Aarhus Universitetsforlag
Cover

Genforeningen

1920

En del af serien 100 danmarkshistorier (28) og fagområdet


Tilgængelige e-bogs-formater: PDF, EPUB

{{variant.title}}: {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}}{{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider rigt ill.
Hardback
ISBN 978 87 7184 976 9

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Den største stund. Den bedste gave. Ordene var mange, og euforien stor ved Genforeningen i 1920. 56 år efter det forsmædelige nederlag i 1864 var det slut med at vente og længes. Sønderjylland kom igen hjem til Danmark. Og som det bedste havde sønderjyderne selv valgt, om de skulle høre til Danmark eller Tyskland. Folkenes selvbestemmelsesret og magt lå i tidsånden, og sønderjyderne kunne fejre, at de igen fik dansk konge, og at de nu var en del af en dansk nationalstat. Så måtte de leve med, at hertugdømmet Slesvig blev delt over på midten, og at den nye grænse skabte mindretal på begge sider.

Hans Schultz Hansen, forskningsleder ved Rigsarkivet, søger grænser og samhørighed i sin skildring af fortidens konflikter og nutidens fredelige forhold i det dansk-tyske grænseland.

Peter Bejder

Peter

Historiker med tillægsuddannelsen fra Danmarks Journalisthøjskole. Peter arbejder mest med projektet “100 danmarkshistorier”. I over 25 år har han levet af at undervise, redigere og skrive fagbøger, undervisningsmateriale og rejseguides. Han er passioneret fan af West Ham fra East London.

Peter Bejder

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

pb@unipress.au.dk

Pressen skrev

Katrine Lester, bogblogger.dk

"Alt det får man en fremragende og pædagogisk introduktion til hos Hans Schultz Hansen. På bare én aften kan man få indsigt i hvordan kampen om grænsen og sønderjydernes sjæl bølgede både op til genforeningen, men så sandelig også efter. Det var ikke en givet sag, at de allierede efter 1. verdenskrig ville give danskerne en folkeafstemning, og det var slet ikke en givet sag, hvordan afstemningen skulle forløbe. Både nord og syd for den nuværende grænse var der mange, der forsøgt at påvirke afstemningsbetingelserne til deres fordel, så deres land kunne få den størst mulige del af Slesvig.

Der er mange følelser omkring Sønderjylland og genforeningen, og i jubilæumsåret 2020 skal vi nok få dem alle sammen op igen. Derfor er det befriende, at der er mulighed for på kun 100 sider at få en grundig indføring i genforeningen, afstemningerne, de politiske kampe og de mange modsatrettede interesser. Hvis du vil klædes på til genforeningsårets festtaler og diskussioner over kaffeborde, så er der ingen vej uden om dette bind af 100 danmarkshistorier."

Per Eilif Månson, litteratursiden.dk

"Der er rigtig meget at komme efter i den rigt illustrerede bog, der giver et godt indblik i både tiden før, under og ikke mindst efter Genforeningen og historien om de to mindretal på begge sider af den ”nye” grænse. I år 2020 er det hundredåret for både afstemningen i store dele af Slesvig om, hvor meget af det tabte land fra 1964-nederlaget, der skulle vende tilbage til Danmark, og for selve genforeningen 10. juli 1920. Det har forskningslederen ved Rigsarkivet skrevet en meget oplysende lille bog om.

Jeg tror ikke, jeg er specielt historieløs, og derfor håber jeg, vi er mange, der nok vidste, der foregik en stor propagandakrig op til folkeafstemningen, men ellers ikke ved meget om baggrund og følger.

Det har jeg i hvert fald fundet ud af efter læsningen af denne lille perle." 

Hans Christian Davidsen, Kulturkapellet

"I 2017 startede Aarhus Universitetsforlag det spændende bogprojekt 100 danmarkshistorier. Frem til 2024 skal der en gang om måneden udkomme en lille bog på 100 sider om et relevant emne fra danmarkshistorien. Bøgerne er god formidling og letlæst ekstrakt af et forløb eller en begivenhed i Danmarks historie. […] Hans Schultz Hansen har flere væsentlige og interessante pointer i bogen. Eksempelvis at den tyske rigsregering efter 1920 undlod at anerkende den grænse, der blev resultatet af afstemningerne, samt at den officielle tyske anerkendelse paradoksalt nok først kom, da Danmark blev besat den 9. april 1940. Det skete i Nazi-tysklands memorandum til den danske regering, hvor besættelsesmagten garanterede at ville respektere Danmarks territoriale integritet. Forfatteren har også en række væsentlige perspektiveringer af 1920-afstemningens betydning. […]

Hans Schultz Hansens bog får en varm anbefaling herfra.” 

Flemming Østergaard, Jyllands-Posten

"Suveræn guide til rejsen, da Danmark blev en nationalstat, hvor der næsten kun boede danskere. Genforeningens dramatiske historie gengivet virtuost i komprimeret form.

Udgivelserne i anledning af 100-året for Genforeningen i juli 2020 er ved at tage fart. Er man kun parat til at læse en enkelt bog om denne skelsættende begivenhed, da Danmark for alvor blev en nationalstat, og hvor der næsten kun boede danskere, er dette givetvis ”bogen”. Den udgives talsymbolsk i Aarhus Universitetsforlags fornemme serie ”100 danmarkshistorier”, hvor 100 forskere i 100 bøger a 100 sider tager fortiden under myndig og kærlig behandling. Genforeningens dramatiske forhistorie og tiden, der fulgte, afhandles kompetent af den sønderjyske historiker Hans Schultz Hansen.

Den lille bog fremlægger hele forløbet i komprimeret form, uden at den videnskabelige spændvidde på nogen måde går tabt. Tillige er den skrevet i enkelt og udtryksfuldt dansk, der formidlingsmæssigt sikrer, at bogen er for alle, der i klar tekst kontant ønsker grænselandets historie sat i perspektiv."

Hans Christian Davidsen, Flensborg Avis

 "Når danskerne fejrer genforeningen, har de valgt et perspektiv ud af flere mulige. Et andet perspektiv havde kunnet være Slesvigs deling, fremgår det af en lille, præcis og anbefalelsesværdig bog fra historikeren Hans Schultz Hansens hånd. I 2017 startede Aarhus Universitetsforlag det spændende bogprojekt »100 danmarkshistorier« . Frem til 2024 skal der en gang om måneden udkomme en lille bog på 100 sider om et relevant emne fra danmarkshistorien. Bøgerne er god formidling og letlæst ekstrakt af et forløb eller en begivenhed i Danmarks historie.”

Knud Meldgaard, OMNIBUS

"Hans bog er en i rækken af 100 danmarkshistorier udgivet af Aarhus Universitetsforlag og føjer sig fint ind i denne perlerække af vigtige bøger om Danmarkshistorien, som forlaget udgiver. ”Som sønderjyde ved jeg, hvilken betydning Genforeningen havde. Min morfar kunne efter tvungen tysk krigstjeneste sammen med sin kæreste, min mormor, med stemmesedlen i hånden selv bestemme fremtiden. Både for nulevende og efterkommere”, skriver forfatteren, hvor han også klart redegør for mange af de vanskeligheder, Sønderjylland og hele Danmark blev udsat for, da nazisterne stormede frem i 30’erne.”

Sanne Mendel, lektørudtalelse

"Som de øvrige bøger i samme serie er kvaliteten af indholdet højt og informativt. Det faglige indhold er på et højt niveau.”

Volker Heesch, Der Nordschlewiger

“In der Reihe "100 Danmarkshistorier" ist im Aarhus Universitetsforlagunter dem Titel "Genforeningen" ein 100 Seiten starkes Buch über die Ereignisse vor, während und auch in den Jahrzehnten nach den Volksabstimmungen und der Neuziehung der Grenze in der heutigen deutsch-dänischen Region im Jahre 1920 erschienen.

Dem Autor, Forschungsleiter am Reichsarchiv Hans Schultz Hansen, ist es gelungen, in knapper Form ein gut lesbares Werk zu den im kommenden Jahr 100 Jahre zurückliegenden Ereignissen zu schreiben, die in Dänemark bis heute zu den wichtigsten Etappen der nationalen Geschichte zählen. Schultz Hansen stellt in seinem Buch zum Geschehen vor 100 Jahren auch bis heute fragwürdige Dinge vor.”

Steffen Heiberg, Politiken

“Hans Schultz Hansen har til serien '100 danmarkshistorier' skrevet et intelligent og letlæst overblik på 100 sider om genforeningens historie, som både er nøgternt og sagligt. Hvis det er rigtigt, at den almene historiske dannelse er på retur, er seriens letlæste bøger en oplagt måde at skaffe sig viden på. Såvel Schultz Hansens bog som serien i sin helhed skal hermed anbefales gymnasieelever, politikere og andre, som trænger til at få styrket det danmarkshistoriske beredskab.”

Kurt Jørgensen, Herning Folkeblad

"Bogen »Genforeningen« , der udsendes i serien »100 danmarkshistorier« fra Aarhus Universitetsforlag, er - som alle bøger i serien - et kompetent tilbud om, at man på 100 sider kan få et seriøst overblik over et emne”.

Avisen Danmark
Kronik: "Genforeningen. Det kongelige ridt og den folkelige sejr"
24.12.2019

Weekendavisen
Artikel: “I 1920: Genforeningen skabte nutidens Danmark”
06.12.2019

Magasinet Grænsen
Artikel: "Historiker: Genforeningen skabte nutidens Danmark”
December 2019

Politiken
Kronik: “Genforeningen og den danske nationalstat” af Hans Schultz Hansen
02.02.2019

 

Presserum

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside (jpeg)

Download pressemeddelelse (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen