Aarhus Universitetsforlag
Cover

Frederik 2.s begravelse 5. juni 1588

21 grafiske blade af Frans Hogenberg og Simon Novellanus

En del af fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

110 sider rigt ill., format 600 x 318 x 23 mm
Hardback
ISBN 978 87 7184 357 6

Af

Med bidrag af
og


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Den 2. april 1588 døde kong Frederik 2. uventet på Antvorskov Kloster ved Slagelse. Allerede samme dag skulle forholdene om begravelsen afklares, men ikke mindre vigtigt var det at finde en løsning på, hvordan landet skulle ledes, indtil den unge prins Christian kunne overtage styret. Det blev derfor besluttet af Rigsrådet, at udgifterne til begravelsen skulle holdes på et rimeligt niveau. Sådan kom det dog ikke til at gå.

På begravelsesdagen den 5. juni i Roskilde deltog flere hundrede i det lange ligtog, heriblandt kongelige trompetere og paukeslagere, rigsråder, beklædte heste og hele 32 adelsmænd til at bære kisten. Enkedronningen var nemlig ikke tilfreds med en simpel affære, og hun sørgede for, at kongens begravelse var på linje med andre potentater og fyrsters.

I Frederik 2.s begravelse giver arkæolog Jens Vellev en udførlig beskrivelse af begravelsen i 1588 samt den symbolske og ceremonielle kultur, der var forbundet med begivenheden. Derudover indeholder bogen en serie grafiske blade i naturlig målestok, der gengiver forskellige dele af det lange optog forsynet med forklarende latinske tekster oversat til dansk.

Pressen skrev

Carl-Thomas von Christierson, Heraldisk Selskabs
"Det er en væsentlig historisk og heraldisk kilde som Jens Vellev her har fået udgivet. Enhver anden kan her gå på opdagelse i et stykke dansk historie såvel som dansk kunsthistorie og fordybe sig i detaljer og den historiske kontekst som de grafiske blade hører sammen med. Værket er hermed anbefalet på det varmeste."

Jørgen Mikkelsen, Personalhistorisk Tidsskrift
"Det er i de senere år blevet almindeligt at se store bøget med pragtfulde billedgengivelser. Jens Vellevs bog tilhører denne kategori, men er alligevel i en klasse for sig - ikke blot på grund af størrelsen (31,5 x 46,5 cm), men også på grund af form og indhold. Emnet er også ganske iøjnefaldende, for bogen handler om en af de mest vel iscenesatte kongelige begravelser i danmarkshistorien.

(...) med Jens Vellevs bog må vi have fået den ultimative præsentation af den fascinerende begivenhed, de omfattende forberedelser, det relativt omfattende skriftlige kildemateriale (ligprædikener m.v.), de vigtigste aktører og fremfor alt de 21 grafiske blade, som blev udgivet på initiativ af Henrik Rantzau i 1589, og som i detaljer beskriver det afsluttende begravelsesoptog fra bispegården til domkirken.

(...) Resultatet er blevet en bog, der gennem en mangesidig analyse af en spektakulær begivenhed kaster et spændende lys over forskellige sider af renæssancetidens hof- og adelskultur - og især af, hvordan man ønskede at blive opfattet i ind- og udland."

Presserum

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside (jpeg)

Download pressemeddelelse (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen