Femø
1971
En del af serien 100 danmarkshistorier (42) , og fagområdet Historie
Mere om bogen
Om bogen
I sommeren 1971 tog hundredvis af kvinder færgen til Femø. På den lille ø holdt de verdens første kvindelejr og satte deres kroppe og tanker fri, mens de dansede til Janis Joplin og på fællesmøder og i basisgrupper diskuterede traditionelle kønsroller og patriarkatets undertrykkelse. Bare bryster, korthårsfrisurer og lilla bleer er sidenhen gået over i den kollektive erindring om rødstrømpernes Femølejr og feministiske fællesskab i 1970’erne, mens kvindelejrens senere historie er mere ukendt. De næste par årtier bød både på afmatning inden for hele kvindebevægelsen og opbrud på Femølejren. Især lesbiske kvinder sikrede lejrens overlevelse og har i dag forvandlet øen til et lesbisk fri- og feriested. Tarzan er død, og Jane er på Femø.
Kom med ind bag teltdugen, og lyt til Anne Brædder, postdoc på Roskilde Universitet, berette om 50 års kvindebelejring af en lille ø nord for Lolland.
Indholdsfortegnelse
Litteratur
Læseprøve
Thomas Oldrup
Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.
Pressen skrev
Carsten G. Johansen, Helse
”Denne udgivelse forklarer, hvad det betød, da Femø-lejren gjorde det private politisk, og giver den første kvindelejr sin fortjente plads i Danmarkshistorien.”
Per Eilif Månson, Litteratursiden
”For en som jeg, der er vokset op parallelt med rødstrømpebevægelsen, er det meget interessant at få et indblik i, hvad der er foregået i en ellers lukket verden, der alligevel har været en stor del af ens samtid, og som har sat sig varige spor i eftertiden.
Forfatteren, der forsker i historiebrug og erindringskultur på RUC, har lavet feltstudier i lejren i 2008 og 2009 og har siden 2015 sammen med sin datter været aktiv deltager i alt fire gange. Heldigvis er lejrlivet fra første færd rigt dokumenteret med pjecer, lejraviser og mange nedskrevne erindringer, så der er rigeligt stof at gå til for at præsentere denne nye lille perle i kvindebevægelsens historie.
(...) Bogen gør en del ud af den allerførste lejr, men har også historien om rødstrømpebevægelsen med og følger kvindebevægelsen og lejren helt op til nutiden og strejfer også MeToo-bevægelsen. Alt i alt en velskrevet og velillustreret bog, der på kort tid kan gøre dig klogere på et historisk fænomen.”
Ida Munk, historie-online.dk
"Bogen sætter Femølejren ind i et samtidshistorik perspektiv nationalt og internationalt, hvilket klart bidrager til forståelsen af både, hvor skelsættende anderledes tanken og den efterfølgende handling var, og hvor meget i tråd ø-lejren var med de politisk-økonomiske strømninger i samtiden.
Det markeres, at selvom lejren ikke blev en massebevægelse, som rødstrømperne havde ønsket det i ansøgningen til Kulturministeriet, så har der efterfølgende hvert år været kvinder i lejren på Femø. Ikke mindst har lejren udviklet sig videre efter rødstrømpernes storhedstid og blev i 1980'erne et lesbisk fristed. Med MeToo bevægelsen er kønskampen igen for alvor kommet på dagsordnen, og her kan Femø igen fremhæves som en del af forudsætningerne på dansk grund for bevægelsen."
Lektørudtalelse, DBC
"I 50-året for den første kvindelejr på Femø, fortælles historien om baggrunden og udviklingen af lejren. For alle med interesse for kvindebevægelsens historie
(...) Bogen følger seriens koncept med på 100 sider koncentreret at beskrive et tema i Danmarks historie. Her et emne, der rækker videre end til selve lejren. Kort og loyalt fortalt via samtidens kilder og vidner. Velskrevet og informativ"
Kurt H. Jørgensen, Herning Folkeblad
”[…] i stedet for at lette på hatten kunne man måske hilse med den lilla ble i anerkendelse af, at historien er ført så langt op, at der er bragt et foto af Sofie Lindes gravide mave fra Zulu Comedy Galla sidste år, ligesom sagerne med Morten Østergaard, Frank Jensen og Jes Dorph-Petersen er medtaget.”
Katrine Lester, bogblogger.dk
”Gennem årene har Femø-lejren ændret sig og fulgt med tiden. Der har været udfordringer – hvad med drengebørn, f.eks? – og flere gange undervejs har lejren været truet på sin eksistens. Selvom lejren i sit udgangspunkt var for alle kvinder uanset seksuel observans, var det i perioder især lesbiske kvinder der brugte lejren som fristed. Det påvirkede selvfølgelig hvordan både kvinder og mænd så på lejren, og med tiden måtte Femølejren også file på nogle af principperne, og acceptere at kvinders behov og ønsker til en ølejr også skifter.
Alt det fortæller Anne Brædder om i denne udgave af 100 danmarkshistorier, og det er en fin fortælling om Femølejren og de kvinder, der stod bag den.”
Jyllands-Posten
Interview: "Femølejren fylder 50 år"
18.06.2021
Télérama
Artikel: "Un camp d'été réservé aux femmes... Au Danemark, ça existe depuis cinquante ans"
20.05.2021
Lolland-Falsters Folketidende
Artikel: "Ny bog om Femølejren"
09.03.2021
Politiken
Interview: "Femølejrens fortrængte fortællinger"
08.03.2021
Jyllands-Posten
Artikel: "Feministisk Femø-frirum forstærkede frigørelsen"
08.03.2021
P1, Kulturen på P1
Radioudsendelse: "Kvindernes kampdag"
08.03.2021
Kristeligt Dagblad
Interview: "Kvindelejren på Femø larmer ikke så meget længere"
26.02.2021
Presserum
I presserummet kan du finde pressemeddelelser og forsidebillede. Du er altid velkommen til at kontakte os her https://unipress.dk/kontakt/, hvis du mangler andet materiale.
Forlaget skriver:
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…
4 september 2024
Efterårets første Bogtorsdag d. 12. september
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nye udgivelser til sæsonens…