Aarhus Universitetsforlag
Cover

Evolutionary ecology of plant-plant interactions

An empirical modelling approach

En del af fagområderne og


Udsolgt fra forlaget

{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}

151 sider
Paperback
ISBN 87 7934 116 0

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

Planter adskiller sig fra dyr på en række punkter. De er fx stillestående, mange planter har en frøbank, og mange af dem er også indavlede. Disse karakteristiske træk har ofte afgørende betydning for fortolkningen af økologiske og genetiske data, og de må derfor nødvendigvis også inkluderes i de matematiske modeller som beskriver ændringer i plantesamfund.

Indtil for nylig var matematiske modeller af populations­biologiske processer for det meste konceptuelle modeller. Det vil sige, at de byggede på generelle oplysninger om plantearter og plantesamfund uden at bruge konkrete planteøkologiske data.

Som Christian Damgaards afhandling viser, har nye og langt mere kraftige computere nu gjort det muligt på en helt anderledes måde at indarbejde specifikke biologiske oplysninger om fx planter og plantesamfund i de matematiske modeller. Dermed er det også blevet muligt for forskerne at få langt mere præcise svar, når de tester specifikke biologiske hypoteser. For eksempel kan forskerne nu beregne sandsynligheden for, at to plantearter vil kunne leve i balance med hinanden. Dette vil direkte kunne bruges i risikovurderingen af fx genetisk modificerede planter.

Denne kobling mellem relativt komplicerede biologiske modeller og oplysninger om de faktiske forhold i naturen vil uden tvivl føre til store erkendelsesmæssige skred i forståelsen af planteøkologi i de kommende år.

Tilføjet til kurven

Gå til kassen