Grundtvig og Mynster
Fætre og fjender
En del af fagområderne Teologi, Religion, Historie og Historie (19.-20. årh.)
Mere om bogen
Om bogen
I samtiden var N.F.S. Grundtvig (1783-1872) og J.P. Mynster (1775-1854) anerkendt som kirkens helt store personligheder. De to lærde folk var fætre, men deres forhold var ikke ligefrem præget af varme familiefølelser. De talte ikke gerne med hinanden, men til gengæld gerne om hinanden. Deres temperamenter var som nat og dag, og deres synspunkter slog tit gnister: Grundtvig ønskede frihed i kirken for alle troende, Mynster krævede orden og afskyede al pietisme. Grundtvig slog til lyd for præstens frie ret til kirketugt ved nadverbordet, Mynster afviste den pure. Grundtvig gik ind for religionsfrihed, Mynster undtog baptisterne. Litteraturen om især Grundtvig er enorm, men den komplekse relation mellem de to nøglefigurer har ikke før været beskrevet til bunds. Det råder kirkehistoriker Jens Rasmussen bod på i denne bog.
Hør Jens Rasmussen fortælle om Grundtvig og Mynster i forlagets podcastserie Fagbøger, der giver genlyd.
Podcasten er produceret af Videnslyd for Aarhus Universitetsforlag.
Indholdsfortegnelse
Læseprøve
Pressen skrev
Kurt E. Larsen, Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke
"Jens Rasmussen er pensioneret præst og en fremtrædende dansk kirkehistoriker, der tidligere har udgivet en lang række bøger på basis af kildestudier om 1800-tallet. Han har således den faglige ballast og det overblik over stoffet, så han har kunnet skrive denne sikre oversigtsfremstilling over et meget stort kirkehistorisk felt. (…) Bogens særlige bidrag ligger i dens nye vinkel, der kaster et nyt lys over de to personligheders virke ved at følge deres liv og kampe kronologisk. Den rejser det spørgsmål, om noget i de to personers teologi og kirkepolitik ligefrem skyldtes, at de var blevet negativt afhængige af hinanden?"
Otto Rühl, Religionslærerforeningen
"Rasmussen viser meget aktuelt, hvordan udviklingen i kirkens rolle i staten efter Grundloven er præget af begge (...)"
Laura Lundager Jensen, Grundtvigsk Tidende, Nr. 08.2023
"Det er en kunst at skrive læseværdig og medrivende kirkehistorie, men det er et godt greb at binde den op på personskildringer – særligt når det er så store personligheder, der er i fokus. Og Jens Rasmussen får ikke alene beskrevet fætrenes uenigheder, han får også fortalt kirkehistorie så medrivende, at man næsten får lyst til at involvere sig i diskussionen. Og så trækker det absolut ikke fra, at udgivelsen er toppet op med smukke billeder og fotografier, der underbygger læseoplevelsen."
Ole Buchardt Olesen, Præsten
"Jens Rasmussen fortæller historien om disse to personligheder og deres indbyrdes kamp om statskirke og folkekirke på blændende vis."
Lektørudtalelse, DBC
"Grundig og akademisk bog, der er velskrevet og smuk. (...) Betydningen af begge mænds tænkning kommer godt frem. Illustrationer og billeder er smagfuldt udvalg"
Torkil Jensen, Fyens Stift
”Et stort plus ved bogen er, at de tydelige tråde op til vore dages debatter om Folkekirken nævnes i bogen. (…) [Der er] al mulig grund til at hilse dette nye bidrag fra en kyndig historiker med et ærinde velkomment. Bogen er overskuelig i omfang og ikke mindst i et indbydende layout, der også kommer til udtryk i de udvalgte illustrationer som bogen har mange af.”
Kurt E. Larsen, For Bibel og Bekjennelse
”Bogens særlige bidrag ligger i dens nye vinkel, der kaster nyt lys over de to personligheders virke. Bogen er velskrevet, og den anbefales varmt til norske læsere, der kunne tænke sig et spændende indblik i det 19. århundredes kirkelige debat i Danmark.”
Kristoffer Garne, Kirke.dk
”Fortrinlig bog om livslangt fjendskab, der formede folkekirken. (…) Bogen "Grundtvig og Mynster. Fætre og fjender" er kirkehistorie, når det er bedst. Jens Rasmussen viser, at folkekirken er et produkt af både Mynster og Grundtvigs indsats og brydningen mellem deres holdninger. (…) I dag er vi alle grundtvigianere, hører man ofte sagt, men må efter læsning af Jens Rasmussens bog tilføje: Ja, men med en god portion Mynster skjult i vores kirkelige DNA.”
Kirke.dk
Artikel: "Kirkehistoriker: Dåbskommissionen skal huske Grundtvigs dåbspagt"
26.10.2023
Radio4, Kraniebrud
Radioudsendelse: "Hadet mellem Grundtvig og Mynster har skabt den moderne folkekirke"
4.12.2023
Forlaget skriver:
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…
4 september 2024
Efterårets første Bogtorsdag d. 12. september
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste nye udgivelser til sæ…
3 september 2024
Efterårets Bogtorsdage
Efterårets Bogtorsdage Så er vi klar med datoerne for efterårets Bogtorsdage. Hver anden torsdag i hver måned kan du komme n…