Aarhus Universitetsforlag
Cover

Klima, kold krig og iskerner

En del af fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

162 sider ill.
Paperback
ISBN 87 7934 244 2

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

En regnfuld sommerdag i 1952 begyndte den unge fysiker Willi Dansgaard at indsamle regnvandsprøver i sin villahave i Herlev. En efterfølgende undersøgelse viste, at der var en sammenhæng mellem regnens sammensætning og lufttemperaturen. Denne opdagelse blev startskuddet til et af de mest succesfulde danske forskningsprojekter inden for de seneste 50 år.

Klima, kold krig og iskerner er dels historien om, hvordan Dansgaards opdagelse blev anvendt til at opnå information om klimaets ændringer de sidste 100.000 år gennem studiet af grønlandske iskerner, og dels historien om, hvordan økonomiske og politiske forhold - ikke mindst den kolde krig - havde afgørende indflydelse på forskningens udvikling. F.eks. var det det amerikanske militærs interesser i at skjule atommissiler under den grønlandske indlandsis, der førte til den første iskerneboring til indlandsisens bund i slutningen af 1960'erne.

Pressen skrev

Jens Olaf Pepke Pedersen, Weekendavisen

"[...] det er lykkedes Maiken Lolck at grave en underholdende fortælling frem [...]. Maiken Lolck har også en interessant gennemgang af datidens klimadebat."

Erik Zinglersen, Gymnasieskolen

"Bogen er meget velskrevet og utrolig spændende læsning. Den vil være af stor interesse for både naturgeografer og fysiklærere i gymnasiet, der ønsker at vide mere om baggrunden for den historie, der ligger bag en af de centrale brikker i klimaforskningen: Jagten på viden fra indlandsisen."

JOPP Kvant

"[...] en velskrevet og spændende bog, [som] følger historien om dybdeboringerne i den grønlandske indlandsis."

Maiken Lolck påviser i bogen, hvordan de mange ydre faktorer - som amerikanernes interesse for Grønland - samt økonomiske, politiske og teknologiske forhold påvirkede iskerneforskningen. Men også hvordan danske forskere, og især Willi Dansgaard, formåede at udnytte de gunstige forhold og dermed bragte Danmark i fronten af et spændende forskningsområde."

 

Martin Hjelmborg, Lektørudtalelse

"[...] en interessant skildring af de vilkår, moderne videnskab arbejder under og skaber resultater efter, skrevet i et engageret og letforståeligt sprog uden brug af formler og fremmedord."

Kristina Espmark, LYCHNOS Årsbok för idé- och lärdomshistoria

"Den integrerar också lättfattligt den beskrivna naturvetenskapens forskningsresultat, inte minst med hjälp av illustrationer. Sammantaget gör detta Klima, kold krig og iskerner till välskriven populärvetenskap, både historisk och naturvetenskaplig."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen