Enevælden
1660
En del af serien 100 danmarkshistorier (76) ,
Mere om bogen
Om bogen
I 1660 henvendte det bedre borgerskab og kirkens folk sig allerunderdanigst til kongen med et tilbud. Det lød på, at Danmark skulle være et arvekongerige. Hidtil havde adelen valgt kongen, men Svenskekrigene havde bragt landet i uføre, og tiden kaldte på forandring. Frederik 3. sagde ja tak og tolkede arveretten sådan, at han nu var enevældig. Den officielle propaganda fremstillede magten som givet af Gud, og den gik i arv til de næste otte konger. Først da Frederik 7. i 1849 satte sit navn under Grundloven, blev enevælden opløst. Styreformen satte betydelige aftryk på stat og samfund, og selv om den ophørte for over 150 år siden, præger vaner og erfaringer fra perioden fortsat danskerne, fx i skikkelse af vores stærke tillid til staten.
Lyt til Michael Bregnsbo, lektor på Syddansk Universitet, der holder enetale om enevælden.
Indholdsfortegnelse
Litteratur
Læseprøve
Thomas Oldrup
Cand.mag. i historie og retorik. Thomas er ansvarlig for forlagets historieudgivelser og arbejder især med serien 100 danmarkshistorier, der ud over bøgerne omfatter videnspredning gennem en række partnere. Tidligere har han været dansk redaktør for bladet Alt om Historie, lavet radio, holdt foredrag, undervist og skrevet et hav af artikler og en halv snes bøger.
Pressen skrev
Ulrik Langen, Weekendavisen
"[H]istorikeren Michael Bregnsbos lille, men oplysende bog om den dansk-norske enevælde [falder] på et tørt sted. I overskuelig form gives her en indførsel i enevældens historie, begrundelse og funktion.
(…) som kort indføring i den i 1849 overståede enevældes ideer, politik og historie fungerer bogen upåklageligt."
Katrine Lester, Bogblogger.dk
"I 100 danmarkshistoriers januarbind – udkom kun 3 dage før tronskiftet – skriver Bregnsbo om enevælden og hvordan den stadig præger os i dag. Han er bedst, når han skriver om selve enevælden og udfordrer nogle fordomme om hvad det egentlig betød at være den enevældige danske konges undersåt."
Lektørudtalelse, DBC
"En rigtig god gennemgang af de vigtigste begivenheder omkring enevældens indførelse og fald i Danmark. Forfatteren formår at formidle et relativt svært og komplekst emne, så det er letforståeligt"
Knud Meldgaard, Omnibus
❤️❤️❤️❤️❤️❤️
"Det er, ganske enkelt, en fremragende bog Michael Bregnsbo har skrevet. En bog. hvor det er lykkedes forfatteren at få hele Enevælden, fra begyndelsen i 1660 til Grundloven i 1849 til at ”gå op”, så dette vanskelige stykke Danmarkshistorie hænger sammen for os alle."
Politiken
Kronik: "Kroniken: Det var nærmest et kup, da Danmark blev et arvemonarki"
13.01.2024
Avisen Danmark
Kronik: "Enevælden lever lidt endnu"
18.01.2024
Forlaget skriver:
5 september 2024
Historien lever i Den Gamle By 5. og 6. oktober
HISTORIEN LEVER 2024 Mød Aarhus Universitetsforlag på den historiske bogfestival HISTOREN LEVER i Den Gamle By den 5. og 6.…
4 september 2024
Efterårets første Bogtorsdag d. 12. september
Vær med når Aarhus Universitetsforlag sammen med Det Kgl. Bibliotek fejrer forfatterne bag vores nyeste nye udgivelser til sæ…
3 september 2024
Efterårets Bogtorsdage
Efterårets Bogtorsdage Så er vi klar med datoerne for efterårets Bogtorsdage. Hver anden torsdag i hver måned kan du komme n…