volumen og et udstyr, der yder emnet retfærdighed!"

Kristeligt Dagblad, 19.11.2020
”Danmarks store internationalt berømmede billedhugger Bertel Thorvaldsen er kunstneren bag Kristus-statuen som ingen, der besøger Københavns Domkirke, kan undgå at lægge mærke til. Det monumentale værk på næsten tre en halv meter er placeret over kirkens alter og er dermed det naturlige punkt at rette blikket mod. (men)… kunne man i dag spørge den for længst afdøde kunstner om hans forhold til kristendommen, ville han højt og flot bekendtgøre, at den ikke ragede ham. For han var ikke en kunstner der fortolkede ud fra sine egne præferencer.

»Dengang som nu er den berømte billedhuggers rolle som kirkekunstner meget underbelyst,« siger Magrethe Floryan om baggrunden for, at hun endnu engang er dykket ned i museets arkiver og magasiner for at kunne belyse først og fremmest Kristus-statuen, men også de øvrige omkring 30 Thorvaldsen skulpturer i Vor Frue Kirke.”

Henrik Wivel, Kristeligt Dagblad
⭐⭐⭐⭐
"Margrethe Floryan har skrevet en afhandling om de æstetiske, kunsthistoriske og teologiske greb, der skaber den menneskelige forløsning i forhold til Bertel Thorvaldsens Kristus i Vor Frue Kirke i København"

Allan Thomsen Volhøj, lektørudtalelse, DBC
"Det er en uhyre grundig og flot bog om Kristus-statuen. (...) Billederne er flotte og giver et fint indblik i detaljerne i kirken og skulpturerne."

Bogsyn.dk
"Det er altid rart at vide, hvor tingene kommer fra. Og det er fantastisk, at nogen har evne for og lyst til at udgive et mammutværk om en enkelt ting, der har så stor betydning for så mange mennesker.

(...) Bogen er på alle måder imponerende og gennemgår en lang, lang række scenarier og episoder, der hører til hos og omkring Thorvaldsen.

(...) Bogen er fyldt med skitser af Vor Frue, relieffer, tegninger af Jesu Liv og en masse bibelske temaer i farver og sort-hvid, får vi udover en detaljeret og meget omhyggeligt researchet viden om de forhold, der har været med til at udvikle historien i Europa og hele verden.
En fantastisk udgivelse."

Grundtvigsk Tidende
"Denne både billed- og indholdsrige bog kan anbefales alle, der finder samtalen mellem kunst og kirke interessant."

Presserum

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside (pdf)

Forside (jpeg)

Download pressemeddelelse (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen