Aarhus Universitetsforlag
Cover

Konkurrencestatens pædagogik

En kritik og et alternativ

En del af fagområderne og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

176 sider
Paperback
ISBN 978 87 7124 477 9

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Folkeskolereform, læreruddannelsesreform, gymnasiereform og så videre. Det danske skole- og uddannelsessystem er under forvandling. Det samme er pædagogikken.

I dag har vi spændt pædagogikken for konkurrencestatens vogn, og vores uddannelsessystem skal reformeres, så flest muligt kan bidrage til at sikre samfundets fortsatte vækst i en globaliseret verden. Konkurrenceevne er pædagogikkens slutmål, og ideerne om almendannelse og skolen for livet er i fare for at blive skyllet ud med badevandet.

Konkurrencestatens pædagogik beskriver, hvordan vi i takt med samfundets udvikling fra industrisamfund og velfærdsstat til konkurrencestat er ved at miste vores fælles fortælling om kultur, nationalitet og verdensborgerlighed. Vores børns uddannelse og opdragelse er på vej til at blive løsrevet fra det filosofiske og etiske grundlag, der siden 1700-tallet har kendetegnet pædagogikken. Bogen optegner den store fortælling om pædagogikkens historie og tilbyder med afsæt i Kierkegaards kærlighedsbegreb et normativt alternativ til konkurrencestatens pædagogik.

Indholdsfortegnelse

Det postmoderne, normativiteten og pædagogikken

Konkurrencestatens pædagogik og vejen dertil

Almen pædagogik som bestemt ubestemthed

Normativitetens evindelige genkomst

Afskeden med den europæiske tanke?

Pressen skrev

Jens Raahauge, fagbladet Folkeskolen

"Den her bog er ikke til at komme uden om. Læs den, og diskuter den i skolens pædagogiske fora - eller hvis/når dette ikke er muligt, så i private læsegrupper. Og diskuter dens pointer med alle, der har berøring med skolen." 


Birte Strandby, Bogvægten

"En grundig, veldokumenteret gennemgang og kritik af dagens foretrukne pædagogik."

"Konkurrencestatens pædagogik er ikke let tilgængelig men med sin kritik og den teoretiske begrundelse for udvikling af verdensborgerskab er det en vigtig bog."
  

Lone Nørgaard, Jyllands-Posten

"Pædagogikken er blevet spændt for konkurrencestatens vogn. Ny bog beskriver udviklingsforløbet og giver den instrumentelle tænkning modspil." 


  "Brian Degn Mårtensson er sammen med Thomas Aastrup Rømer blandt de få pædagogiske forskere, der giver den dominerende diskurs på bjerget modspil. Mårtensson er aktuel med en ny bog, som går i flæsket på folkeskole-, læreruddannelses- og gymnasiereformer og fremviser en pædagogik, hvis mål - at tilskynde den opvoksende borger til at være omstillingsparat, effektiv, lærevillig og anvendelsesorienteret - er ødelæggende for såvel eleven som demokratiet."


Lektørudtalelse af Henrik Munch Jørgensen

"Konkurrencestatens pædagogik er et kritisk, men meget relevant og interessant indspark i folkeskoledebatten, som pointerer og debatterer nogle af de pædagogiske og samfundsmæssige konsekvenser af de politiske beslutninger indenfor uddannelsesområdet."

"På lærer- og pædagogseminarer kan bogen danne udgangspunkt for mange spændende pædagogiske diskussioner."

  

Adjunkt, VIA University College, Bo Klindt Poulsen på Facebook

"Aarhus Universitetsforlag har lige udgivet den nok bedste og skønneste faglige bog, jeg har læst hele året, nemlig Brian Degn Mårtenssons Konkurrencestatens pædagogik. Det er længe siden, jeg har læst en så indsigtsfuld, fintfølende og engagerende tekst, og jeg ville ønske, den blev udsendt til alle skolepolitikere og skolefolk i landet"

 

 

Tilføjet til kurven

Gå til kassen