Aarhus Universitetsforlag
Cover

Karikaturkrisen

2005

En del af serien 100 danmarkshistorier (41) , og fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider rigt ill.
Hardback
ISBN 978 87 7219 488 2

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

En bombe i en turban i en jysk avis førte til Danmarks voldsomste udenrigspolitiske krise siden Anden Verdenskrig. Jyllands-Postens 12 karikaturer af muslimernes hellige profet satte i efteråret 2005 fut i en følelsesladet debat mellem politikere, forkæmpere for ytringsfrihed og troende og ikketroende muslimer. Er ytringsfriheden hellig og ukrænkelig – eller bør man tage hensyn til religiøse mindretals følelser? Debatten løb løbsk og især i Mellemøsten udløste den bølger af vrede, boykot af fetaost og afbrænding af ambassader. Her blev karikaturerne anledning til, at regionens opgør med Vesten om fortidens magtforhold og uretfærdigheder blussede op på ny.

Kirstine Sinclair, lektor på Center for Mellemøststudier, Syddansk Universitet, løfter sløret for, hvorfor karikaturkrisen fortsat kan gøre såvel internationale toppolitikere som almindelige mennesker rygende uenige.

Thomas Oldrup

IMG 8503

Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.

Thomas Oldrup

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Pressen skrev

Katrine Lester, bogblogger.dk
"Det var, og er, en sag der kan få sindene i kog, både blandt dem der bakkede op om at Jyllands Posten bragte tegninger af profeten Muhammed og dem, der synes at de skulle lade være. Der vat er før og et efter i dansk politik. Det er derfor også stadig svært at skrive en nuanceret og afbalanceret fremstilling af begivenhederne og årsagerne til, at krisen eskalerede og endte med brændende ambassader. Alligevel løser Sinclair opgaven på fornem vis.

Karikaturkrisen giver en fin gennemgang af hændelsesforløbet, de mange aktører - og hvad der skete både på scenen og hvad der lå bag nogle af reaktionerne, både blandt de danske politikere og meningsdannere, men også i udlandet. Det sidste ord er endnu ikke sagt i dén sag, og bliver det nok ikke foreløbig, men hvis man vil have en sober beskrivelse er Karikaturkrisen et godt sted at blive klog på hvad der skete dengang og siden."

Georg Metz, Information
”At tage fat på karikaturkrisens bagvedliggende motiver er for mange ensbetydende med kontroversiel stillingstagen, hvilket understreger behovet for en nøgtern gennemgang af det kronologiske forløb: Hvem gjorde hvad hvornår og hvorfor ikke. (…) Historikeren Kirstine Sinclair søger i Karikaturkrisen, et nyt bind i Aarhus Universitetsforlags inspirerende 100 danmarkshistorier at udrede forløbet uden at fraskrive sig retten til at kommentere hovedaktørernes adfærd og ikke mindst de bortforklaringer og den demonstrativt manglende indsigt, der blev lagt for dagen i kølvandet på karikaturernes alvorlige konsekvenser i både eksporttab og menneskeliv.”

Ulla Strømberg, Kulturkupeen
⭐⭐⭐⭐⭐
”Klar og redelig gennemgang af den snart 16 år gamle karikaturkrise i bogserien 100 danmarkshistorier.”

Lektørudtalelse, DBC
"Endnu en fin udgivelse i serien. Formatet og formen giver indblik i historiske og samfundsmæssige begivenheder, på en overskuelig og lettilgængelig måde. Sproget er flydende og detaljerne præsenteres forståelig. De medfølgende fotos og illustrationer bidrager med en fin visuel præsentation af emnet."

Avisen Danmark
Kronik: "Dagen i dag. 15 år efter flammerne i Damaskus"
04.01.2021

Presserum

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside (jpeg)

Forside (pdf)

Download pressemeddelelse (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen