Frederik 2.s begravelse 5. juni 1588
21 grafiske blade af Frans Hogenberg og Simon Novellanus
En del af fagområdet Historie
Med bidrag af
Frans Hogenberg og
Simon Novellanus
Mere om bogen
Om bogen
Den 2. april 1588 døde kong Frederik 2. uventet på Antvorskov Kloster ved Slagelse. Allerede samme dag skulle forholdene om begravelsen afklares, men ikke mindre vigtigt var det at finde en løsning på, hvordan landet skulle ledes, indtil den unge prins Christian kunne overtage styret. Det blev derfor besluttet af Rigsrådet, at udgifterne til begravelsen skulle holdes på et rimeligt niveau. Sådan kom det dog ikke til at gå.
På begravelsesdagen den 5. juni i Roskilde deltog flere hundrede i det lange ligtog, heriblandt kongelige trompetere og paukeslagere, rigsråder, beklædte heste og hele 32 adelsmænd til at bære kisten. Enkedronningen var nemlig ikke tilfreds med en simpel affære, og hun sørgede for, at kongens begravelse var på linje med andre potentater og fyrsters.
I Frederik 2.s begravelse giver arkæolog Jens Vellev en udførlig beskrivelse af begravelsen i 1588 samt den symbolske og ceremonielle kultur, der var forbundet med begivenheden. Derudover indeholder bogen en serie grafiske blade i naturlig målestok, der gengiver forskellige dele af det lange optog forsynet med forklarende latinske tekster oversat til dansk.
Indholdsfortegnelse
Pressen skrev
Carl-Thomas von Christierson, Heraldisk Selskabs
"Det er en væsentlig historisk og heraldisk kilde som Jens Vellev her har fået udgivet. Enhver anden kan her gå på opdagelse i et stykke dansk historie såvel som dansk kunsthistorie og fordybe sig i detaljer og den historiske kontekst som de grafiske blade hører sammen med. Værket er hermed anbefalet på det varmeste."
Jørgen Mikkelsen, Personalhistorisk Tidsskrift
"Det er i de senere år blevet almindeligt at se store bøget med pragtfulde billedgengivelser. Jens Vellevs bog tilhører denne kategori, men er alligevel i en klasse for sig - ikke blot på grund af størrelsen (31,5 x 46,5 cm), men også på grund af form og indhold. Emnet er også ganske iøjnefaldende, for bogen handler om en af de mest vel iscenesatte kongelige begravelser i danmarkshistorien.
(...) med Jens Vellevs bog må vi have fået den ultimative præsentation af den fascinerende begivenhed, de omfattende forberedelser, det relativt omfattende skriftlige kildemateriale (ligprædikener m.v.), de vigtigste aktører og fremfor alt de 21 grafiske blade, som blev udgivet på initiativ af Henrik Rantzau i 1589, og som i detaljer beskriver det afsluttende begravelsesoptog fra bispegården til domkirken.
(...) Resultatet er blevet en bog, der gennem en mangesidig analyse af en spektakulær begivenhed kaster et spændende lys over forskellige sider af renæssancetidens hof- og adelskultur - og især af, hvordan man ønskede at blive opfattet i ind- og udland."
Presserum
I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.
Forlaget skriver:
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…
4 september 2024
Efterårets første Bogtorsdag d. 12. september
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nye udgivelser til sæsonens…