Genforeningen
1920
En del af serien 100 danmarkshistorier (28) , og fagområdet Historie
Mere om bogen
Om bogen
Den største stund. Den bedste gave. Ordene var mange, og euforien stor ved Genforeningen i 1920. 56 år efter det forsmædelige nederlag i 1864 var det slut med at vente og længes. Sønderjylland kom igen hjem til Danmark. Og som det bedste havde sønderjyderne selv valgt, om de skulle høre til Danmark eller Tyskland. Folkenes selvbestemmelsesret og magt lå i tidsånden, og sønderjyderne kunne fejre, at de igen fik dansk konge, og at de nu var en del af en dansk nationalstat. Så måtte de leve med, at hertugdømmet Slesvig blev delt over på midten, og at den nye grænse skabte mindretal på begge sider.
Hans Schultz Hansen, forskningsleder ved Rigsarkivet, søger grænser og samhørighed i sin skildring af fortidens konflikter og nutidens fredelige forhold i det dansk-tyske grænseland.
Indholdsfortegnelse
Litteratur
Læseprøve
Thomas Oldrup
Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.
Pressen skrev
Katrine Lester, bogblogger.dk
"Alt det får man en fremragende og pædagogisk introduktion til hos Hans Schultz Hansen. På bare én aften kan man få indsigt i hvordan kampen om grænsen og sønderjydernes sjæl bølgede både op til genforeningen, men så sandelig også efter. Det var ikke en givet sag, at de allierede efter 1. verdenskrig ville give danskerne en folkeafstemning, og det var slet ikke en givet sag, hvordan afstemningen skulle forløbe. Både nord og syd for den nuværende grænse var der mange, der forsøgt at påvirke afstemningsbetingelserne til deres fordel, så deres land kunne få den størst mulige del af Slesvig.
Der er mange følelser omkring Sønderjylland og genforeningen, og i jubilæumsåret 2020 skal vi nok få dem alle sammen op igen. Derfor er det befriende, at der er mulighed for på kun 100 sider at få en grundig indføring i genforeningen, afstemningerne, de politiske kampe og de mange modsatrettede interesser. Hvis du vil klædes på til genforeningsårets festtaler og diskussioner over kaffeborde, så er der ingen vej uden om dette bind af 100 danmarkshistorier."
Per Eilif Månson, litteratursiden.dk
"Der er rigtig meget at komme efter i den rigt illustrerede bog, der giver et godt indblik i både tiden før, under og ikke mindst efter Genforeningen og historien om de to mindretal på begge sider af den ”nye” grænse. I år 2020 er det hundredåret for både afstemningen i store dele af Slesvig om, hvor meget af det tabte land fra 1964-nederlaget, der skulle vende tilbage til Danmark, og for selve genforeningen 10. juli 1920. Det har forskningslederen ved Rigsarkivet skrevet en meget oplysende lille bog om.
Jeg tror ikke, jeg er specielt historieløs, og derfor håber jeg, vi er mange, der nok vidste, der foregik en stor propagandakrig op til folkeafstemningen, men ellers ikke ved meget om baggrund og følger.
Det har jeg i hvert fald fundet ud af efter læsningen af denne lille perle."
Hans Christian Davidsen, Kulturkapellet
"I 2017 startede Aarhus Universitetsforlag det spændende bogprojekt 100 danmarkshistorier. Frem til 2024 skal der en gang om måneden udkomme en lille bog på 100 sider om et relevant emne fra danmarkshistorien. Bøgerne er god formidling og letlæst ekstrakt af et forløb eller en begivenhed i Danmarks historie. […] Hans Schultz Hansen har flere væsentlige og interessante pointer i bogen. Eksempelvis at den tyske rigsregering efter 1920 undlod at anerkende den grænse, der blev resultatet af afstemningerne, samt at den officielle tyske anerkendelse paradoksalt nok først kom, da Danmark blev besat den 9. april 1940. Det skete i Nazi-tysklands memorandum til den danske regering, hvor besættelsesmagten garanterede at ville respektere Danmarks territoriale integritet. Forfatteren har også en række væsentlige perspektiveringer af 1920-afstemningens betydning. […]
Hans Schultz Hansens bog får en varm anbefaling herfra.”
Flemming Østergaard, Jyllands-Posten
"Suveræn guide til rejsen, da Danmark blev en nationalstat, hvor der næsten kun boede danskere. Genforeningens dramatiske historie gengivet virtuost i komprimeret form.
Udgivelserne i anledning af 100-året for Genforeningen i juli 2020 er ved at tage fart. Er man kun parat til at læse en enkelt bog om denne skelsættende begivenhed, da Danmark for alvor blev en nationalstat, og hvor der næsten kun boede danskere, er dette givetvis ”bogen”. Den udgives talsymbolsk i Aarhus Universitetsforlags fornemme serie ”100 danmarkshistorier”, hvor 100 forskere i 100 bøger a 100 sider tager fortiden under myndig og kærlig behandling. Genforeningens dramatiske forhistorie og tiden, der fulgte, afhandles kompetent af den sønderjyske historiker Hans Schultz Hansen.
Den lille bog fremlægger hele forløbet i komprimeret form, uden at den videnskabelige spændvidde på nogen måde går tabt. Tillige er den skrevet i enkelt og udtryksfuldt dansk, der formidlingsmæssigt sikrer, at bogen er for alle, der i klar tekst kontant ønsker grænselandets historie sat i perspektiv."
Hans Christian Davidsen, Flensborg Avis
"Når danskerne fejrer genforeningen, har de valgt et perspektiv ud af flere mulige. Et andet perspektiv havde kunnet være Slesvigs deling, fremgår det af en lille, præcis og anbefalelsesværdig bog fra historikeren Hans Schultz Hansens hånd. I 2017 startede Aarhus Universitetsforlag det spændende bogprojekt »100 danmarkshistorier« . Frem til 2024 skal der en gang om måneden udkomme en lille bog på 100 sider om et relevant emne fra danmarkshistorien. Bøgerne er god formidling og letlæst ekstrakt af et forløb eller en begivenhed i Danmarks historie.”
Knud Meldgaard, OMNIBUS
"Hans bog er en i rækken af 100 danmarkshistorier udgivet af Aarhus Universitetsforlag og føjer sig fint ind i denne perlerække af vigtige bøger om Danmarkshistorien, som forlaget udgiver. ”Som sønderjyde ved jeg, hvilken betydning Genforeningen havde. Min morfar kunne efter tvungen tysk krigstjeneste sammen med sin kæreste, min mormor, med stemmesedlen i hånden selv bestemme fremtiden. Både for nulevende og efterkommere”, skriver forfatteren, hvor han også klart redegør for mange af de vanskeligheder, Sønderjylland og hele Danmark blev udsat for, da nazisterne stormede frem i 30’erne.”
Sanne Mendel, lektørudtalelse
"Som de øvrige bøger i samme serie er kvaliteten af indholdet højt og informativt. Det faglige indhold er på et højt niveau.”
Volker Heesch, Der Nordschlewiger
“In der Reihe "100 Danmarkshistorier" ist im Aarhus Universitetsforlagunter dem Titel "Genforeningen" ein 100 Seiten starkes Buch über die Ereignisse vor, während und auch in den Jahrzehnten nach den Volksabstimmungen und der Neuziehung der Grenze in der heutigen deutsch-dänischen Region im Jahre 1920 erschienen.
Dem Autor, Forschungsleiter am Reichsarchiv Hans Schultz Hansen, ist es gelungen, in knapper Form ein gut lesbares Werk zu den im kommenden Jahr 100 Jahre zurückliegenden Ereignissen zu schreiben, die in Dänemark bis heute zu den wichtigsten Etappen der nationalen Geschichte zählen. Schultz Hansen stellt in seinem Buch zum Geschehen vor 100 Jahren auch bis heute fragwürdige Dinge vor.”
Steffen Heiberg, Politiken
“Hans Schultz Hansen har til serien '100 danmarkshistorier' skrevet et intelligent og letlæst overblik på 100 sider om genforeningens historie, som både er nøgternt og sagligt. Hvis det er rigtigt, at den almene historiske dannelse er på retur, er seriens letlæste bøger en oplagt måde at skaffe sig viden på. Såvel Schultz Hansens bog som serien i sin helhed skal hermed anbefales gymnasieelever, politikere og andre, som trænger til at få styrket det danmarkshistoriske beredskab.”
Kurt Jørgensen, Herning Folkeblad
"Bogen »Genforeningen« , der udsendes i serien »100 danmarkshistorier« fra Aarhus Universitetsforlag, er - som alle bøger i serien - et kompetent tilbud om, at man på 100 sider kan få et seriøst overblik over et emne”.
Finn Byrgesen, bogsyn.dk
"Hans Schultz-Hansen har rigtig godt fat i stoffet, vi kommer langt omkring og kan lade tankerne vandre ikke alene mod genforeningen, men hvad der skabte den, hvad der gik forud, og hvad der er kommet bagefter. Vi kommer meget tæt på tankerne i de enkelte involverede, og forfatteren har også godt fat i de historiske linjer OG den inderlighed, hvormed mange danskere kæmpede for at bevare deres stolthed for enhver pris.
Dejlig læsning, der giver et roligt og godt indblik i en væsentlig del af danmarkshistorien."
Jan Schlürmann, Grænsen
"Hvordan skulle en bog om Genforeningen i 1920 kunne indledes på anden vis end med en skildring af kongens ridt over grænsen ved Taps nord for Christiansfeld? Hans Schultz Hansen kommer naturligvis ikke udenom denne nationalromantiske åbningsscene i sin bog Genforeningen om en af de nok mest kendte danmarkshistorier.
Heldigvis dvæler bogen ikke ved myten fra 1920, men giver på præcis 100 sider en anskuelig, prægnant og først og fremmest moderne fremstilling af begivenhederne i 1920, særligt af den udvikling, der førte frem til folkeafstemningen. […]
Det er beklageligt, at så få slesvig-holstenere kan læse deres nabosprog – Hans Schultz Hansens bog alene ville retfærdiggøre et danskkursus!"
Jes Fabricius Møller, Kristeligt Dagblad
"Hans Schultz Hansen har haft held med at samle Genforeningens forudsætninger, forløb og efterliv i et effektivt kondensat af en historiebog. Det bliver stedvist lige lovlig sammentrængt, når han øser af sin kundskabs rigdom. Man mærker, at pointerne har stået i kø og ofte har måttet finde afløb i en bisætning.
Men det er altså også virkelig kompliceret stof, og vil man have en lille, overskuelig og velillustreret introduktion til dette sammensatte emne og dets mulige tolkninger, er denne bog et rigtig godt sted at begynde."
Paul Brasso, Ugeavisen Vejle
"Alt lader til at gå op i Genforeningen i år. Arrangementerne står i kø, billedrige bøger vælter frem og mange har en familiehistorie eller en personlig vinkel, de vil lægge på politikken i kølvandet på de slesvigske krige og Første Verdenskrig. Hvor skal den historieinteresserede læser begynde og slutte fortællingen og få et afbalanceret og overskueligt indblik i dette væsentlige kapital i danmarkshistorien? Forskningsleder ved Rigsarkivet Hans Schultz Hansen giver et godt bud med sin lille overskuelige, men alligevel omfattende og fyldestgørende bog med den nøgterne og dækkende titel "Genforeningen".
Lige så undseelig, den er af format, og enstonig, den er af udseende, lige så propfyldt er den af let læst, valid information og præcise, velvalgte illustrationer. Det er en fornøjelse at få overblikket serveret i en så tilgængelig form.
"Genforeningen" opfylder "100 danmarkshistorier"-seriens målsætning om samlet at tegne en helt ny danmarkshistorie i små og overkommelige bogbidder med det appetitlige omfang 100 sider, hvor forskere i tilgængeligt sprog favner vigtige begivenheder og temaer."
Erik Ingemann Sørensen, historie-online.dk
"”Erfaren mand er god at gæste”, hedder det i det islandske kvad ”Hávamál”. Dette gør sig i den grad gældende med ”Genforeningen” – skrevet af historikeren Hans Schultz Hansen, der har specialiseret sig i Sønderjyllands historie. Det mærkes hele bogen igennem – skrevet som den er med udsyn, vid og dejligt sprog. Herved bliver det muligt for læseren at manøvrere gennem en begivenhed/periode, der let kan virke uoverskuelig for mange. Næsten som et ganske vanskeligt puslespil. […]
Det er en særdeles fin bog, der i den grad er en fin støtte og inspiration for dem, der gerne vil rejse rundt i ”det gamle land” eller sidde hjemme og få udvidet horisonten. Hans Schultz Hansen bog om genforeningen lægger sig nu som en af perlerne i ”100 danmarkshistorier” udgivet af Aarhus Universitetsforlag. Sprudlende og kundskabsgivende.”
Hans Christian Davidsen, Flensborg Avis
"Har man op til 100-året for genforeningen brug for en lille kompakt, hurtig, men grundig indføring i forløbet op til de to afstemninger i 1920, resultatet og konsekvenserne både på kort og på langt sigt, så er dette bogen […] Hans Schultz Hansens bog får en varm anbefaling herfra."
Uwe Brodersen, dengang.dk
"En velstående og sammenhængende region blev reduceret til to periferier i hver sin nationalstat. Siden er Sønderjylland og Sydslesvig glædet længere fra hinanden. Ja, sådan slutter Hans Schultz Hansen sin meget informative bog om Genforeningen i serien 100 danmarkshistorier fra Aarhus Universitetsforlag. Den kan varmt anbefales.
Måske kan 100-året være afsæt for en ny grundfortælling. Perspektivet vil være Slesvigs deling frem for Sønderjyllands Genforening."
Axel Moos, historielaerer.dk
“[…] bogen er letlæst og underholdende. Den er absolut seriøs […] Fordelen ved konceptet er overblik, læselighed og underholdningsværdi …”
Uwe Brodersen, dengang.dk
"En velstående og sammenhængende region blev reduceret til to periferier i hver sin nationalstat. Siden er Sønderjylland og Sydslesvig glædet længere fra hinanden. Ja, sådan slutter Hans Schultz Hansen sin meget informative bog om Genforeningen i serien 100 danmarkshistorier fra Aarhus Universitetsforlag. Den kan varmt anbefales.
Måske kan 100-året være afsæt for en ny grundfortælling. Perspektivet vil være Slesvigs deling frem for Sønderjyllands Genforening."
Mathias Lyngs, LokalAvisen Nyborg
”Bogen er let og overskuelig, rigt illustreret og godt fortalt. Den er hurtigt læst, og selvom du ikke kommer ud i alle historiens mange facetter, får du en velfortalt introduktion til genforeningen og en god grundforståelse for, hvorfor genforeningen var så væsentlig for samtiden og eftertiden.
Desuden er bogens forfatter, Hans Schultz Hansen, forskningsleder ved Rigsarkivet, så der er tale om en fagligt kompetent og troværdig historiefortælling.
Kort sagt er dette den perfekte fortælling om genforeningen for dig, der gerne vil have et kort, men godt overblik, og ikke har behov for at dykke ned i alle detaljerne.”
Gerret Liebing Schlaber, Grenzfriedenshefte
"Insgesamt erscheint dieses auf den ersten Blick eher unscheinbare Buch sehr viel fundierter, perspektivenreicher und unpathetischer als viele andere Neuerscheinungen zum Thema."
Flensborg Avis
Artikel: "Månedens bog i februar"
03.02.2020
Avisen Danmark
Kronik: "Genforeningen. Det kongelige ridt og den folkelige sejr"
24.12.2019
Weekendavisen
Artikel: “I 1920: Genforeningen skabte nutidens Danmark”
06.12.2019
Magasinet Grænsen
Artikel: "Historiker: Genforeningen skabte nutidens Danmark”
December 2019
Politiken
Kronik: “Genforeningen og den danske nationalstat” af Hans Schultz Hansen
02.02.2019
Ugeavisen Vejle
Anbefaling: "100 sider om 100-året" af Paul Brasso
06.02.2020
Avisen Danmark
Artikel: "Her kan du blive klogere på Genforeningen"
10.05.2020
LokalAvisen Nyborg
Artikel: "To gode indgange til Genforeningen 1920"
17.06.2020
Flensborg Avis
Artikel: "Antologi om Genforeningen"
26.06.2020
JydskeVestkysten
Artikel: ”Romaner inspireret af 1920”
30.06.2020
Presserum
I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.
Forlaget skriver:
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…
4 september 2024
Efterårets første Bogtorsdag d. 12. september
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nye udgivelser til sæsonens…