
Kriminalitet og illegale rusmidler
En del af serien Samfund og rusmidler (1) og fagområderne Rusmiddelforskning og Samfundsvidenskab
Tilgængelige e-bogs-formater: PDF, EPUB
Redigeret af
Helle Vibeke Dahl og
Vibeke Asmussen Frank
Med bidrag af
Helle Vibeke Dahl
Vibeke Asmussen Frank,
Therese Heltberg,
Esben Houborg,
Torsten Kolind,
Kim Møller og
Mads Uffe Pedersen
Mere om bogen
Om bogen
Hvad er forbindelserne mellem kriminalitet og illegale rusmidler? Umiddelbart tror vi, at de er oplagte: Stofferne er ulovlige, fordi de er farlige. Når man er afhængig af fx heroin, fører forbruget til berigelseskriminalitet. Og de mange penge, som er involveret i salg af illegale stoffer, fører til organiseret kriminalitet.
Men den samfundsmæssige kriminalisering af rusmidler som heroin, kokain og cannabis er ikke blot udtryk for en logik, de forholder sig til visse rusmidlers sundhedsmæssige skadevirkninger. Kriminaliseringen er også et udtryk for både politiske og samfundsmoralske standpunkter, der har ændret sig meget over tid, og som har foranlediget en række offentlige tiltag over for rusmiddelproblematikker. Det drejer sig både om kontrolindsatser, men også om forebyggende og behandlingsindsatser.
Kriminaliseringen skaber dermed også kategorier som narkoman, stofmisbruger, bagmand, pusher, behandlingstrængende og kriminel. Kategorier, der skaber identiteter, som kan være belastende for den enkelte og svære at slippe af med igen.
I Kriminalitet og illegale rusmidler gennemgår forfatterne både teoretiske, politiske og historiske perspektiver på de komplekse relationer mellem kriminalitet og rusmidler. Bogen viser, at kriminalisering af rusmidler har både tilsigtede og utilsigtede samfundsmæssige konsekvenser.
Indholdsfortegnelse
Sociologiske perspektiver på relationen mellem illegale rusmidler og kriminalitet
Fire modeller til forståelse af forholdet mellem forbrug af illegale stoffer og kriminalitet
Kriminalitet og illegale rusmidler i et kønsperspektiv
Kriminalisering af narkotika - den politiske og samfundsmæssige baggrund for kriminaliseringsprocesser i perioden 1950-2004
Kontrolregimer og narkotikapolitik: Hvordan balanceres borgernes velbefindende og selvbestemmelse?
Narkotikakriminalitet: Hvordan beregner man mørketallet for en offerløs forbrydelse?
Misbrugsbehandling i kriminalforsorgen
Indsattes erfaringer med narkotikahandel og hashbehandling i danske fængsler
Karina Bell Ottosen

Cand.scient. i informationsvidenskab. Karina har ansvar for samfundsvidenskab og udvikling af serien Nordic Welfare. Desuden ansvar for salg af rettigheder og interne arbejdsprocesser. Karina har i mange år arbejdet som redaktør i Gyldendal Akademisk og på Forlaget Ajour og har været informationsspecialist, inden hun i efteråret 2015 valgte at komme til Aarhus Universitetsforlag.
Pressen skrev
Jane Benarroch, Weekendavisen
"[...] hvordan har narkotikakontrollen og lovgivningen om rusmidler udviklet sig i en dansk sammenhæng? Rusmiddelforsker Esben Houborg fra Aarhus Universitet har endevendt den politiske og samfundsmæssige baggrund for kriminalisering af narkotika i perioden 1950 til 204 i den nys udkomne antologi Kriminalitet og illegale rusmidler fra Aarhus Universitetsforlag."
Bent Kirk Kristensen, Lektørudtalelse
"Bogen er et velkvalificereret oplæg til en nødvendig vedvarende debat om politik og strategier i forhold til illegale rusmidler."
Forlaget skriver:
24 januar 2019
Bogtorsdag
Hør om 7 nye bøger på 60 minutter torsdag 7. marts kl. 16-17 i Bibliotekshaven på Det Kgl. Bibliotek i Aarhus. Alle er velk…
19 december 2018
Jobopslag
Naturvidenskabelig redaktør Vi søger en redaktør til at udvikle forlagets udgivelsesprofil inden for natur- og sundhedsviden…
30 november 2018
Lagersalg
Få julegavebøgerne på plads. Den 12. og 13. december kl. 14-17 holder vi lagersalg på Finlandsgade 29. Kom og vær med, når v…