Aarhus Universitetsforlag
Cover

Jysk

En del af serien Tænkepauser – viden til hverdagen (100) ,


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
60 sider
Paperback
ISBN 978 87 7219 767 8

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Mojn. Jysk er ikke bare jysk, der er både nuerenfywrs, wæsterfræ’, kro·njysk og synnejysk. Jysk fra Skagen i nord til Padborg i syd, endda lidt over grænsen også. Og så er der rejti jysk, som selv jyder knap fatter. Ifølge Inger Schoonderbeek Hansen, skabsjyde ved Aarhus Universitet, har jyder talt jysk i tusind år, men af og til render de fra det. Sønderjyden slæe øwwe i dansk og tysk, og hovedstadens jyder skjuler bønderord for at tale byens sprog. Så de· gåt nåk. Det jyske forlag hylder halvøens dialekter, inden de helt forstummer, med Jysk: Tænkepause nummer 100. Mojn.

Jakob Vestergaard

Jakob Vestergaard

Cand.mag. i medievidenskab og multimedia. Jakob er redaktør af serien Tænkepauser og arbejder derudover oftest med bredt formidlende bøger. Han er også magasinredaktør ved Jyllands-Posten og har tidligere været bl.a. rejseredaktør for Dagbladet Information, redaktør i Politikens Hus, ekstern lektor på Aarhus Universitet og medieforsker i DR.

Jakob Vestergaard

Projektredaktør

Telefon: +45 53 55 05 42

jav@unipress.au.dk

Pressen skrev

Michael Ejstrup, Lingoblog
"[ˈjysg] (...) formår på fornemste vis at komme rundt om jydernes sprog på en både kærlig og indsigtsfuld måde. Bogen emmer af kærlighed til jyder og jysk sprog på hver eneste side. Læs den, og bliv forvisset om, at både Inger Schoonderbeek Hansen, Jylland og jysk har noget særligt at byde på.

(...) [ˈjysg] er skrevet med sans for at bruge fortælleteknikkens virkemidler.

(...) Den er velskrevet, godt komponeret og fuld af viden, som mange vil kunne få glæde af."

DBC, lektørudtalelse
"Underholdende Tænkepause, der med sin personlige indgangsvinkel og de mange eksempler på alt lige fra Søren Vesters have til Jeppe Aakjær er med til at skabe læselyst. Bogen gør klart, at man slet ikke kan nå ret meget om jysk på 60 sider, men forfatteren gør, hvad hun kan - hun kommer endda langt omkring."

Aage Jørgensen, anmelder
"Den kommer fint og fikst om ved mange af de problemer, der knytter sig til de jyske dialekter, sprogligt såvel som socialhistorisk"

Kristeligt Dagblad
Interview: "Dialektforsker: "Dialekterne har ikke lidt den død, som nogle sprogforskere tidligere spåede"."
13.06.2022

Jyllands-Posten
Artikel: Vi er blevet bedre til at lytte til, hvad der bliver sagt – også selv om ordene er jyske"
11.08.2022

Tilføjet til kurven

Gå til kassen