Aarhus Universitetsforlag
Cover

Gerontopsykologi

Det aldrende menneskes psykologi

En del af fagområdet


Udsolgt fra forlaget

{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

364 sider
Hardback
ISBN 978 87 7934 019 0

Redigeret af

Med bidrag af
, , , , , , , , , , , , og


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Bogen fås i en engelsk udgave: Geropsychology. The psychology of the ageing person

Hver alder har sin charme, siger man. Det gælder også de ældre år. Mange ældre mennesker er tilfredse med tilværelsen. Men en del får alligevel brug for hjælp fra psykologer, når de bliver gamle. Det er ikke let at blive syg, at følge livets afslutning nært forestående, at have svært ved at opretholde et godt sexliv, at blive glemsom, at være socialt isoleret.

Gerontopsykologi rummer en række artikler, der på forskellig vis kredser om aldringens psykologi. En fjerdedel af alle europæere vil om mindre end 20 år være over 65 år gamle, og behovet for psykologisk specialviden om både normative udviklingsbaner og individuelle forskelle i voksenlivsløbet stiger derfor.

Bogen udfylder et stort hul i den danske faglitteratur og indeholder bidrag fra mange af landets førende gerontopsykologer. Den henvender sig især til psykologistuderende og færdiguddannede psykologer, men også til andre faggrupper med interesse for det aldrende menneske.

Pressen skrev

Tine Bjerre Larsen, Kristeligt Dagblad

"Forskning i eksistens og samfund. Personligheden er en meget stabil størrelse, og den viden kan bruges, både når vi står i starten af livet og skal vælge karriere, og når vi som ældre kigger tilbage, mener Lars Larsen, der er leder af Center for Gerontopsykologi på Aarhus Universitet".

"Hvis vi ikke havde en stabilitet i vores personlighedstræk, så er det svært at forestille sig, hvordan venskaber og parforhold ville kunne bevares. Al forskning viser, at der er en stor grad af stabilitet i personligheden op igennem voksenlivet. Efterhånden som vi bliver ældre, sker der nogle små ændringer. Vi bliver en smule mere omgængelige, men også mere indadvendte..".

"Men vi kan også bruge vores viden om personlighedens stabilitet i forhold til ældre og vejledning om, hvornår man for eksempel bør gå på pension. Vi kan konstatere, at mens nogle ældre stortrives, så har andre det meget svært med at blive ældre. Hvis man er et meget udadvendt og et meget ambitiøst menneske, så kan det være svært at acceptere, at man pludselig er pensionist, og måske skal vedkommende forsøge at blive på arbejdsmarkedet længst muligt. Omvendt kan den mere tilbagelænede type have nemt ved at trives i et lavere gear, hvor han selv kan bestemme, hvad der skal ske [...]."

"Voksenlivet og især det sene voksenlivs psykologi har ikke hidtil haft høj faglig status, men det er ved at ændre sig, mener Lars Larsen. Heldigvis. For det at blive ældre er ikke så ligetil, viser forskningen."

Boo Johansson, Psykologiska institutionen, Göteborg universitet

"En särskilt stor förtjänst är också att författarna genomgående bemödat sig om at använda empiri från nordisk sociokulturell kontext där så har varit möjligt, inom et vetenskapsområde som annars är starkt dominerat av amerikans forskning. Bara detta gör at jag varmt kan rekommendera fler att ta del av denna bok."

Tilføjet til kurven

Gå til kassen