Aarhus Universitetsforlag
Cover

Flåden

1753

En del af serien 100 danmarkshistorier (43) , og fagområdet


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider
Hardback
ISBN 978 87 7219 493 6

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

I 1753 skete der et tragisk uheld på fregatten Falster, mens den lå for anker ud for Marokkos kyst. Skibet, der befandt sig i Nordafrika for at aflevere kongelige beskyttelsespenge til lokale pirater, brændte, og flere søfolk druknede. Den unge søkadet Peter Schiønning var med og noterede detaljerne i sin dagbog, som giver et unikt indblik i den danske flådes storhedstid. Fra 1720 til 1801 var Danmark ikke for alvor i krig, og den lange fredsperiode blev et højdepunkt i flådens historie. Men selv i fredstid var livet om bord ikke noget for landkrabber. Flådens togter bød på havnebesøg på horehuse og snobberi om rang og ære, kistekammerater, blødende skørbug, tørre beskøjter og den nihalede kat. Dengang fandtes der rigtige søfolk.

Stik med til søs, når historiker Jakob Seerup fra Bornholms Museum besynger den periode, hvor Danmark virkelig udmærkede sig på de syv verdenshave.

Se webinar om Flåden her:

Thomas Oldrup

IMG 8503

Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.

Thomas Oldrup

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Pressen skrev

Thomas Kamp Damgaard, Det Krigsvidenskabelige Selskab
”Bogprojektet ”100 danmarkshistorier” sigter mod at servere danmarkshistorie i små overkommelige bidder, og til dette har Jakob Seerup med Flåden skrevet en oplysende bog om et meget konkret og snævert stykke danmarkshistorie. Ved at krydre beretningen med anekdoter og pudsige historier giver forfatteren et personligt indblik i datidens mennesker oplevelse af at være en del af flåden.

(...) Bogen er et lettilgængeligt og oplysende vindue til flåden anno 1753, gennem de menneskeskæbner bogen fortælles igennem. Selv om bogen henvender sig til læsere bredt, så vil den også kunne samles op af læsere med interesse for maritim historie, som kan finde interessante oplysninger.

Historien fortælles gennem den unge søkadet Peter Schiønning, og dermed er bogen, med sit korte format, i stand til at åbne et vindue ind til, hvordan det har været at være en del af den danske flåde. Længere fagbøger kan i dybden beskrive, hvad flåden var og er for noget, men gennem stemningsbilleder trækkes man som læser mere ind i bogens fortælling.

(...) en spændende fortælling om, hvordan flåden åbnede verdenen op for Danmark, og gør med sit format samt fortællemåde det nemt for læsere at dykke ned i en danmarkshistorie, som ellers normalt ikke er en del af den bredt kendte fortælling om dansk historie."

Henrik Denman, Chakoten – Dansk Militærhistorisk Selskab
”Jakob Seerup, historiker og ph.d. på en afhandling om den danske flåde i 1700-tallet, skriver om det tragiske uheld ud for Marokkos kyst i sin nye bog Flåden. Han bruger begivenhederne til at skrive om den danske flådes storhedstid i 1700-tallet og fortælle om, hvad den danske flåde foretog sig i den periode, man kalder Den lange Fred, og om København som flådens by.
(…) Jakob Seerup skriver med mange detaljer og overskueligt om flådens opbygning, opgaver og daglige virke på ganske kort plads.

(…) har et solidt fagligt fundament og præsenterer på kort plads de store linjer samtidig med, at de får mange fine detaljer med.

(…) en nyttig og anvendelig introduktion til centrale emner i dansk militærhistorie, skrevet så både forudsætningsløse og fagpersoner får et stort udbytte.”

Henrik Jensen, Kristeligt Dagblad
””Flåden” er en fortrinlig lille bog med øjebliksbilleder fra den historiske tid, vi gerne – ikke uden nostalgi – kalder den florissante handelsperiode.”

Lektørudtalelse, DBC
"Velskrevet og spændende indblik i en dramatisk periode i dansk søfartshistorie. Bogen bruger mange maritime udtryk og understreger sin troværdighed ved at citere et væld af samtidige kilder.

(...) Købes til alle biblioteker"

Erik Ingemann Sørensen, historie-online.dk
”(…) en utrolig spændende og velfortalt bog om den danske flåde, som den tog sig ud i 1700-tallet. Fyldt med overraskelser er den, så læseren får herlig tur med nogle af flådens skibe (…)

Det er lidt af et kunststykke, Jakob Seerup har udført. Det er ikke enhver skåret at kunne fortælle næsten 100 års flådehistorie på kun 100 sider. Det kræver både en kolossal viden og et skarpt overblik. Det er til fulde lykkedes for Jakob Seerup.

Jeg kan kun på det varmeste anbefale denne lille perle til alle med interesse for flådens historie – eller blot glædes ved havet og dets fortællinger.

Varm tak for oplevelsen.”

Rasmus Friis Effersøe, POV International
"Jakob Seerups bog Flåden bringer dig ind i 1700-tallets hektiske liv under både forberedelsen og gennemførelsen af et togt med den danske orlogsflåde. Den har fascinerende skildringer fra den unge søkadet Peter Schiønnings dagbøger.

(...) Bogens fokus er derfor også kærkomment, da vi simpelthen kommer ind under huden på flådens kultur.

(...) Og sammen med oplysninger fra mere officielle dokumenter får Seerup bakset en medrivende fortælling sammen. Vi følger Schiønning på det over et år lange togt, som bliver brugt som ramme for en bredere fortælling om skikke og vaner i flåden, men også for den bredere politiske historie og datidens magtforhold mellem for eksempel den britiske og danske flåde."

Katrine Lester, Bogblogger.dk
”Jakob Seerup skriver i Flåden (…) om flåden i 1700-tallet og om hvordan man sejlede, uddannede søfolk og levede om bord. Det er en spændende og velfortalt historie, og personligt elsker jeg de mange maritime udtryk og at dykke ned i alt, der har med skibsfart at gøre. (…) underholdende er det – og der skrives generelt alt for lidt om vores historie som søfartsnation.”

Bornholms Tidende
Interview: "Flåden og den lange fred"
27.04.2021

P1, Kulturen på P1
Radioudsendelse: "Torsdag d. 8. april"
08.04.2021

Presserum

I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.

Forside (jpeg)

Forside (pdf)

Download pressemeddelelse (pdf-format)

Tilføjet til kurven

Gå til kassen