Klima, kold krig og iskerner
En del af fagområdet Naturvidenskab
Mere om bogen
Om bogen
En regnfuld sommerdag i 1952 begyndte den unge fysiker Willi Dansgaard at indsamle regnvandsprøver i sin villahave i Herlev. En efterfølgende undersøgelse viste, at der var en sammenhæng mellem regnens sammensætning og lufttemperaturen. Denne opdagelse blev startskuddet til et af de mest succesfulde danske forskningsprojekter inden for de seneste 50 år.
Klima, kold krig og iskerner er dels historien om, hvordan Dansgaards opdagelse blev anvendt til at opnå information om klimaets ændringer de sidste 100.000 år gennem studiet af grønlandske iskerner, og dels historien om, hvordan økonomiske og politiske forhold - ikke mindst den kolde krig - havde afgørende indflydelse på forskningens udvikling. F.eks. var det det amerikanske militærs interesser i at skjule atommissiler under den grønlandske indlandsis, der førte til den første iskerneboring til indlandsisens bund i slutningen af 1960'erne.
Pressen skrev
Jens Olaf Pepke Pedersen, Weekendavisen
"[...] det er lykkedes Maiken Lolck at grave en underholdende fortælling frem [...]. Maiken Lolck har også en interessant gennemgang af datidens klimadebat."
Erik Zinglersen, Gymnasieskolen
"Bogen er meget velskrevet og utrolig spændende læsning. Den vil være af stor interesse for både naturgeografer og fysiklærere i gymnasiet, der ønsker at vide mere om baggrunden for den historie, der ligger bag en af de centrale brikker i klimaforskningen: Jagten på viden fra indlandsisen."
JOPP Kvant
"[...] en velskrevet og spændende bog, [som] følger historien om dybdeboringerne i den grønlandske indlandsis."
Maiken Lolck påviser i bogen, hvordan de mange ydre faktorer - som amerikanernes interesse for Grønland - samt økonomiske, politiske og teknologiske forhold påvirkede iskerneforskningen. Men også hvordan danske forskere, og især Willi Dansgaard, formåede at udnytte de gunstige forhold og dermed bragte Danmark i fronten af et spændende forskningsområde."
Martin Hjelmborg, Lektørudtalelse
"[...] en interessant skildring af de vilkår, moderne videnskab arbejder under og skaber resultater efter, skrevet i et engageret og letforståeligt sprog uden brug af formler og fremmedord."
Kristina Espmark, LYCHNOS Årsbok för idé- och lärdomshistoria
"Den integrerar också lättfattligt den beskrivna naturvetenskapens forskningsresultat, inte minst med hjälp av illustrationer. Sammantaget gör detta Klima, kold krig og iskerner till välskriven populärvetenskap, både historisk och naturvetenskaplig."
Forlaget skriver:
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…