Folkets styre
Magt og ansvar i dansk politik
En del af serien Magtudredningen, bogserien , og fagområdet Samfundsvidenskab
Mere om bogen
Om bogen
Bogen opfylder et behov for den, der savner et generelt overblik over udviklingen i det danske parlamentariske system efter anden verdenskrig. Den tager udgangspunkt i begreberne magt og ansvar, der må følges ad i demokratiske systemer.
Bogen viser, at en række institutioner i den parlamentariske omverden har fået øget indflydelse i de seneste årtier, herunder massemedierne, domstolene, Nationalbanken, selvstændige statsvirksomheder og ikke mindst EU.
Inden for de således skitserede rammer fungerer den politiske magt- og ansvarskæde imidlertid godt i Danmark. Folketinget er et stærkt parlament, ikke mindst på grund af den danske tradition for mindretalsregeringer.
Dets største problem er den flere gange konstaterede uenighed mellem vælgerne og Folketingets partier om udviklingen i den europæiske integration.
På mere konkrete punkter er der også stof til overvejelser af folkestyrets fremtid. Det gælder ud over EU-medlemskabet således mediernes rolle, selvstændige statsvirksomheder, anvendelse af folkeafstemninger, rekrutteringen af folketingsmedlemmer, parlamentarismens virkemåde og udviklingen i forholdet mellem ministre og embedsmænd, herunder de såkaldte "særlige rådgiveres" rolle.
Indholdsfortegnelse
I. Udgangspunkter:
Kapitel 1. Folkestyre, magt og ansvar
Kapitel 2. Repræsentation: partier og vælgere
II. Det parlamentariske systems omgivelser:
Kapitel 3. Organisationer og massemedier
Kapitel 4. Selvstændige institutioner og virksomheder
Kapitel 5. EU og den internationale dimension
III. De centrale statsinstitutioner:
Kapitel 6. Folketingets udvikling, organisation og magt
Kapitel 7. Folketing og regering
Kapitel 8. Ministre og embedsmænd
IV. Hovedresultater:
Kapitel 9. Udviklingens demokratiske problemer
Litteratur
Forlaget skriver:
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…