Aarhus Universitetsforlag
Cover

Grundtvig og Mynster

Fætre og fjender

En del af fagområderne , , og


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

264 sider ill.
Hardback
ISBN 978 87 7219 899 6

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

I samtiden var N.F.S. Grundtvig (1783-1872) og J.P. Mynster (1775-1854) anerkendt som kirkens helt store personligheder. De to lærde folk var fætre, men deres forhold var ikke ligefrem præget af varme familiefølelser. De talte ikke gerne med hinanden, men til gengæld gerne om hinanden. Deres temperamenter var som nat og dag, og deres synspunkter slog tit gnister: Grundtvig ønskede frihed i kirken for alle troende, Mynster krævede orden og afskyede al pietisme. Grundtvig slog til lyd for præstens frie ret til kirketugt ved nadverbordet, Mynster afviste den pure. Grundtvig gik ind for religionsfrihed, Mynster undtog baptisterne. Litteraturen om især Grundtvig er enorm, men den komplekse relation mellem de to nøglefigurer har ikke før været beskrevet til bunds. Det råder kirkehistoriker Jens Rasmussen bod på i denne bog.

Hør Jens Rasmussen fortælle om Grundtvig og Mynster i forlagets podcastserie Fagbøger, der giver genlyd.

Podcasten er produceret af Videnslyd for Aarhus Universitetsforlag.

Pressen skrev

Otto Rühl, Religionslærerforeningen
"Rasmussen viser meget aktuelt, hvordan udviklingen i kirkens rolle i staten efter Grundloven er præget af begge (...)"

Laura Lundager Jensen, Grundtvigsk Tidende, Nr. 08.2023
"Det er en kunst at skrive læseværdig og medrivende kirkehistorie, men det er et godt greb at binde den op på personskildringer – særligt når det er så store personligheder, der er i fokus. Og Jens Rasmussen får ikke alene beskrevet fætrenes uenigheder, han får også fortalt kirkehistorie så medrivende, at man næsten får lyst til at involvere sig i diskussionen. Og så trækker det absolut ikke fra, at udgivelsen er toppet op med smukke billeder og fotografier, der underbygger læseoplevelsen."

Ole Buchardt Olesen, Præsten
"Jens Rasmussen fortæller historien om disse to personligheder og deres indbyrdes kamp om statskirke og folkekirke på blændende vis."

Lektørudtalelse, DBC
"Grundig og akademisk bog, der er velskrevet og smuk. (...) Betydningen af begge mænds tænkning kommer godt frem. Illustrationer og billeder er smagfuldt udvalg"

Torkil Jensen, Fyens Stift
”Et stort plus ved bogen er, at de tydelige tråde op til vore dages debatter om Folkekirken nævnes i bogen. (…) [Der er] al mulig grund til at hilse dette nye bidrag fra en kyndig historiker med et ærinde velkomment. Bogen er overskuelig i omfang og ikke mindst i et indbydende layout, der også kommer til udtryk i de udvalgte illustrationer som bogen har mange af.”

Kurt E. Larsen, For Bibel og Bekjennelse
”Bogens særlige bidrag ligger i dens nye vinkel, der kaster nyt lys over de to personligheders virke. Bogen er velskrevet, og den anbefales varmt til norske læsere, der kunne tænke sig et spændende indblik i det 19. århundredes kirkelige debat i Danmark.”

Kristoffer Garne, Kirke.dk
”Fortrinlig bog om livslangt fjendskab, der formede folkekirken. (…) Bogen "Grundtvig og Mynster. Fætre og fjender" er kirkehistorie, når det er bedst. Jens Rasmussen viser, at folkekirken er et produkt af både Mynster og Grundtvigs indsats og brydningen mellem deres holdninger. (…) I dag er vi alle grundtvigianere, hører man ofte sagt, men må efter læsning af Jens Rasmussens bog tilføje: Ja, men med en god portion Mynster skjult i vores kirkelige DNA.”

Kirke.dk
Artikel: "Kirkehistoriker: Dåbskommissionen skal huske Grundtvigs dåbspagt"
26.10.2023

Radio4, Kraniebrud
Radioudsendelse: "Hadet mellem Grundtvig og Mynster har skabt den moderne folkekirke"
4.12.2023

Tilføjet til kurven

Gå til kassen