Hamsuns sultekunstner
En del af fagområderne Kunst og æstetik og Litteratur
Mere om bogen
Om bogen
Knut Hamsuns debutroman Sult fra 1890 gjorde ham med et slag berømt. Andre forfattere kanoniserede den hurtigt som en forbilledlig kulttekst og et inspirerende hovedværk: Den navnløse helts usikre observationer og plagede drømme, hans nervesitrende visioner og mentale hudafskrabninger - alt denne korte, men intense sulteperiode i Kristiania fremkalder - foregriber det tyvende århundredes litterære eksperimenter. Thomas Mann og Franz Kafka, Ernest Hemingway og Henry Miller, Jack Kerouac og Paul Auster skriver alle videre i romanens ånd og stil. I Det surrealistiske Manifest fra 1924 nævner André Breton endda Sult som en vigtig inspirationskilde for den skelsættende surrealistiske bevægelse. Sult er et mirakel. En kunstnerisk udfordring uden ende.
Indholdsfortegnelse
Knut Hamsuns roman i modernismen
Sult og surrealismen
De psykiske labyrinter
Ylajali og den cerebrale erotik
Det ord 'Kuboaa'
Irrationalitetens regimente
Breton, Hamsun og romanen
Eksperiment og ambivalens
Modernismens bestiarium
Pressen skrev
Erik Skyum-Nielsen, Information
"To markeringer mødes i Aarhuslitteraten Peer E. Sørensens nye, veloplagte og suverænt velskrevne bog om Sult. Dels fylder forskeren i dag 75, dels er der nu gået 125 år, siden Knut Hamsun udsendte sit gennembrudsværk - med Peer E. Sørensens ord "en eksemplarisk moderne tekst", en fremtrædende del af det modernes komplekse og modsigelsesfyldte historie, denne på én gang grænseoverskridende og skelsættende bog, hvis virkekraft endnu langtfra er udtømt."
"I ni stramme kapitler omgivet af Prolog og Epilog får man en genlæsning af Sult som en roman i sin egen skæve ret og som en metadigtning om den moderne litteraturs betingelser, og det forklares, både hvorfor og hvordan værket har trukket så dybe spor, lige fra Thomas Mann og Franz Kafka til Hemingway, Miller, Paul Auster m. fl."
"Alt dette er til dels beskrevet og analyseret før, men Peer E. Sørensen formidler og dokumenterer det flot, og undervejs i sin fremstilling breder han smukt det faglige perspektiv ud, ikke kun til billedkunstnerne, men også til Kafkas »En sultekunstner« som titlen jo spiller på. Desuden påvises det med klare sideblik til Hamsuns samtidige turnéforedrag og artikler, at den romantiske antirationalisme i Sult foregriber dele af avantgarden."
"Det er glimrende set - og bidrager til en velgørende nuanceret forståelse af værket."
Jørgen Herman Monrad, Weekendavisen
"I sit fine studie Hamsuns sultekunstner undersøger pensioneret professor i nordisk litteratur Peer E. Sørensen den i dag verdensberømte roman ud fra et væld af synsvinkler.
Han viser, hvordan romanen på én gang er påvirket af den tyske romantik og af det 19. århundredes store russiske fortællere og samtidig peger frem mod det 20. århundredes ekspressionisme, surrealisme og absurdisme."
"Man smittes let af Peer E. Sørensens begejstring for den lille, men indflydelsesrige norske roman. Og samtidig glæder man sig så over studiets mange smukke gengivelser af billedkunst."
"Romanen Sult er nu som før et mesterværk, og med sit studie viser Peer E. Sørensen os på glimrende vis hvorfor."
Thomas Ry Andersen, lektørudtalelse
"Et indsigtsfuldt og velskrevet værk, der udfylder et tomrum i Hamsun-forskningen."
Bo Hakon Jørgensen, Kristeligt Dagblad
"Sørensen har skrevet en meget klog bog"
"Forbindelsen til surrealismen, eller nærmere Hamsuns foregribelse af den i Sult, bliver overbevisende godtgjort."
"Sørensens bog er et overflødighedshorn af gode idéer til en læsning af Sult som modernismens begyndelse."
Sørensen godtgør, at Hamsun med Sult var stamfaderen til den moderne fiktion i det 20. århundrede."
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…