Aarhus Universitetsforlag
Cover

Enevælden

1660

En del af serien 100 danmarkshistorier (76) ,


{{variant.title}} : {{variant.variants[0].price.withVatFormatted}} {{variant.price.withVatFormatted}}
{{variant.title}} {{item.title}} {{item.price.withVatFormatted}}
Køb abonnement
100 sider
Hardback
ISBN 978 87 7219 795 1

Af


Del:

Mere om bogen

Om bogen

I 1660 henvendte det bedre borgerskab og kirkens folk sig allerunderdanigst til kongen med et tilbud. Det lød på, at Danmark skulle være et arvekongerige. Hidtil havde adelen valgt kongen, men Svenskekrigene havde bragt landet i uføre, og tiden kaldte på forandring. Frederik 3. sagde ja tak og tolkede arveretten sådan, at han nu var enevældig. Den officielle propaganda fremstillede magten som givet af Gud, og den gik i arv til de næste otte konger. Først da Frederik 7. i 1849 satte sit navn under Grundloven, blev enevælden opløst. Styreformen satte betydelige aftryk på stat og samfund, og selv om den ophørte for over 150 år siden, præger vaner og erfaringer fra perioden fortsat danskerne, fx i skikkelse af vores stærke tillid til staten.

Lyt til Michael Bregnsbo, lektor på Syddansk Universitet, der holder enetale om enevælden.

Thomas Oldrup

IMG 8503

Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.

Thomas Oldrup

Redaktør

Telefon: +45 53 55 01 59

to@unipress.au.dk

Pressen skrev

Ulrik Langen, Weekendavisen
"[H]istorikeren Michael Bregnsbos lille, men oplysende bog om den dansk-norske enevælde [falder] på et tørt sted. I overskuelig form gives her en indførsel i enevældens historie, begrundelse og funktion.

(…) som kort indføring i den i 1849 overståede enevældes ideer, politik og historie fungerer bogen upåklageligt."

Katrine Lester, Bogblogger.dk
"I 100 danmarkshistoriers januarbind – udkom kun 3 dage før tronskiftet – skriver Bregnsbo om enevælden og hvordan den stadig præger os i dag. Han er bedst, når han skriver om selve enevælden og udfordrer nogle fordomme om hvad det egentlig betød at være den enevældige danske konges undersåt."

Lektørudtalelse, DBC
"En rigtig god gennemgang af de vigtigste begivenheder omkring enevældens indførelse og fald i Danmark. Forfatteren formår at formidle et relativt svært og komplekst emne, så det er letforståeligt"

Knud Meldgaard, Omnibus
❤️❤️❤️❤️❤️❤️
"Det er, ganske enkelt, en fremragende bog Michael Bregnsbo har skrevet. En bog. hvor det er lykkedes forfatteren at få hele Enevælden, fra begyndelsen i 1660 til Grundloven i 1849 til at ”gå op”, så dette vanskelige stykke Danmarkshistorie hænger sammen for os alle."

Politiken
Kronik: "Kroniken: Det var nærmest et kup, da Danmark blev et arvemonarki"
13.01.2024

Avisen Danmark
Kronik: "Enevælden lever lidt endnu"
18.01.2024

 

 

Tilføjet til kurven

Gå til kassen