Europa for folket?
EU og det danske demokrati
En del af serien Magtudredningen, bogserien , og fagområdet Samfundsvidenskab
Udsolgt fra forlaget
Redigeret af
Thomas Pedersen
Med bidrag af
Jørgen Goul Andersen,
Jens Henrik Haahr,
Hans Hegeland,
Ronald Holzhacker,
Henning Koch,
Peter Nedergaard,
Peter Riis,
Philippe Schmitter og
Marlene Wind
Mere om bogen
Om bogen
Danske politikere omtaler stadigvæk EU som "det europæiske samarbejde". Men det er ikke længere rimeligt at betegne det, der foregår i EU, som et samarbejde. Dertil er EU-beslutningerne for forpligtende, og medlemskabet for uigenkaldeligt.
I takt med udbygningen af EU, som muligvis i 2004 krones med vedtagelsen af en forfatning, er der opstået øget interesse for, hvordan det europæiske demokrati og de enkelte, nationale demokratitraditioner påvirkes af integrationen. EU påvirker i stigende grad værdifordelingen i de europæiske samfund, og det gør det naturligt at spørge, om EU nu også lever op til de demokratiske krav, vi stiller til nationalstaterne.
Denne antologi analyserer en række væsentlige sider af EU's demokrati eller mangel på samme, idet hovedvægten er lagt på analysen af de enkelte nationalstaters muligheder for at kontrollere EU-politiske beslutninger.
En af bogens centrale konklusioner er, at danskernes skepsis over for EU ikke skyldes, at de er specielt "dårlige europæere", men snarere at de er "godt vant": I modsætning til borgerne i en række andre EU-lande er de simpelthen vant til at kunne overskue og påvirke det politiske system.
"... efter et vellykket formandsskab, kan der være god grund til at (gen)optage debatten om EUs fremtid og Danmarks rolle heri. For de seriøst interesserede vil den nye bog Europa for folket være et godt sted at begynde. Her gøres der nemlig godt og grundigt rede for nogle af de væsentlige problemstillinger, der trænger sig på, efter at EU i den grad er vokset på midten."
Mogens Rüdiger i Berlingske Tidende
Indholdsfortegnelse
Forord
Thomas Pedersen: Kapitel 1. Demokrati og europæisk integration: en oversigt
Jørgen Goul Andersen: Kapitel 2. Danskerne, Europa og det "demokratiske underskud". Den "stille revolution" i danskernes forhold til EU
Henning Koch: Kapitel 3. Det Europæiske statsfællesskab - et trojansk næbdyr
Ronald Holzhacker: Kapitel 4. Nationale parlamenter i den europæiske union. En model til komparativ vurdering af demokratiske kontrolbeføjelser
Hans Hegeland: Kapitel 5. Den europæiske union og den nye nordiske parlamentarisme
Peter Riis: Kapitel 6. Europaudvalget - parlamentarisk kontrol og demokratiske dilemmaer
Peter Nedergaard: Kapitel 7. Argumentationslogik og Europaudvalgets demokratiske kontrol med EU-politikken
Jens Henrik Haahr: Kapitel 8. Ét folk, ét demokrati: folkestyre og demokrati i debatten om euroen
Marlene Wind: Kapitel 9. Det europæiske medborgerskab
Philippe Schmitter: Kapitel 10. Medborgerskab - nogle visionære tanker
Om forfatterne
Forlaget skriver:
2 december 2024
Bogtorsdag d. 12. december
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
28 oktober 2024
Bogtorsdag d. 14. november
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…
30 september 2024
Bogtorsdag den 10. oktober
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste udgivelser til Bogtor…