Industri på udstilling
1888
En del af serien 100 danmarkshistorier (4) , og fagområdet Historie
Mere om bogen
Om bogen
Fremtiden bragede ind over Danmark. I 1888 kunne besøgende på Den nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstilling opleve det bedste og nyeste, det unge industrisamfund kunne præstere. Utrættelige dampmaskiner, dynamoer og gasmotorer fik hjulene til at snurre, og cykler, koldt smør og konservesdåser imponerede. De fleste var begejstrede, mens andre så det nye som vejen til moralsk forfald. For hvad skulle unge mænd bruge de lange vinteraftener på, når de kunne købe en stol i stedet for selv at lave den? Ny teknologi deler vandene og forandrer samfundet. I dag gennemsyrer industrisamfundet dagligdagen på en måde, som udstillingsgæsterne i 1888 ikke kunne forestille sig.
Indholdsfortegnelse
Litteratur
Læseprøve
Thomas Oldrup
Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.
Pressen skrev
Lars Ovesen, lektørudtalelse
"En yderst informativ og spændende bog, der på relativt få sider beskriver en epoke i Danmarkshistorien. Teksten er velskrevet og forholdsvis letlæst og kommer vidt omkring i sine beskrivelser af de enorme forandringer, der har præget vores samfund. […] En velskrevet og fin lille bog."
Brian Traantoft Rasmussen, historie-online.dk
"Sproget er levende og komprimeret, og bogens layout er flot og solidt. Billedsiden er tillige velvalgt, spænder vidt, og indeholder mange fine fotografiske vidnesbyrd fra selve bogens omdrejningspunkt, Industriudstillingen i København i 1888.”
"Og hun gør det godt, Skyggebjerg, og er en dygtig formidler med sans for detaljen. Undervejs opsummerer hun på humoristisk vis større udviklinger ved hjælp af små spøjse fortællinger, fx om margarinekrigen i 1880´erne, der handlede om den vigtige kvalitetssikring af dansk eksportsmør."
”Industri på udstilling” er et af de nyeste skud på stammen i Aarhus Universitetsforlags prisværdige projekt, hvor 100 danske forskere fra landets forskellige universiteter og museer hver skriver en bog på 100 sider om netop deres forskningsområde. Hver måned vil et af disse værker udkomme, og projektet forløber derfor over de næste 8 år. En fremragende ide, der får al min ros, og som jeg ser meget frem til at fordybe mig yderligere i."
Katrine Lester, bogblogger.dk
"Industri på udstilling tager udgangspunkt i industriudstillingen i København i 1888, men ambitionen er meget større end at fortælle om en enkelt udstilling og dens indhold. Med afsæt i denne konkrete begivenhed som omdrejningspunkt fortæller Louise Karlskov Skyggebjerg industrialiseringen af Danmark, før og efter. Og det gør hun fremragende!"
"Industri på udstilling er en lillebitte bog, der giver lyst til at vide mere om de kæmpestore forandringer, industrialiseringen bragte med sig. Samtidig er den fyldt med små, underfundige historier, der giver stof til eftertanke – f.eks. historien om, at mejerist var et kvindehåndværk inden industrialiseringen. Så blev man bekymret for, om skørterne kunne komme til at sidde fast i de store, nye centrifuger, og pludselig var mejerist blevet et mandehverv …"
Lasse Taagaard Jensen, Noter/historielaerer.dk
"Louise Karlskov Skyggebjerg formår på fornem vis med et levende og let læseligt sprog at drage i hvert fald denne anmelder ind i verden af i går og ænse af stemningen i 1888. Med udgangspunkt i Den nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstilling trækkes tråde ud til den generelle industrihistorie til lands og udenlands. Bogen er delt op i tre kapitler: ”På udstilling”, ”Industrilandet Danmark” og ”Farvel til Dampen”, hvor Louise Karlskov Skyggebjerg gennem de sidste 2 kapitler langsomt glider fra selve udstillingen mod den store historie, hvori udstillingen havde sit afsæt. Desværre føler man i bogens sidste kapitel, at den store industrihistories fæste i Den nordiske Industri-, Landbrugs- og Kunstudstilling løsnes.
Uagtet er bogen givtig og anbefalelsesværdig læsning. Det er imponerende, hvor meget viden Louise Karlskov Skyggebjerg er i stand til at formidle på 100 sider."
Carsten Bach-Nielsen, Kristeligt Dagblad
"Med udgangspunkt i Industriudstillingen i København 1888 fortælles om etableringen af det industrisamfund, der for altid forandrede vort syn på arbejde, tid og fritid. En oplysende og tænksom bog i et genialt koncept – og så behageligt formidlet, at siderne vender sig selv."
Karina Jensen, Falihos
"Skyggebjerg formår at gøre Danmarks industrisamfunds udvikling spændende at læse, idet hun detaljeret beskriver, hvilke forandringer den enkelte borger gennemgår. Hun beskriver, hvordan kvinden fandt sin plads i erhvervslivet, hvordan man brugte ny viden, hvordan man opnår masseproduktion, landbrug, fiskeri mm. Man føler sig velinformeret som læser i landets industrielle udvikling, idet bogen er så letlæst og så alsidig i de forskellige kapitler. Hun formår ydermere at give læseren et indblik i begreberne industrialisering, deindustrialisering og globalisering, da hun ivrigt fortæller om dampmaskinens udvikling og hvordan robotterne erstatter denne. Jeg vil anbefale bogen som baggrundsviden til læreren i historiefaget. […]. Bogen er spændende at læse, da man gennem teksten kan føle hendes iver for at beskrive industrialiseringens udvikling i Danmark. Man kan bruge enkelte afsnit i sin undervisning, da teksten er letforståelig og letlæst."
Presserum
I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebilleder. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.
Forlaget skriver:
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…